Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
12.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πως θα ξανανοίξουν τα εστιατόρια.

ΑρχικήΝέαΠως θα ξανανοίξουν τα εστιατόρια.
spot_img

cibum team

Σε αυτή την στροφή της πανδημίας φαίνεται πως προκρίνεται το σταδιακό άνοιγμα της εστίασης. Άνοιγμα αρχικά με εξυπηρέτηση μόνο σε τραπεζοκαθίσματα που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους, με χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες, με εβδομαδιαίο COVID19 self-test από το προσωπικό, με τέσσερις πελάτες ανά τραπέζι και μέτρα τήρησης αποστάσεων. 

Αν δοθεί το ΟΚ, η αγορά είναι έτοιμη; Πολλά ερωτήματα των επιχειρηματιών εστίασης δεν έχουν ακόμα απαντηθεί. Αυτό που θέλουν, είναι να ανοίξουν τα καταστήματά τους. Αυτό που ΔΕΝ θέλουν είναι να ξανακλείσουν σε 15 μέρες ή ένα μήνα. Κάποιοι επιχειρηματίες της εστίασης έχουν ξεκινήσει ήδη να προετοιμάζονται. Το προσωπικό των εστιατορίων που παρέμεναν κλειστά άρχισε δειλά δειλά να μετρά αντίστροφα. Αυτή την φορά επιχειρηματίες και προσωπικό, σε σχέση με το άνοιγμα των εστιατορίων του 2020 μετά το πρώτο lockdown, τουλάχιστον γνωρίζουν τα βασικά και έχουν αυτοπεποίθηση. Ο Νίκος Γδοντέλης, επικεφαλής των πρωτοβουλιών POSI Shield και ΑΣΦΑΛΩΣ ΑΝΟΙΧΤΑ απάντησε σε ερωτήσεις εστιατόρων στην κλειστή διαδικτυακή συνάντηση που οργανώθηκε στις 29 Μαρτίου:

Πως θα λειτουργήσουν τα εστιατόρια που θα ανοίξουν σε λίγες ημέρες; Πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα;

Καταρχήν να ξεκαθαρίσουμε πως δεν πρόκειται για άνοιγμα την μετά COVID-19 εποχή, αλλά για λειτουργία μέσα στην COVID-19. Εάν αυτό γίνει σαφές όλα θα γίνουν και πιο εύκολα και πιο γρήγορα και σε προσωπικό και σε επαγγελματικό επίπεδο. Για τα εστιατόρια φαίνεται να κλειδώνει το πρωτόκολλο με service μόνο σε εξωτερικούς χώρους, τήρηση απόστασης 2 μέτρων μεταξύ των τραπεζιών και οι παρέες στα τραπέζια δεν θα αριθμούν πάνω από τέσσερα άτομα. Επιπλέον φαίνεται σήμερα, πως θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το σύνολο του προσωπικού, αλλά και από τους πελάτες μέχρι να ξεκινήσουν το φαγητό τους. Το νέο στοιχείο που προστίθεται στα πρωτόκολλά λειτουργίας της εστίασης και του τουρισμού είναι η υποχρέωση self-test COVID-19 σε όλο το προσωπικό σε εβδομαδιαία βάση.   

Θα στηρίξει η Πολιτεία το άνοιγμα της εστίασης;

Πρώτο βήμα είναι να ξεκαθαριστεί από την πλευρά της Πολιτείας ο τρόπος με τον οποίο θα υποστηρίξει τον κλάδο. Ακούγεται ειδική επιστρεπτέα προκαταβολή και ΕΣΠΑ για την εστίαση που θα ανακοινωθεί εντός των ημερών, ενώ έχει προαναγγελθεί  στοχευμένο πρόγραμμα για τη στήριξη του κλάδου της εστίασης μέσω της παροχής επιδότησης για την επανεκκίνηση, το οποίο θα δίνει ένα κεφάλαιο κίνησης προκειμένου να αγοράσουν τις πρώτες ύλες που χρειάζονται. (Το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν θα αφορά επιχειρήσεις οι οποίες όλο αυτό το διάστημα είχαν αύξηση στο τζίρο τους). Σήμερα ανακοινώθηκε και στήριξη για την τοποθέτηση μηχανημάτων καθαρισμού του αέρα. Η απόφαση των επιχειρηματιών για το εάν θα ανοίξουν ή όχι τα καταστήματά τους εξαρτάται από αυτές τις πολυαναμενόμενες εξαγγελίες. Στην χώρα μας υπάρχουν πάνω από 150.000 επιχειρήσεις εστίασης. Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του τουρισμού και εστίασης ξεπερνούν το 1.000.000, δηλαδή το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού. Ο κλάδος αναμένει μέτρα στήριξης και δεσμεύσεις. Γνωρίζουμε όλοι πως στα μέσα του 2020 ο κλάδος της εστίασης έκανε μια επανεκκίνηση ειδικών συνθηκών, που για πολλές επιχειρήσεις ήταν το κύκνειο άσμα τους.

Πόσο σύντομα θα ανοίξει η εστίαση; Να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε;

Η εστίαση αναμένεται να ανοίξει μέχρι τέλος Απριλίου. Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει και ο επιχειρηματίας πρέπει να δουλέψει ξανά σκληρά για το νέο άνοιγμα. Οδηγός για το άνοιγμα πρέπει να είναι η λογική και το μέτρο. Οι επιχειρήσεις της εστίασης θα έχουν μόνο ΜΙΑ ευκαιρία για επανέναρξη της λειτουργίας των καταστημάτων τους και πρέπει να το κάνουν σωστά. Στην πρώτη επίσκεψη οι πελάτες θα αναζητήσουν, έστω και υποσυνείδητα, τις πρόνοιες που έχουν ληφθεί στο κατάστημα. Είναι η στιγμή που κερδίζουμε ή χάνουμε την εμπιστοσύνη του κοινού μας. Σε τακτικό επίπεδο οι πρώτες κινήσεις ενός επιχειρηματία εστίασης προτείνουμε να είναι: Στελέχωση του εστιατορίου. Έλεγχος της ισχύς των πιστοποιητικών υγείας του προσωπικού. Και του νέου και του παλαιού. Διαρρύθμιση του χώρου με βάση τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί. Εκπαίδευση του προσωπικού στα προληπτικά μέτρα και στον νέο τρόπο δουλειάς. Επιβεβαίωση πως το σχέδιο μυοκτονίας και απεντόμωσης εφαρμόζεται κανονικά. Βαθύς καθαρισμός του καταστήματος (κουζίνα, φούσκες, τουαλέτες, τραπεζοκαθίσματα, κλπ) κυρίως αν ήταν εντελώς κλειστό το κατάστημα. Σχολαστικός έλεγχος για την ύπαρξη ληγμένων ή αλλοιωμένων προϊόντων στα ψυγεία και στις καταψύξεις του καταστήματος. Τεχνικός έλεγχος για την καλή λειτουργία του πλυντηρίου σκευών. Επικύρωση και έλεγχος επάρκειας του πλάνου καθαρισμών. Έγκαιρη αγορά  χημικών και εργαλείων καθαρισμού, καθώς και μέσων ατομικής προστασίας, καθώς σε κάποια από αυτά υπάρχει ήδη έλλειψη. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο