Τετάρτη, 16 Απριλίου, 2025
18.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι το καλύτερο

ΑρχικήΟικιακάΚαρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι το καλύτερο
spot_img

cibum team

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού είναι και θα είναι πάντα το καρπούζι και το πεπόνι.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε; Πόσες θερμίδες έχουν; Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο; Ποιά είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τι οφέλη μας προσφέρουν;

- Advertisement -

Από τη μια πλευρά, έχουμε το καρπούζι το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, λυκοπενίου και κιτρουλίνης.

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, ενώ το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. Η κιτρουλίνη μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Το πεπόνι από την άλλη πλευρά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, κάλιο, αδενοσίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και νιασίνη.

Συμβάλλει έτσι στην άμυνα του οργανισμού, στην προστασία του από καρδιαγγειακά και διάφορες μορφές καρκίνου. Η αδενοσίνη έχει αντιπηκτική δράση, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα. Τέλος, το κάλιο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η νιασίνη έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση.

Τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι (200 γρ) δίνει περίπου 60 θερμίδες.

Στο καλοκαιρινό δίλημμα λοιπόν, καρπούζι ή πεπόνι, απαντάμε… ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Αλλάζει το “παιχνίδι” στην ανίχνευση παθογόνων στα τρόφιμα – Νέα καινοτόμος τεχνολογία ανάλυσης

Η νέα μέθοδος μειώνει σημαντικά τον χρόνο ανίχνευσης παθογόνων σε λιγότερο από τέσσερις ώρες και κοστίζει μόλις 0,5$ ανά δείγμα

Κίνδυνος από τα βρεφικά στρώματα – Δύο έρευνες αποκαλύπτουν ότι τα μωρά εκτίθενται σε χημικές ουσίες που βλάπτουν τον εγκέφαλο

Συμβουλές προς τους γονείς για να μειώσουν την έκθεση των παιδιών τους σε χημικές ουσίες που υπάρχουν στα παιδικά στρώματα - Κάλεσμα αφύπνισης από τους ερευνητές

Οι λάθος θερμοκρασίες ψυγείου στα Ευρωπαϊκά νοικοκυριά αλλάζουν τα δεδομένα στις ημερομηνίες λήξης των τροφίμων

Σε υψηλές θερμοκρασίες λειτουργούν τα ψυγεία των νοικοκυριών στην Ευρώπη - "Πρόσω Ολοταχώς" για τους παραγωγούς να προσαρμόσουν τις ημερομηνίες λήξης
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα