Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΠΟΠ τυρί Σφέλα: Επιστημονική μελέτη για το μικροβίωμα

ΑρχικήΝέαΤεχνολογία ΤροφίμωνΠΟΠ τυρί Σφέλα: Επιστημονική μελέτη για το μικροβίωμα
spot_img

Διεύρυνση της κατανόησης του μικροβιώματος του τυριού Sfela.

Το τυρί Σφέλα με την χαρακτηριστική πικάντικη και αλμυρή γεύση, έχει αναγνωριστεί ως ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) από το 1994. Είναι ένα ελληνικό λευκό τυρί άλμης που παράγεται στις περιφερειακές ενότητες Μεσσηνίας και Λακωνίας, που βρίσκονται στη νότια Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τον κανονισμό ΠΟΠ, το γάλα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή Sfela μπορεί να είναι πρόβειο, αιγοπρόβειο ή μείγμα και των δύο. Μπορούν να προστεθούν παραδοσιακή πυτιά ή ένζυμα, ενώ στην περίπτωση του παστεριωμένου γάλακτος μπορούν να χρησιμοποιηθούν καλλιέργειες βακτηρίων γαλακτικού οξέος (LAB). Η πήξη του γάλακτος διεξάγεται στους 30–32 °C και το τυρόπηγμα που προκύπτει κόβεται σε μικρά κομμάτια και μαγειρεύεται σε θερμοκρασία μεταξύ 38 °C και 40 °C με συνεχή ανάδευση.  

Το τυρόπηγμα μεταφέρεται σε τυρόπανο για να στραγγίσει ο ορός γάλακτος και στη συνέχεια τοποθετείται σε μια σχάρα τυριών όπου πιέζεται ελαφρά. Στη συνέχεια, το τυρόπηγμα κόβεται σε λωρίδες που ονομάζονται «σφελίδες», εφαρμόζεται ξηρό αλάτισμα και μεταφέρεται σε βαρέλια ή μεταλλικά δοχεία γεμάτα με άλμη 20 Bé. Τέλος, το τυρί αφήνεται σε θερμοκρασία δωματίου για ένα μήνα πριν μεταφερθεί σε ψυκτικούς θαλάμους (4–6 °C), όπου ωριμάζει για τουλάχιστον τρεις μήνες. Όταν διατηρείται σφραγισμένο κάτω από άλμη, το τυρί μπορεί να αποθηκευτεί έως και δύο χρόνια. Τα επιθυμητά χαρακτηριστικά του Sfela είναι η μέγιστη περιεκτικότητα σε υγρασία 45% και η ελάχιστη λιπαρή ουσία σε ξηρή ουσία 40%. Με βάση μελέτες, η χημική σύνθεση του τυριού εκτιμάται ότι είναι περίπου 28% λιπαρά, 21% πρωτεΐνη, 6% αλάτι και 12% αλάτι στην υγρασία.

Παρά το καθεστώς ΠΟΠ της Σφέλας, πολύ λίγες μελέτες έχουν ασχοληθεί με τις ιδιότητές της, συμπεριλαμβανομένης της μικροβιολογίας της,  την οποία διερεύνησε Επιστημονική μελέτη 6 Πανεπιστημίων εκ των οποίων τρία ελληνικά, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του mdpi.

Οι ερευνητές διερεύνησαν το μικροβίωμα δύο δειγμάτων ΠΟΠ βιομηχανικού τυριού Σφέλα μαζί με δύο παραλλαγές που δεν είναι ΠΟΠ, δηλαδή το Σφέλα τουλουμοτήρι και το Ξεροσφέλι.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: Tsouggou N, Slavko A, Tsipidou O, Georgoulis A, Dimov SG, Yin J, Vorgias CE, Kapolos J, Papadelli M, Papadimitriou K. Investigation of the Microbiome of Industrial PDO Sfela Cheese and Its Artisanal Variants Using 16S rShoplitquenD Μεταγονιδιωματική. Τρόφιμα . 2024; 13(7):1023. https://doi.org/10.3390/foods13071023

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Δηλητηριάσεις μαθητών στη Λαμία: Ξεκίνησε ο έλεγχος στην εταιρεία των σχολικών γευμάτων

Δείγματα του φαγητού που κατανάλωσαν τα παιδιά βρίσκονται ήδη στα εργαστήρια αναλύσεων για να εντοπιστεί η αιτία.

Γλυκιά εξαπάτηση: Οι γίγαντες τροφίμων ξεγελούν τα παιδιά μέσω των συσκευασιών τους

Μια συντονισμένη δράση ενάντια στις παραπλανητικές συσκευασίες για παιδιά.

Λαμία: Τροφική δηλητηρίαση δεκάδων μαθητών δημοτικού από σχολικά γεύματα – Με μηνύσεις απειλούν οι γονείς

Νέο περιστατικό δηλητηρίασης από μακαρόνια με κιμά σε ελληνικό σχολείο.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα