Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο επικίνδυνα είναι τα αποσμητικά χώρου – «Καμπανάκι» από το Γενικό Χημείο του κράτους

ΑρχικήΝέαΠόσο επικίνδυνα είναι τα αποσμητικά χώρου - «Καμπανάκι» από το Γενικό Χημείο του κράτους
spot_img

Το 72% των αποσμητικών χώρου που ανέλυσε εργαστηριακά το Γενικό Χημείο του Κράτους, περιέχουν ουσίες δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Από τα αρχαία χρόνια ο άνθρωπος συνήθιζε να προσδίδει στο χώρο του είτε για κοσμικούς είτε για λατρευτικούς σκοπούς ευχάριστη οσμή, χρησιμοποιώντας διάφορα αρωματικά σκευάσματα όπως έλαια, βότανα, λιβάνι και αρωματικά φυτά. Στην σημερινή εποχή στα αποσμητικά χώρου περιέχονται ποικίλα συστατικά μεταξύ των οποίων και αρωματικές ύλες, σίγουρα όχι και τόσο αγνές. Ένα σπρέι για παράδειγμα μπορεί να περιέχει τις εξής άγνωστες στο κοινό, χημικές ή συνθετικές ουσίες: dimethyl-6-octen-1-ol, phenylmethylester of acetic acid, β-Myrcene, 3,7-dimethyl2,6-octadien-1-ol, Dipropylene glycol, β-Phenylethylbutyrate, α-isomethylionone, Lilial, Diethylphthalate, Galaxolide 1…

Το Γενικό Χημείο του Κράτους διερεύνησε τα δυνητικά επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία συστατικά (καρκινογόνα, μεταλλαξιογόνα, τοξικά για την αναπαραγωγή, ευαισθητοποιητικά του αναπνευστικού / δέρματος) σε υλικά απόσμησης – αρωματισμού χώρου.

Αναλύθηκαν εργαστηριακά 25 αποσμητικά χώρου που αγοράστηκαν από έξι πολυκαταστήματα της Αττικής. Η πλειοψηφία παραγωγής των δειγμάτων ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ενώ ένα (1) παρήχθη στην Τουρκία. Τα 15 από τα δείγματα προορίζονταν για δωμάτια, γραφεία κτλ, τα 4 για τουαλέτες και τα 6 για αυτοκίνητα.

Τα δείγματα των αποσμητικών χώρου αναλύθηκαν ως προς την παρουσία επικινδύνων για την υγεία ουσιών, όπως αυτές ορίζονται στο παράρτημα Ι και ταξινομούνται στον Πίνακα 3 του παραρτήματος VI του ΕΚ 1272/2008.

Από τα εργαστηριακό έλεγχο των αποσμητικών χώρου προκύπτει ότι δεν περιέχουν την καρκινογόνο ουσία 1,4-Διχλωροβενζόλιο (DCB). Ωστόσο, το 72% των αποσμητικών χώρου περιέχουν ουσίες δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία.

Η επικινδυνότητα αυτών των ουσιών αξιολογήθηκε βάσει της ταξινόμησης τους, που περιλαμβάνεται στο Πίνακα 3 που παρατίθεται παρακάτω. Από τις εργαστηριακές αναλύσεις προκύπτει ότι σε οκτώ αποσμητικά χώρου (ή στο 32% των δειγματισθέντων αποσμητικών) οι επικίνδυνες ουσίες εξαιτίας της υπέρβασης των νομοθετικών ορίων προσδίδουν την τάξη κινδύνου τους στο αποσμητικό. Στα αποσμητικά βρέθηκαν ουσίες ύποπτες για:

  • Πρόκληση καρκίνου (σε 1 δείγμα)
  • Ευαισθητοποίηση δέρματος (17 δείγματα)
  • Ερεθισμός οφθαλμών (1 δείγμα)
  • Οξεία τοξικότητα (δια του στόματος) (3 δείγματα) και
  • Οξεία τοξικότητα (δια του εισπνοής) (1 δείγμα).

Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα πως στα αποσμητικά χώρου περιέχονται δυνητικά επικίνδυνες για την υγεία ουσίες που δρούν ως καρκινογόνα, ευαισθητοποιητικά του δέρματος, τοξικά δια της εισπνοής, τοξικά δια της κατάποσης και ερεθιστικά των οφθαλμών. Σε ένα αποσμητικό χώρου βρέθηκε καρκινογόνος ουσία που εξαιτίας της συγκέντρωσής της προσδίδει τη καρκινογόνο δράση και στο αποσμητικό. Σε κανένα από τα αποσμητικά χώρου δεν ταυτοποιήθηκε η καρκινογόνος ουσία 1,4-Διχλωροβενζόλιο που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα XVII του ΕΚ 1907/2006. Αυτό οφείλεται στις αυστηρές κυρώσεις για τις παραβάσεις των περιοριστικών διατάξεων του Κανονισμού EK 1907/2006 για τη χρήση της συγκεκριμένης ουσίας στα αποσμητικά χώρου.

Επίσης διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιούνται σε ευρεία κλίμακα ουσίες, που προκαλούν ευαισθητοποίηση του δέρματος (προκαλούν αλλεργική αντίδραση). Σε αρκετά αποσμητικά χώρου η συγκεντρώσεις των ευαισθητοποιητικών του δέρματος είναι υψηλές προσδίδοντας και σε αυτά την τάξη κινδύνου της ευαισθητοποίησης του δέρματος. Σε μικρότερη κλίμακα βρέθηκε να χρησιμοποιούνται ουσίες οξείας τοξικότητας που η δράση τους είναι επιβλαβής κατά την κατάποση ή κατά την εισπνοή.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο