Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Πόσα θα πληρώνατε για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από σαλμονέλα;”- Η πρωτοφανής δημοσκόπηση σε Ούγγρους καταναλωτές

ΑρχικήΝέα"Πόσα θα πληρώνατε για να αποφύγετε τη δηλητηρίαση από σαλμονέλα;"- Η πρωτοφανής δημοσκόπηση σε Ούγγρους καταναλωτές
spot_img

cibum team

Χτυπάει κόκκινο η σαλμονέλωση στην Ουγγαρία, με διπλάσια ποσοστά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο αντίκτυπος των λοιμώξεων από Salmonella στην ευημερία των καταναλωτών, εκτιμάται ότι είναι «πολύ σημαντικός», όπως επισημαίνουν ερευνητές στην Ουγγαρία.

Η σαλμονέλωση είναι μία από τις συχνότερες τροφιμογενείς λοιμώξεις στην Ουγγαρία. Με βάση τα στοιχεία του 2014 και του 2018, τα ποσοστά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλας στους καταναλωτές της χώρας, ήταν περισσότερο από διπλάσια σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, σύμφωνα με την έκθεση έρευνας που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health.

Οι λοιμώξεις από Salmonella προκαλούν σημαντικό κόστος στα νοικοκυριά, στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης αλλά και στις εταιρείες λόγω των εργαζομένων που αναγκαστικά απουσιάζουν. Το κόστος της νόσου μπορεί να διαχωριστεί σε άμεσες και έμμεσες δαπάνες.

Οι άμεσες δαπάνες περιλαμβάνουν το κόστος της θεραπείας και της φαρμακευτικής αγωγής στο σπίτι και στα νοσοκομεία, μετά από δηλητηρίαση από σαλμονέλα, ενώ οι έμμεσες δαπάνες περιλαμβάνουν το αντίκτυπο στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών, καθώς και του ψυχολογικού κόστους από τον πόνο και την ταλαιπωρία. Η μελέτη, σύμφωνα με το Food Safety News,  επικεντρώθηκε στο κόστος για τα νοικοκυριά, αναλύοντας τις απώλειες στην ευημερία των καταναλωτών από σαλμονελώσεις. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η συμπεριφορά των καταναλωτών στο σπίτι επηρεάζεται από την έλλειψη γνώσεων σχετικά με τις καλές πρακτικές επεξεργασίας στην κουζίνα.

Για τους σκοπούς της έρευνας, χρησιμοποιήθηκε η ανάλυση προθυμίας πληρωμής (WTP), καθώς μπορεί να μετρήσει την προθυμία των καταναλωτών να πληρώσουν για να μειώσουν τον κίνδυνο μιας πιθανής λοίμωξης λόγω της κατανάλωσης τροφίμων.

Για την εκτίμηση της εμφάνισης σαλμονέλωσης χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από την αντίστοιχη έρευνα του 2017. Για τον υπολογισμό του WTP, τα δεδομένα προήλθαν από την έρευνα του 2019.

Ο εκτιμώμενος ετήσιος αριθμός κρουσμάτων από δηλητηρίαση από σαλμονέλα, ήταν πάνω από 90.000 στην Ουγγαρία, ο οποίος ήταν 18 φορές υψηλότερος από τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν επίσημα.

Για τους υπολογισμούς του WTP, ελήφθησαν 456 ποσοτικώς προσδιορισμένες απαντήσεις. Η ανάλυση βασίστηκε σε αυτή την ερώτηση: “Πόσα θα πληρώνατε για να αποφύγετε μια μόλυνση από σαλμονέλα;”

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι ο μέσος όρος του WTP των καταναλωτών για την αποφυγή μόλυνσης από σαλμονέλα, ήταν 86.3€. Ο αριθμός αυτός εκτός των άλλων, ήταν και απόρροια και της οικονομικής κατάστασης των ερωτηθέντων.

Συνολικά 59 από τους ερωτηθέντες απέρριψαν την ιδέα της πληρωμής για την αποφυγή κινδύνων από την κατανάλωση τροφίμων. Ωστόσο, 46 άτομα δήλωσαν ότι θα πλήρωναν από 153,8 έως 461€ για το σκοπό αυτό.

Το 2015, καταγράφηκαν 5.069 περιπτώσεις σαλμονέλωσης στην εθνική βάση δεδομένων. Λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σαλμονέλωσης το 2015 και τον 18 φορές υψηλότερο πολλαπλασιαστή που υπολογίστηκε στη μελέτη, η απώλεια στην ευημερία του καταναλωτή εκτιμήθηκε σε 7,87 εκατομμύρια ευρώ ετησίως στην Ουγγαρία.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης νέων προληπτικών προγραμμάτων για την ασφάλεια των τροφίμων, δεδομένου ότι και άλλα παθογόνα που μεταδίδονται με τρόφιμα είναι επίσης πιθανό να προκαλέσουν σοβαρή απώλεια ευημερίας στον πληθυσμό.

“Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, εξετάζουν παραδοσιακά την αναφερόμενη επίπτωση και το άμεσο κόστος κατά την αξιολόγηση της εκτίμησης κόστους-οφέλους των παρεμβάσεων, ενώ από την άλλη διαφαίνεται ότι τα μη αναφερόμενα κρούσματα και οι έμμεσες δαπάνες αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μέρος της συνολικής κοινωνικής επιβάρυνσης σε περίπτωση τροφιμογενών ασθενειών. Αυτό το έγγραφο και παρόμοιες μελέτες μπορεί να βοηθήσουν στον ποσοτικό προσδιορισμό αυτών των παραγόντων, γεγονός που με τη σειρά του θα βοηθήσει στη βελτιστοποίηση των κυβερνητικών μέτρων”, ανέφεραν οι ερευνητές.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τους κινδύνους για την υγεία από δημοφιλές γλυκαντικό που υπάρχει σε κέικ, τσίχλες και παγωτά

Μια κοινή τεχνητή γλυκαντική ουσία που βρίσκεται σε ανθρακούχα ποτά, τσίχλες και παγωτά μπορεί να βλάψει το έντερο, όπως έδειξε έρευνα.

Αυτό το ξέρετε; Ποιο λογότυπο δημοφιλούς τροφίμου έχει φιλοτεχνήσει ο Σαλβαντόρ Νταλί

Οι περισσότεροι δε γνωρίζουν ότι πίσω από το λογότυπο ενός θρυλικού και παγκόσμιου προϊόντος κρύβεται μια μεγάλη μορφή της ζωγραφικής.

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα