Καρπούζι και πεπόνι

Καρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι το καλύτερο

cibum team


Τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού είναι και θα είναι πάντα το καρπούζι και το πεπόνι.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε; Πόσες θερμίδες έχουν; Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο; Ποιά είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τι οφέλη μας προσφέρουν;

Από τη μια πλευρά, έχουμε το καρπούζι το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, λυκοπενίου και κιτρουλίνης.

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, ενώ το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. Η κιτρουλίνη μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Το πεπόνι από την άλλη πλευρά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, κάλιο, αδενοσίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και νιασίνη.

Συμβάλλει έτσι στην άμυνα του οργανισμού, στην προστασία του από καρδιαγγειακά και διάφορες μορφές καρκίνου. Η αδενοσίνη έχει αντιπηκτική δράση, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα. Τέλος, το κάλιο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η νιασίνη έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση.

Τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι (200 γρ) δίνει περίπου 60 θερμίδες.

Στο καλοκαιρινό δίλημμα λοιπόν, καρπούζι ή πεπόνι, απαντάμε… ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος - διατροφολόγος

Βαθμολογήθηκε με 0 στα 5 με βάση τη γνώμη 0 επισκεπτών
Δεν υπάρχουν σχόλια γι αυτό το άρθρο

Αφήστε το σχόλιό σας

  1. Δημοσιεύστε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης.
Βαθμολογείστε αυτό το άρθρο:
0 Χαρακτήρες
Συνημμένα (0 / 3)
Μοιραστείτε την Τοποθεσία σας
Πληκτρολογήστε το κείμενο που παρουσιάζεται στην παρακάτω εικόνα. Δεν είναι σαφές;