Τρίτη, 13 Μαΐου, 2025
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως η αλλεργία στο κρέας συνδέεται με τον τόπο κατοικίας

ΑρχικήΟικιακάΑλλεργιογόνα ΤρόφιμαΠως η αλλεργία στο κρέας συνδέεται με τον τόπο κατοικίας
spot_img

Επηρεάζει την υγεία το φυσικό τοπίο γύρω από το σπίτι μας;

Μια επώδυνη αλλεργική αντίδραση μετά από ένα φαινομενικά αθώο γεύμα μπιφτεκιού μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε κακή τύχη ή ευαισθησία. Νέα επιστημονικά στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο τόπος διαμονής μας μπορεί να επηρεάσει την πιθανότητα εμφάνισης μιας ιδιαίτερης και δυνητικά επικίνδυνης αλλεργίας στο κρέας, γνωστής ως σύνδρομο άλφα-γαλακίου (AGS).

- Advertisement -

Η έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο PLOS Climate και διεξήχθη από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill, επικεντρώθηκε σε 462 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις AGS σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα, Νότια Καρολίνα και Βιρτζίνια). Τα αποτελέσματα έδειξαν σαφή συσχέτιση μεταξύ της γεωγραφίας του τόπου κατοικίας και του κινδύνου εμφάνισης αλλεργίας.

Η AGS προκαλείται από αντίδραση σε ένα μόριο σακχάρου (α-gal) που βρίσκεται σε όλα τα θηλαστικά, αλλά όχι στον άνθρωπο ή στα ψάρια. Η αλλεργία προκαλείται από τσιμπήματα από το τσιμπούρι «μοναχικό αστέρι» (Amblyomma americanum), το οποίο βρίσκεται κυρίως σε δασικές και ημιαστικές περιοχές.

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από κνίδωση και πρήξιμο έως στομαχικά προβλήματα, πόνο στις αρθρώσεις και αναφυλαξία, ενώ η έναρξη μπορεί να συμβεί αρκετές ώρες μετά την κατανάλωση κόκκινου κρέατος, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη διάγνωση. Παρόλο που η AGS αυξάνεται ραγδαία – από 24 περιπτώσεις το 2009 σε περισσότερες από 34.000 έως το 2019 – το 77% των γιατρών δηλώνει ότι δεν γνωρίζει ή δεν είναι σίγουρο για τη διάγνωση της πάθησης.

Η ανάλυση των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων αποκάλυψε ότι οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές με διάσπαρτα δάση, πάρκα και «ανάπτυξη ανοικτών χώρων» έχουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο AGS. Αντίθετα, σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές, ο ατομικός κίνδυνος είναι σημαντικά χαμηλότερος – αν και ο απόλυτος αριθμός των περιπτώσεων μπορεί να είναι υψηλότερος λόγω της συγκέντρωσης του πληθυσμού.

Η μελέτη καταδεικνύει ότι τα κατακερματισμένα ενδιαιτήματα, δηλαδή τα δάση που διακόπτονται από κατοικημένες ή αγροτικές περιοχές, ευνοούν την παρουσία κροτώνων. Οι ορεινές δυτικές περιοχές παρουσίασαν τον υψηλότερο σχετικό κίνδυνο, με τον κίνδυνο να μειώνεται σταδιακά προς τις παράκτιες περιοχές.

Καθώς τα προάστια επεκτείνονται σε πρώην φυσικά οικοσυστήματα, οι κάτοικοι έρχονται συχνότερα σε επαφή με περιοχές που κατοικούνται από τσιμπούρια. Η αλλαγή της χρήσης γης και η διασπορά των κατοικιών μέσα σε δασώδη τοπία αυξάνουν τις πιθανότητες να δαγκωθούν, δημιουργώντας περισσότερες συνθήκες για την ανάπτυξη του AGS.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα γνωμοδότηση της EFSA για τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού στα τρόφιμα

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων επανεξετάζει τους κινδύνους από την παρουσία υπερχλωρικού άλατος

Σεμινάριο cibumLEARNING: Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα Precautionary Allergens Labelling in food PAL Advanced Training Course

To cibum σας παρουσιάζει τo πρώτο σεμινάριο στην Ελλάδα με θέμα Προληπτική Επισήμανση Αλλεργιογόνων στα τρόφιμα / Precautionary Allergens Labelling in food

Και άλλο δημοφιλές ψάρι με υψηλά επίπεδα τοξικού υδραργύρου (και δεν είναι τόνος)

Συναγερμός για άλλο ένα ψάρι με υδράργυρο πάνω από τα όρια
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα