Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
19.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι το καλύτερο

ΑρχικήΟικιακάΚαρπούζι vs πεπόνι: Ποιο είναι το καλύτερο
spot_img

cibum team

Τα πιο δημοφιλή φρούτα του καλοκαιριού είναι και θα είναι πάντα το καρπούζι και το πεπόνι.

Ποια είναι η σωστή ποσότητα που μπορούμε να τα καταναλώνουμε; Πόσες θερμίδες έχουν; Είναι το ένα καλύτερο από το άλλο; Ποιά είναι τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν και τι οφέλη μας προσφέρουν;

Από τη μια πλευρά, έχουμε το καρπούζι το οποίο περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C, βιταμίνης Α, καλίου, λυκοπενίου και κιτρουλίνης.

Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, ενώ το λυκοπένιο έχει αντιοξειδωτική δράση και έχει συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης πολλών μορφών καρκίνου. Η κιτρουλίνη μετατρέπεται στο σώμα σε αργινίνη, η οποία είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ για τον οργανισμό και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων.

Το πεπόνι από την άλλη πλευρά είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, β-καροτένιο, κάλιο, αδενοσίνη, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Α και νιασίνη.

Συμβάλλει έτσι στην άμυνα του οργανισμού, στην προστασία του από καρδιαγγειακά και διάφορες μορφές καρκίνου. Η αδενοσίνη έχει αντιπηκτική δράση, η βιταμίνη Β6 είναι απαραίτητη για την ορθή λειτουργία του νευρικού συστήματος, ενώ η βιταμίνη Α βοηθάει στην καλή λειτουργία της οράσεως και στο δέρμα. Τέλος, το κάλιο συμμετέχει στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και η νιασίνη έχει ενεργό ρόλο στη λιπόλυση.

Τόσο το καρπούζι όσο και το πεπόνι έχουν θρεπτικά συστατικά τα οποία είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού μας. Χρειάζεται, όμως, προσοχή στην κατανάλωσή τους καθώς περιέχουν αρκετά σάκχαρα. Είναι καλό να γνωρίζεις ότι μια λεπτή φέτα καρπούζι ή πεπόνι (200 γρ) δίνει περίπου 60 θερμίδες.

Στο καλοκαιρινό δίλημμα λοιπόν, καρπούζι ή πεπόνι, απαντάμε… ΚΑΙ ΤΑ ΔΥΟ ΜΕ ΜΕΤΡΟ!

Θέλεια Βασιλαντωνάκη, διαιτολόγος – διατροφολόγος

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Γιατί οι σεφ επιμένουν στο κρέας και δεν δημιουργούν φυτικά πιάτα

Oι περισσότεροι σεφ συνεχίζουν να επικεντρώνονται στο κρέας και το ψάρι, παρά την παγκόσμια στροφή στη φυτική διατροφή.

Προσοχή σε δημοφιλές συμπλήρωμα για την αυπνία – Γιατί οι Αρχές της Δανίας το απαγόρευσαν

Ashwagandha: μαγικό βότανο της Αγιουρβέδα ή απορρυθμιστής ορμονών και αιτία αποβολών;
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα