Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πόσο υγιεινές είναι οι σταφίδες και γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τις τρώνε

ΑρχικήΟικιακάΔιατροφή και ΥγείαΠόσο υγιεινές είναι οι σταφίδες και γιατί τα παιδιά δεν πρέπει να τις τρώνε
spot_img

Υπάρχει μια ολοένα και πιο λεπτή γραμμή για τους γονείς που πρέπει να πατήσουν όταν πρόκειται για το φαγητό και τα σνακ των παιδιών.

Ακόμη και τα υγιεινά τρόφιμα, ενώ αναγνωρίζεται ότι είναι διατροφικά και αναπτυξιακά ευεργετικά, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την οδοντική υγεία του παιδιού και να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στη μετέπειτα ζωή του. Ένα παράδειγμα είναι οι σταφίδες.

Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα φρούτα και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η σουλτανίνα περιέχει πάνω από 60 γραμμάρια ζάχαρης ανά 100 γραμμάρια σταφίδας. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να τρώνε περισσότερες σταφίδες από ότι φρέσκα σταφύλια ή μια μπανάνα, και κατά συνέπεια να καταναλώνουν περισσότερη φρουκτόζη και θερμίδες.

Η Νορβηγική Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων Mattilsynet, συνιστά τα αποξηραμένα φρούτα όπως οι σουλτανίνες, που περιέχουν θειώδη (και αναφέρονται στη λίστα συστατικών), να μην χορηγούνται σε παιδιά κάτω των 3 ετών.

Οι σταφίδες πωλούνται μερικές φορές με την πρόσθετη ένδειξη «περιέχουν θειώδη», κάτι που σημαίνει πως οι παραγωγοί θειώνουν τις σταφίδες για να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Ωστόσο, κάποιες από τις βιταμίνες χάνονται κατά τη διαδικασία. Η διατροφολόγος Silke Noll από το Βαυαρικό Κέντρο Καταναλωτών εξηγεί επίσης ότι η υπερβολική ποσότητα θείου μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στο στομάχι ή πονοκεφάλους. Οι σταφίδες, από την άλλη πλευρά, συνήθως δεν θειώνονται.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων η υψηλή πρόσληψη θειωδών μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα μικρά παιδιά, που έχουν χαμηλό σωματικό βάρος, θα ξεπεράσουν πιο εύκολα την αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη (ADI) από τους ενήλικες.

Επίσης, οι σταφίδες είναι κολλώδεις, με αποτέλεσμα κολλάνε στα δόντια. Ως εκ τούτου, τα βακτήρια έχουν μια παρατεταμένη πηγή ζάχαρης, οπότε μπορούν να προκαλέσουν τερηδόνα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ωστόσο, αν οι σταφίδες είναι απαλλαγμένες από βλαβερές ουσίες, κερδίζουν πόντους με τα υγιεινά συστατικά τους. Δεδομένου ότι οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια, έχουν παρόμοιες θρεπτικές αξίες με τα φρέσκα μούρα. Οι σταφίδες παρέχουν σημαντικές βιταμίνες καθώς και τα μέταλλα κάλιο και νάτριο. Περιέχουν επίσης φυτικές ίνες, γι’ αυτό και το σνακ σας κρατάει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Επομένως, μπορούν να αποτελέσουν μια στοχευμένη προσθήκη σε μια υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη, θα πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Τα φρέσκα, εποχιακά και τοπικά φρούτα είναι καλύτερα για την υγεία σας και το περιβάλλον.

Συμπερασματικά, οι σταφίδες είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βάλετε πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού σας. Όχι μόνο περιέχουν πολλά βασικά θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού σας, αλλά είναι βολικά, νόστιμα και εύχρηστα όπως για σνακ στο δρόμο ή σε συνταγή. Ανακατέψτε τα με μερικούς ξηρούς καρπούς ή φρέσκο ​​ποπ κορν για μια νόστιμη απόλαυση μετά το σχολείο.

Μη ξεχνάτε όμως πως υπάρχει κατώτατο όριο ηλικίας για ένα παιδί να ξεκινήσει να τις καταναλώνει και φυσικά πρέπει να τηρηθεί ένα σωστό μέτρο όσον αφορά τη ποσότητα τους.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Και άλλος σπάνιος τύπος σαλμονέλας σε Ιταλική ρόκα

Νέα ειδοποίηση για σοβαρό κίνδυνο από ρόκα προέλευσης Ιταλίας.

Ετικέτες τροφίμων: Ευρωπαϊκή έκθεση διαπιστώνει απάτη και παραπλάνηση των καταναλωτών

Τα κενά στη νομοθεσία επιτρέπουν τη χρήση ισχυρισμών υγείας ακόμη και σε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη ή/και αλάτι.

Η ποικιλία πεπονιού που έχει προκαλέσει πάνω από 3.000 τροφικές δηλητηριάσεις

Από τους τέσσερις τύπους πεπονιών που έχουν συνδεθεί με τροφιμογενείς επιδημίες, τα πεπόνια cantaloupes ήταν τα πιο συχνά εμπλεκόμενα (67%) ως όχημα μετάδοσης.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο