Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Οξείδιο του αιθυλενίου: Το σκάνδαλο παίρνει τεράστιες διαστάσεις σε χώρες της Ευρώπης.

ΑρχικήΝέαΟξείδιο του αιθυλενίου: Το σκάνδαλο παίρνει τεράστιες διαστάσεις σε χώρες της Ευρώπης.
spot_img

cibum team

Σε συναγερμό  βρίσκονται οι αρχές ασφάλειας τροφίμων σε χώρες της Ευρώπης, καθώς μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος με τα προϊόντα που ανακαλούνται λόγω παρουσίας οξείδιου του αιθυλενίου ως πρόσθετο τροφίμων.

Το Βέλγιο τέθηκε για πρώτη φορά τον συναγερμό τον Σεπτέμβριο του 2020 σχετικά με το οξείδιο του αιθυλενίου σε προϊόντα από την Ινδία με σουσάμι. Οι ανακλήσεις που  έγιναν αφορούσαν σε χιλιάδες συμβατικά και βιολογικά είδη με μεγάλες ημερομηνίες ζωής όπως δημητριακά, σοκολάτα, μπισκότα, ψωμί, κράκερ, μπαχαρικά και κουλούρια.

Η ουσία χρησιμοποιείται για τη μείωση ή την εξάλειψη της μικροβιολογικής μόλυνσης με Salmonella. Η χρήση οξειδίου του αιθυλενίου για την απολύμανση των τροφίμων δεν επιτρέπεται στην Ευρώπη.

Οξείδιο του αιθυλενίου βρέθηκε επίσης πρόσφατα στο πρόσθετο κόμμι χαρουπιού, το οποίο είναι κυρίως πυκνωτικό μέσο ή σταθεροποιητής. Χρησιμοποιείται σε τρόφιμα όπως παγωτό, δημητριακά πρωινού, προϊόντα κρέατος, ζαχαροπλαστική, γαλακτοκομικά προϊόντα και τυρί.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πραγματοποίησε τρεις συναντήσεις με συντονιστές κρίσης τροφίμων και ζωοτροφών στα κράτη μέλη, δύο στα τέλη Ιουνίου και μία την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι ειδικοί ανέφεραν ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης για τους καταναλωτές σε προϊόντα που περιέχουν το πρόσθετο που είναι γνωστό ότι είναι μολυσμένο με οξείδιο του αιθυλενίου και ότι σε οποιοδήποτε επίπεδο και εάν υπάρχει στο τρόφιμο, μπορεί να είναι επικίνδυνο για τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις τροφίμων ή ζωοτροφών που έχουν διαθέσει τέτοια προϊόντα στην αγορά της ΕΕ πρέπει να τις αποσύρουν και να τις ανακαλέσουν.

Το Βέλγιο και η Δανία δήλωσαν ότι θα ακολουθήσουν αυτήν την οδηγία, αλλά εξέφρασαν ανησυχίες για τη συστηματική ανάκληση όλων των τροφίμων που παράγονται με μια πρώτη ύλη πάνω από το νόμιμα καθορισμένο ανώτατο όριο καταλοίπων (ΑΟΚ).

Και τα δύο κράτη εξέφρασαν ανησυχίες για την προσέγγιση μηδενικής ανοχής που εφαρμόστηκε για το οξείδιο του αιθυλενίου και θεώρησαν ότι δεν ήταν σύμφωνη με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς σχετικά με την παρακολούθηση πιθανών μολυσμένων τροφίμων και ζωοτροφών.

Η ομάδα Foodwatch χαιρέτισε την πανευρωπαϊκή προσέγγιση αφού διαπίστωσε διαφορές μεταξύ των εθνικών υπηρεσιών και έθεσε επί τάπητος τη διακοπή της διαδικασίας ανάκλησης για προϊόντα που δείχνουν ένα επίπεδο κάτω από το όριο ανίχνευσης 0,02 χιλιοστόγραμμα ανά χιλιόγραμμο για είδη που κατασκευάστηκαν πριν από τις 14 Ιουνίου 2021 .

Παρόλο που η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αιθυλενοξείδιο δεν αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υγεία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εάν μολυσμένα τρόφιμα καταναλώνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα καθώς πολλά θύματα δεν μπορούν να που πότε άρχισε η μόλυνση.

Τα μέλη του Πράσινου Κόμματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ευρωβουλευτές) έγραψαν στην Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, και στη Σάντρα Γκαλίνα, Γενική Διευθύντρια για την Υγεία και την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΓΔ Sante), πριν από τη συνεδρίαση των μέσων Ιουλίου ζητώντας από την ΕΕ να μην πωλούνται στην αγορά της Ευρώπης προϊόντα που έχουν μολυνθεί από την απαγορευμένη ουσία .

Μετά από πρόσκληση της Επιτροπής της ΕΕ για στοιχεία σχετικά με τα ευρήματα του αιθυλενοξειδίου, βρέθηκαν 87 μη συμμορφώσεις σε περισσότερες από 650 αναλύσεις. Όλα εκτός από τρία αναφέρθηκαν από μία χώρα και περιελάμβαναν σουσάμι, μπαχαρικά και αποξηραμένα λαχανικά από την Ινδία, καθώς και σουσάμι και ηλιόσπορους από άλλες χώρες.

Στα μέσα Ιουνίου, η Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Ανταγωνισμού, Υποθέσεων Καταναλωτή και Ελέγχου Απάτης (DGCCRF) στη Γαλλία δήλωσε ότι ενημερώθηκε για τη χρήση οξειδίου του αιθυλενίου σε ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται σε παγωτό με ανακλήσεις που επηρεάζουν μάρκες όπως οι Nestlé, Mondelez και Picard. Ένα από τα προϊόντα παγωτού που ανακλήθηκε στη Γαλλία είναι το Dain.

Οι αρχές στο Λουξεμβούργο ανέφεραν ότι οι έλεγχοι στην αγορά αποκάλυψαν επίσης ότι ορισμένα συμπληρώματα διατροφής ήταν μολυσμένα με αιθυλενοξείδιο.

Πηγή: FSN

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.

«Θα σε συναντήσω στο Greeks»: Πως η Ελληνική γαστρονομία και τα προϊόντα μας κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές

Τα Ελληνικά προϊόντα γίνονται mainstream στον κόσμο κερδίζοντας τους καταναλωτές πολύ πέρα από την Ελληνοαμερικανική αγορά.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα