Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πώς μια απόφαση του Πούτιν στέλνει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών στα ύψη

ΑρχικήΝέαΠώς μια απόφαση του Πούτιν στέλνει τις παγκόσμιες τιμές των σιτηρών στα ύψη
spot_img

cibum team

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής με συμμετέχοντες Ρώσους πολίτες και τον Βλάντιμιρ Πούτιν τον περασμένο μήνα, μια γυναίκα άσκησε πίεση στον Πρόεδρο της Ρωσίας σχετικά με τις υψηλές τιμές των τροφίμων.

Η Valentina Sleptsova ρώτησε τον Πούτιν πώς και γιατί οι μπανάνες από τον Ισημερινό είναι φθηνότερες στη Ρωσία από τα καρότα που παράγονται στην εγχώρια αγορά.

Παράλληλα, τον ρώτησε πώς η μητέρα της μπορεί να επιβιώσει με βασικό μισθό όταν το κόστος καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης , όπως οι πατάτες , είναι τόσο υψηλό.

Ο Πούτιν αναγνώρισε ότι οι υψηλές τιμές των τροφίμων είναι πρόβλημα, συμπεριλαμβανομένου του λεγόμενου « καλαθιού μπορς», κατηγορώντας τις παγκόσμιες αυξήσεις τιμών και τις εγχώριες ελλείψεις.

Το μπορς μια παραδοσιακή σούπα που προέρχεται από τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη. Συνήθως αποτελείται από λάχανο, παντζάρια, καρότο και πατάτες.

Ωστόσο, είπε ότι η ρωσική κυβέρνηση είχε λάβει μέτρα για να αντιμετωπίσει το ζήτημα και ότι συζητούνται άλλα μέτρα, χωρίς να αναλυθούν.

Οι απότομες αυξήσεις των τιμών καταναλωτή προκαλούν αναστάτωση σε ορισμένους ψηφοφόρους, ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους Ρώσους με μικρές συντάξεις, που δεν θέλουν να δουν μια επιστροφή στη δεκαετία του 1990, όταν ο πληθωρισμός που εκτοξεύτηκε οδήγησε σε έλλειψη τροφίμων.

Αυτό ώθησε τον Πούτιν να λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού.

Τα βήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνουν έναν φόρο επί των εξαγωγών σίτου, ο οποίος εισήχθη τον περασμένο μήνα σε μόνιμη βάση, και τον περιορισμό της λιανικής τιμής σε άλλα βασικά τρόφιμα.

Αλλά με αυτόν τον τρόπο, ο πρόεδρος αντιμετωπίζει μια σκληρή επιλογή: προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων για τις αυξανόμενες τιμές κινδυνεύει να βλάψει τον γεωργικό τομέα της Ρωσίας, με τους αγρότες της χώρας να παραπονιούνται ότι οι νέοι φόροι τους αποθαρρύνουν να κάνουν μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Οι κινήσεις της Ρωσίας, του κορυφαίου εξαγωγέα σιταριού στον κόσμο, τροφοδότησαν επίσης τον πληθωρισμό σε άλλες χώρες, αυξάνοντας το κόστος των σιτηρών.

Η αύξηση του εξαγωγικού φόρου που παρουσιάστηκε στα μέσα Ιανουαρίου, για παράδειγμα, έστειλε τις παγκόσμιες τιμές στα υψηλότερα επίπεδα τους σε επτά χρόνια.

Ο Πούτιν δεν αντιμετωπίζει καμία άμεση πολιτική απειλή ενόψει των κοινοβουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, ωστόσο, οι τιμές των τροφίμων έχουν πολιτικό αντίκτυπο και θέτουν σε κίνδυνο τη μακροχρόνια βασική στρατηγική του Πούτιν, να διατηρεί τους πολίτες ευρέως ικανοποιημένους.

Το υπουργείο οικονομίας της Ρωσίας είπε ότι τα μέτρα που επιβλήθηκαν από τις αρχές του 2021 συνέβαλαν στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων.

Οι τιμές της ζάχαρης έχουν αυξηθεί 3% μέχρι στιγμής φέτος, μετά από 65% αύξηση το 2020, και οι τιμές του ψωμιού αυξήθηκαν 3%, μετά από αύξηση 7,8% το 2020.

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο