Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΟΠ το κροατικό μέλι «Goranski medun» από μελίτωμα

ΑρχικήΝέαΠΟΠ το κροατικό μέλι «Goranski medun» από μελίτωμα
spot_img

Η μοναδικότητα του «Goranski medun» έγκειται στο γεγονός ότι είναι φτιαγμένο από μελίτωμα και όχι από νέκταρ.

Η Ευρωπαϊκή η Επιτροπή ενέκρινε την προσθήκη του μελιού «Goranski medun» από την Κροατία στο Μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ). Η διαδικασία προστασίας του ονόματος Goranski Medun ξεκίνησε από την Ένωση Παραγωγών Medun και το σήμα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης της ΕΕ, δηλαδή Προστατευόμενη Ονομασία Γεωγραφικής Προέλευσης στη συσκευασία, εγγυάται στον καταναλωτή την αγορά ενός αυθεντικού προϊόντος.

Τι είναι το GORANSKI Medun

Το Goranski medun είναι μέλι που παράγεται από μέλισσες της αυτόχθονης γκρίζας ράτσας (Apis mellifera carnica) από μελίτωμα στην περιοχή του Γκόρσκι κόταρ και στην κοιλάδα Ogulin-Plaščan. Η μοναδικότητα του «Goranski medun» έγκειται στο γεγονός ότι είναι φτιαγμένο από μελίτωμα και όχι από νέκταρ. Το μελίτωμα είναι ένα γλυκό εξίδρωμα που, κάτω από ευνοϊκές συνθήκες, εμφανίζεται ιδιαίτερα στα κωνοφόρα.

Το μέλι μελιτώματος έχει χαρακτηριστικές ιδιότητες που το ξεχωρίζουν από πολλές απόψεις από τα μέλια λουλουδιών: υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά μέλια και μερικές φορές ταχύτερη κρυστάλλωση από τα μέλια νέκταρ. Το «Goranski medun», ως ειδική κατηγορία μελιού μελιτώματος, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή κροατικά μέλια. Δεδομένων των ιδιαιτεροτήτων του, αυτό το μέλι έχει γίνει μια από τις πιο αναγνωρισμένες “μάρκες” του Gorski kotar και της κοιλάδας του Ogulin και του Plaški, όπου χαρακτηρίζεται με έναν συγκεκριμένο όρο – “medun”. Η μακροχρόνια μελισσοκομική παραγωγή της περιοχής Gorski kotar είναι επίσης αποτέλεσμα της γνώσης και της τεχνογνωσίας των κατοίκων της, που ασκούν τη μελισσοκομία εδώ και αιώνες.

Οι μέλισσες προσθέτουν τις δικές τους ουσίες στο συλλεχθέν μελίτωμα, εξάγουν το  νερό και το αποθηκεύουν στα κελιά της κηρήθρας μέχρι να ωριμάσει το μελίτωμα. Το χρώμα του μελιού κυμαίνεται από σκούρο μπεζ έως σκούρο κεχριμπαρένιο έως κοκκινωπό καφέ, με πιθανές μαργαριταρένιες αποχρώσεις στη δομή, καθώς και πρασινωπές αντανακλάσεις στην επιφάνεια σε υγρά δείγματα μελιού.

Ανάλογα με την εποχή, το μέλι Goran μπορεί να πάρει πιο σκούρες αποχρώσεις: καφέ έως σκούρο καφέ, σχεδόν μαύρο, συχνά με πρασινωπές επικαλύψεις παρόμοιες με το λάδι. Η μυρωδιά είναι μέτρια προς δυνατή, βαλσάμικο, βανίλια, με νότες που θυμίζουν καραμέλα, ρητίνη, ξερά φύλλα και καμένο ξύλο. Χαρακτηρίζεται από σχετικά ασθενέστερη γλυκύτητα και σχετικό άρωμα μέτριας έντασης, που συνδέεται με τη βύνη.

Αυτή η νέα ονομασία θα προστεθεί στη λίστα των 1.609 γεωργικών προϊόντων της ΕΕ που ήδη προστατεύονται.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα