Η στροφή σε μια vegan διατροφή μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να εξοικονομήσουν χρήματα και να χάσουν βάρος, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η Vegan διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, οδηγεί σε απώλεια βάρους, βελτιωμένη σύσταση σώματος και αυξημένη ευαισθησία στην ινσουλίνη σε υπέρβαρους ενήλικες. Αυτή η δευτερεύουσα ανάλυση της Επιτροπής Ιατρών για την Υπεύθυνη Ιατρική των ΗΠΑ (Physicians Committee For Responsible Medicine) αξιολόγησε το κόστος των τροφίμων στη φυτική διατροφή. Όπως αποδείχθηκε, το κόστος των τροφίμων μειώνεται κατά 16% σε μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλών λιπαρών, με εξοικονόμηση άνω των 500 $ ετησίως (466,80€), σε σύγκριση με μια δίαιτα που περιλαμβάνει κρέας, γαλακτοκομικά και άλλα ζωικά προϊόντα.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, οι καταναλωτές που συμμετείχαν χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: Σε μια vegan ομάδα και σε μια ομάδα ελέγχου σε αναλογία 1:1. Από τη Vegan Ομάδα ζητήθηκε να ακολουθήσει κατά βούληση μια χορτοφαγική δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά που αποτελείται από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια, ενώ η ομάδα ελέγχου κλήθηκε να μην κάνει αλλαγές στη διατροφή. Η πρόσληψη ενέργειας και το κόστος τροφής δεν ήταν περιορισμένα για καμία από τις δύο ομάδες.
Το μέσο συνολικό κόστος φαγητού ανά ημέρα μειώθηκε στην ομάδα vegan κατά περίπου 16%, σε σύγκριση με καμία σημαντική αλλαγή στην ομάδα ελέγχου. Η μεγαλύτερη εξοικονόμηση προήλθε από κρέας και γαλακτοκομικά. Αυτές οι εξοικονομήσεις αντιστάθμισαν τις αυξημένες δαπάνες για λαχανικά, φρούτα, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως, εναλλακτικές λύσεις κρέατος και γαλακτοκομικά προϊόντα. Προηγούμενη μελέτη του 2021 υπολόγισε ότι οι δίαιτες που περιλαμβάνουν λιγότερα ζωικά και περισσότερα φυτικά τρόφιμα ήταν έως και 25% έως 29% φθηνότερες από τις παμφάγες δίαιτες.
Να σημειωθεί επίσης πως αρκετά νοσοκομεία της Νέας Υόρκης επέλεξαν να σερβίρουν γεύματα φυτικής προέλευσης σε ασθενείς, με αποτέλεσμα την εξοικονόμηση κόστους 59 λεπτών ανά γεύμα.
https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2808910