Πρωτοποριακή ανακάλυψη για τη βελτίωση της παγκόσμιας ασφάλειας των υδάτων.
Με αφορμή την πρόσφατη εντολή σε κατοίκους και επισκέπτες της Λισαβόνας να μην πίνουν νερό από τη βρύση, καθώς μετά από αναλύσεις στο νερό εντοπίστηκε υψηλή περιεκτικότητα σε αρσενικό, μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ αποκάλυψε νέες μεθόδους εξουδετέρωσης του τοξικού στοιχείου, οι οποίες θα μπορούσαν να μεταμορφώσουν την ασφάλεια του νερού και των τροφίμων.
Η ανακάλυψη, στην οποία πρωτοστάτησε ο Dr. Jagannath Biswakarma, αντιμετωπίζει ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα και ζήτημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα σημαντικό για τις περιοχές που εξαρτώνται από τα υπόγεια ύδατα για πόση και καλλιέργεια. H μελέτη αυτή, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Environmental Science & Technology Letters, θα συμβάλλει σημαντικά στην προώθηση της ισότιμης και βιώσιμης υγείας και στην προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Για τον Biswakarma, η μελέτη αυτή είναι βαθιά προσωπική. Μεγαλώνοντας στην Ινδία, βίωσε την καθημερινή πρόκληση της εύρεσης καθαρού νερού χωρίς αρσενικό. Τώρα, ως ανώτερος ερευνητικός συνεργάτης στη Σχολή Γεωεπιστημών του πανεπιστημίου, η αποστολή του είναι να βελτιώσει την ασφάλεια του νερού για εκατομμύρια ανθρώπους που αντιμετωπίζουν παρόμοιες δυσκολίες.
Η ρύπανση από αρσενικό είναι ιδιαίτερα προβληματική στη νότια και κεντρική Ασία και στη Νότια Αμερική. Η τοξική, κινητή μορφή του αρσενικού, γνωστή ως αρσενίτης, διαρρέει εύκολα στα αποθέματα νερού, δημιουργώντας σοβαρούς κινδύνους για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων και των καρδιακών παθήσεων.
Σύμφωνα με την παραδοσιακή αντίληψη, ο αρσενίτης μπορούσε να μετατραπεί σε λιγότερο επιβλαβές αρσενικό μόνο παρουσία οξυγόνου. Ωστόσο, αυτή η νέα έρευνα έδειξε ότι ο αρσενίτης μπορεί ακόμη να οξειδωθεί σε περιβάλλοντα με έλλειψη οξυγόνου, χρησιμοποιώντας τον σίδηρο ως καταλύτη.
Το θειικό άλας της πράσινης σκουριάς, μια πηγή σιδήρου που επικρατεί σε συνθήκες χαμηλού οξυγόνου, όπως τα υπόγεια ύδατα, βρέθηκε ότι οξειδώνει τον αρσενικό. Η διαδικασία αυτή μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από οργανικά ligands, όπως το κιτρικό άλας από τις ρίζες των φυτών, τα οποία είναι κοινά στο έδαφος και στα υπόγεια ύδατα.
Οι επιπτώσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για περιοχές όπως το Δέλτα του Γάγγη-Μπραχμαπούτρα-Μέγκνα στην Ινδία και το Μπαγκλαντές, όπου τα υψηλά επίπεδα αρσενικού θέτουν σε κίνδυνο το πόσιμο νερό εδώ και δεκαετίες. Τα οικονομικά μειονεκτούντα νοικοκυριά βασίζονται συχνά σε σωληνωτά πηγάδια και χειροκίνητες αντλίες που συχνά δεν εγγυώνται ασφαλές νερό, επιδεινώνοντας τις οικονομικές και υγειονομικές επιβαρύνσεις.
Επιπλέον, περιοχές όπως τα δέλτα του Μεκόνγκ και του Κόκκινου ποταμού στο Βιετνάμ έχουν επίσης παλέψει με τη ρύπανση από αρσενικό που επηρεάζει την παροχή νερού και τη γεωργική παραγωγικότητα. Η τοξική χημική ουσία μπορεί να συσσωρευτεί στα εδάφη και τα φυτά ρυζιού, δημιουργώντας περαιτέρω κινδύνους για την υγεία μέσω της κατανάλωσης τροφίμων.
Η μελέτη αξιοποίησε τις προηγμένες δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Εγκατάστασης Ακτινοβολίας Σύγχροτρον στη Γκρενόμπλ της Γαλλίας για τη διεξαγωγή πολύπλοκων πειραμάτων, που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβεβαίωση της κατάστασης οξείδωσης του αρσενικού.
Η υποστήριξη αυτής της πρωτοποριακής έρευνας προήλθε από την υποτροφία UK Research & Innovation Future Leaders Fellowship που απονεμήθηκε στον Byrne. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να διερευνηθεί πώς τα ευρήματα αυτά μπορούν να εφαρμοστούν σε σενάρια του πραγματικού κόσμου.
«Όλη η ερευνητική ομάδα εργάστηκε ακούραστα για το έργο αυτό», πρόσθεσε ο Dr. Biswakarma. «Πιστεύω ειλικρινά ότι, με περισσότερη δουλειά, μπορούμε να βρούμε αποτελεσματικές πιθανές λύσεις. Ήδη κάνουμε μεγάλες προόδους για την αντιμετώπιση αυτού του μεγάλου παγκόσμιου προβλήματος. Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα διερευνήσουμε πώς αυτή η διαδικασία μπορεί να λειτουργήσει σε διαφορετικούς τύπους εδαφών και συστημάτων υπόγειων υδάτων, ιδίως σε περιοχές όπου η μόλυνση από αρσενικό είναι πιο σοβαρή».