Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

«Πόλη της Τρούφας» η Καλαμπάκα – Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας

ΑρχικήΝέα«Πόλη της Τρούφας» η Καλαμπάκα - Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας
spot_img

Tην 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

Η 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας, την οποία διοργανώνει το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, θα πραγματοποιηθεί στην Καλαμπάκα, 8 με 11 Ιουνίου και έχει την υποστήριξη του Δήμου Μετεώρων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και γίνεται στo πλαίσιo της ονομασίας της Καλαμπάκας ως «Πόλης της Τρούφας». 

   Κατά τη διάρκειά της, όπως ανακοινώθηκε, δίνεται ιδιαίτερο βάρος στη γνωριμία του κόσμου με την τρούφα. Κορυφαίοι ειδικοί, με χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του κορυφαίου Έλληνα σεφ Λευτέρη Λαζάρου, θα αναδείξουν θέματα, όπως η καλλιέργεια της τρούφας, η διατροφική της αξία, η μαγειρική της, η εκπαίδευση σκύλων για την εύρεσή της κ.ά.

   Κορυφαία στιγμή της γιορτής είναι το Σάββατο 10 Ιουνίου, σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπου περίπου 30 σεφ θα μαγειρέψουν δωρεάν για χιλιάδες επισκέπτες, στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στην Καλαμπάκα, αρκετά είδη τρουφομανιταρο-εδεσμάτων, ενώ επίσης δωρεάν θα δοθούν στον κόσμο γλυκά, αναψυκτικά κλπ.

   Κατά τη διάρκεια της γιορτής, θα υπάρχουν καθημερινά, επίσης δωρεάν, πολλές δραστηριότητες για παιδιά, καθώς και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα. Το μουσείο βρίσκεται στην Καλαμπάκα. Οι βραβεύσεις του Μουσείου συνεχίστηκαν και το 2023. Στο πλαίσιο των φετινών βραβείων Tourism Awards, το Μουσείο έλαβε δύο βραβεία SILVER, ένα για το ίδιο το μουσείο και τις δράσεις του και ένα για το Κυνήγι Τρούφας που διοργανώνει. Είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά βράβευσης από τα Tourism Awards, όπου το Μουσείο έχει συγκεντρώσει συνολικά 12 βραβεία (3 χρυσά, 5 ασημένια, 4 χάλκινα). Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα βραβεία που έχει λάβει από άλλους θεσμούς και διοργανώσεις, το καθιστούν ίσως το πλέον πολυβραβευμένο μουσείο στην Ελλάδα.

    Το Μουσείο Μανιταριών

   Το Μουσείο Μανιταριών διαθέτει μια πλουσιότατη συλλογή μανιταριών. Αποτελείται από γλυπτά μανιτάρια κατασκευασμένα ένα προς ένα, διατηρώντας ταυτόχρονα απόλυτη ομοιότητα χρώματος, σχήματος και μεγέθους. Τα περισσότερα μανιτάρια παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις της ανάπτυξής τους, έτσι ώστε ο επισκέπτης να διαμορφώνει μια πλήρη εικόνα του κύκλου ζωής τους. Η παρουσίασή τους επίσης, γίνεται με βάση το οικοσύστημα που φύεται το κάθε είδος (Οξιά, πεύκο, έλατο, δρυς, λιβάδι κ.λ.π.).

   Περπατώντας σε ένα ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που προσομοιώνει το πραγματικό περιβάλλον μπορείτε να συλλέξετε πληροφορίες και να γνωρίσετε ένα προς ένα τα μανιτάρια.

   Εξερχόμενοι από τον χώρο αυτό, θα δείτε αρκετές εξαιρετικές τοιχογραφίες, που έχουν γίνει από ντόπιους ζωγράφους και γλύπτες, οι οποίες συνδέουν μύθους και παραδόσεις του λαού μας με τα μανιτάρια.

   Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα ενημερωθείτε με τη μέθοδο της επαυξημένης πραγματικότητας, γύρω από τη θρεπτική και θεραπευτική αξία των μανιταριών, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο και πιο εντυπωσιακό τρόπο τη μουσειακή σας εμπειρία.

   Το Μουσείο, πιο αναλυτικά, περιλαμβάνει και μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 350 είδη ζώων και 250 από τα κυριότερα είδη μανιταριών.

   Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.

   Μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Νίκος Πάλλας, τονίζει: «Η 1η Πανελλήνια Γιορτή Τρούφας στην Καλαμπάκα, γίνεται στο πλαίσιο της ονομασίας της πόλης μας, ως “Πόλης της Τρούφας”. Τη διοργανώνει το Μουσείο σε συνεργασία με τον δήμο και την περιφέρεια. Στόχος μας, είναι η γνωριμία του κόσμου με τον πανάκριβο αυτόν καρπό της φύσης, γι’ αυτό και υπάρχουν συγκεκριμένες εκδηλώσεις και σεμινάρια. Ταυτόχρονα, θα είναι μια Γιορτή με τραγούδι και χορό, με πολλές δραστηριότητες για παιδιά, αλλά και τρουφομαγειρέματα. Να σημειώσουμε εδώ ότι τα πάντα θα είναι δωρεάν. Κορυφαία ημέρα θα είναι το Σάββατο, όπου η Πλατεία Ρήγα Φεραίου, θα μετατραπεί σε μια τεράστια κουζίνα και 30 σεφ θα μαγειρεύουν για τις χιλιάδες των επισκεπτών που αναμένουμε. Είναι σημαντικό γεγονός για την περιοχή και ελπίζουμε να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο.»

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο