Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ποια πρότυπα υγιεινής διατροφής αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής

ΑρχικήΝέαΠοια πρότυπα υγιεινής διατροφής αυξάνουν το προσδόκιμο ζωής
spot_img

Νέα μελέτη συμπέρανε πως το να ακολουθεί κανείς τουλάχιστον ένα από τα πρότυπα υγιεινής διατροφής ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

H υγιεινή διατροφή συνδέεται ως επί τω πλείστω στο μυαλό των καταναλωτών με την ευεξία, την υγεία και την απώλεια βάρους. Αλλά πώς επηρεάζει μια υγιεινή διατροφή το προσδόκιμο ζωής και πόσα θα άλλαζαν στη ζωή μας αν το γνωρίζαμε αυτό;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη με επικεφαλής τους ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ TH Chan, το να ακολουθεί κανείς πολλά πρότυπα υγιεινής διατροφής συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο πρόωρου θανάτου. Η μελέτη αποτελεί μία από τις ελάχιστες που έχουν αξιολογήσει τη συσχέτιση της πρόωρης θνησιμότητας με την τήρηση διατροφικών προτύπων.

“Οι Διατροφικές Κατευθυντήριες Γραμμές για τους Αμερικανούς (DGA) παρέχουν επιστημονικές διατροφικές συμβουλές που προάγουν την καλή υγεία και μειώνουν τις μεγάλες χρόνιες ασθένειες. Επομένως, είναι σημαντικό να εξεταστούν οι συσχετίσεις μεταξύ των διατροφικών προτύπων που συνιστώνται από τα DGA και των μακροπρόθεσμων αποτελεσμάτων υγείας, ιδιαίτερα της θνησιμότητας. ” είπαν ο Frank H και ο Fredrick J. Stare, καθηγητής Διατροφής και Επιδημιολογίας και πρόεδρος του Τμήματος Διατροφής.

Οι τρέχουσες DGAs (2015-2020) συνιστούν πολλαπλά πρότυπα υγιεινής διατροφής που μπορούν να προσαρμοστούν σε μεμονωμένες διατροφικές παραδόσεις και προτιμήσεις, ενώ μια ενημερωμένη έκδοση των κατευθυντήριων γραμμών κυκλοφορεί ανά 5ετία στις ΗΠΑ.

 Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα υγείας που συλλέχθηκαν σε διάστημα 36 ετών από 75.230 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Nurses’ Health Study και 44.085 άνδρες στη μελέτη παρακολούθησης των επαγγελματιών υγείας. Όλοι οι συμμετέχοντες δεν έπασχαν από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο στην αρχή της μελέτης και συμπλήρωναν διατροφικά ερωτηματολόγια κάθε τέσσερα χρόνια. 

Οι πληροφορίες τους βαθμολογήθηκαν με βάση καθέναν από τους τέσσερις δείκτες διατροφικών προτύπων (Δείκτης Υγιεινής Διατροφής 2015, Εναλλακτική Μεσογειακή Διατροφή, Δείκτης Υγιεινής Διατροφής με βάση τα Φυτά και Δείκτης Εναλλακτικής Υγιεινής Διατροφής). Όλα αυτά τα πρότυπα περιλαμβάνουν μια κοινή λίστα τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των δημητριακών ολικής αλέσεως, των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών και των οσπρίων, αλλά και ορισμένα διαφορετικά μεταξύ τους.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως όσοι συμμετέχοντες είχαν υψηλότερη βαθμολογία σε τουλάχιστον έναν από τους δείκτες διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του καρκίνου και των αναπνευστικών παθήσεων.

“Τα ευρήματά μας θα είναι πολύτιμα για τη Συμβουλευτική Επιτροπή Διατροφικών Κατευθυντήριων Γραμμών 2025-2030, η οποία συγκροτείται για να αξιολογήσει τα τρέχοντα στοιχεία σχετικά με διαφορετικά πρότυπα διατροφής και αποτελέσματα υγείας”, δήλωσε ο Hu.

Η μελέτη θα δημοσιευτεί διαδικτυακά στις 9 Ιανουαρίου 2023, στο JAMA Internal Medicine .

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.

Οι μεγαλύτεροι Φορείς Πιστοποίησης στην Ελλάδα μιλούν για τη σημασία των Προτύπων στην Ασφάλεια Τροφίμων

Οι υπεύθυνοι πιστοποίησης σε πέντε από τους μεγαλύτερους Φορείς Πιστοποίησης στη χώρα, μίλησαν στο Cibum για τη σημασία που έχουν τα πρότυπα στη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των Ελλήνων καταναλωτών.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα