Παρασκευή, 9 Μαΐου, 2025
20.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προειδοποιητικές ετικέτες στο Μεξικό: Οδηγούν σε πιο υγιεινά τρόφιμα;

ΑρχικήΝέαΠροειδοποιητικές ετικέτες στο Μεξικό: Οδηγούν σε πιο υγιεινά τρόφιμα;
spot_img

Πως η νέα νομοθεσία επηρέασε τη διατροφική σύσταση των συσκευασμένων προϊόντων.

Στα τέλη Μαρτίου του 2020, η μεξικανική κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν νέο κανόνα που απαιτεί την τοποθέτηση προειδοποιητικών ετικετών στο μπροστινό μέρος των συσκευασιών για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά. Οι ετικέτες, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ τον Οκτώβριο του 2020, ενημερώνουν τους καταναλωτές εάν ένα προϊόν περιέχει υπερβολικές θερμίδες, πρόσθετα σάκχαρα, κορεσμένα λιπαρά ή νάτριο.

- Advertisement -

Οι παραγωγοί, προκειμένου να αποφύγουν τις ετικέτες, είχαν την επιλογή να αναδιαμορφώσουν τα προϊόντα τους, μειώνοντας την περιεκτικότητα σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά ή αφαιρώντας συστατικά όπως μη θερμιδικά γλυκαντικά και πρόσθετη καφεΐνη.

Μια πρόσφατη μελέτη εξέτασε τον αντίκτυπο της πολιτικής αυτής στη διατροφική σύσταση των προϊόντων που κυκλοφορούν στην αγορά του Μεξικού.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από περίπου 1.000 προϊόντα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση, χρησιμοποιώντας στοιχεία που καλύπτουν τρεις χρονικές περιόδους: Πριν την ανακοίνωση της πολιτικής (2016-2017), λίγο πριν την εφαρμογή των ετικετών (2020) και μετά την εφαρμογή τους (2021).

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μετά την εισαγωγή των προειδοποιητικών ετικετών, παρατηρήθηκαν σημαντικές μειώσεις στην περιεκτικότητα των προϊόντων σε κρίσιμα θρεπτικά συστατικά. Για παράδειγμα:

  • Το ποσοστό των προϊόντων με υπερβολικό νάτριο μειώθηκε έως 63,1 ποσοστιαίες μονάδες σε κατηγορίες όπως το ψωμί και τα δημητριακά.
  • Τα κορεσμένα λιπαρά μειώθηκαν έως 26,3 ποσοστιαίες μονάδες, ειδικά στα αλμυρά σνακ.
  • Η παρουσία μη θερμιδικών γλυκαντικών μειώθηκε έως 29 ποσοστιαίες μονάδες, κυρίως στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές καταγράφηκαν μετά την έναρξη ισχύος της πολιτικής, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υποχρεωτική επισήμανση αποτέλεσε κίνητρο για την αναδιαμόρφωση των προϊόντων.

Η έρευνα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η πολιτική προειδοποιητικής επισήμανσης οδήγησε σε αναδιαμόρφωση των προϊόντων, μειώνοντας τα επίπεδα θερμίδων, σακχάρων, νατρίου και κορεσμένων λιπαρών. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές στο Μεξικό έχουν πλέον πρόσβαση σε πιο υγιεινές επιλογές όταν αγοράζουν συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά.

Μπορείτε να βρείτε τη μελέτη εδώ.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει

Η “γλίτσα” της μπάμιας στο μικροσκόπιο της επιστήμης – Επιστήμονες ανακαλύπτουν απρόσμενες ιδιότητες

Ερευνητές ανέπτυξαν φυσικές μεθόδους απομάκρυνσης μικροπλαστικών από υδάτινα περιβάλλοντα

Εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ: Αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις ανακοίνωσε ο FDA

Τέλος στις προειδοποιήσεις για ελέγχους σε φαρμακοβιομηχανίες και μονάδες παραγωγής τροφίμων.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα