Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ: ο μικρός θησαυρός της Ελλάδας

ΑρχικήΝέαΠροϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ: ο μικρός θησαυρός της Ελλάδας
spot_img

cibum team


  «Τα προϊόντα ΠΟΠ/ΠΓΕ αποτελούν έναν μικρό θησαυρό της ελληνικής γης» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός κατά τον χαιρετισμό του στη διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» που διοργάνωσε η ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ.

Όπως υπογράμμισε ο αρμόδιος υπουργός ως χώρα «διαθέτουμε 113 ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, χωρίς να προσμετρώνται οι οίνοι και τα αλκοολούχα και βρισκόμαστε στην 5η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η προστασία του “gastrodiversity” αποτελεί εθνική στρατηγική» δήλωσε και πρόσθεσε «βασικός άξονας της πολιτικής μας είναι η διατύπωση και η τεκμηρίωση ενός προγράμματος για τη διατροφή».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Οικονόμου σε μήνυμά του τόνισε ότι πρέπει «να δώσουμε στα προϊόντα μας όσο το δυνατόν περισσότερη προστιθέμενη αξία» και «να θωρακίσουμε τα ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα μας».

Σημείωσε ότι πολλά από τα αγρoδιατροφικά προϊόντα της χώρας μας έχουν «ξεχωριστή ταυτότητα» και σχολίασε ότι θα πρέπει «να καταστίσουμε τον Έλληνα παραγωγό, εξωστρεφή και ανταγωνιστικό».

Μιλώντας για το συνεταιριστικό κίνημα στη χώρα μας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι «αποτελεί πρόκληση η ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας του τόπου μας» σημειώνοντας ότι θα πρέπει να «δημιουργήσουμε κίνητρα και προϋποθέσεις για να οργανωθούν σε συνεργατικά σχήματα περισσότεροι αγρότες».

«Στόχοι του προγράμματος είναι η έκφραση και η δράση των συνεταιρισμών» αλλά και η «αύξηση της ανταγωνιστικότητάς μας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο» υπογράμμισε από τη μεριά του ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς.

Ένας ακόμη σκοπός του προγράμματος, σύμφωνα με τον κ. Σατολιά είναι «να γνωρίσει ο κόσμος τα πλεονεκτήματα των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων» που παράγονται στη χώρα καθώς όπως τόνισε σε άλλο σημείο της ομιλίας του «η μεγάλη μάζα των καταναλωτών είναι μπερδεμένη και δεν κοιτάζει τι έχει μέσα η συσκευασία και πόσο ασφαλές είναι» αλλά «κοιτάζει μόνο την τιμή του προϊόντος».

Τέλος, ο κ. Σατολιάς σημείωσε ότι «εάν θέλουμε τα προϊόντα μας να πάνε καλά στο εξωτερικό» θα πρέπει αυτά να «συνδεθούν με τον τουρισμό». «Πρέπει να γίνει μεγάλη δουλειά για τη σύνδεση του τουρισμού και της γαστρονομίας» είπε και υπογράμμισε πως «τους τουρίστες θα πρέπει να τους κάνουμε πρεσβευτές των ελληνικών προϊόντων στις χώρες τους».

Το πρόγραμμα 

Κύριος στόχος του προγράμματος «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης» (Small Treasures from Europe), το οποίο εντάσσεται στα Ευρωπαϊκά προγράμματα προώθησης με το slogan “Enjoy, it’s from Europe”, είναι η προώθηση των ελληνικών συνεταιριστικών προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ με τη μορφή “καλαθιού προϊόντων”.

Ο συνολικός προϋπολογισμός, κατά την τριετή διάρκεια του προγράμματος, θα ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ευρώ, με το 70% αυτών να προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το 30% να αποτελεί συμμετοχή των συνεταιρισμών που συμμετέχουν στον εν λόγω πρόγραμμα.

Δράσεις του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν τόσο εντός στην αγορά της Ελλάδας και θα έχουν ως στόχο την ευαισθητοποίηση του ελληνικού κοινού και δευτερευόντως, των Ελλήνων καταναλωτών ως πρεσβευτές των προϊόντων μας στους τουρίστες που θα επισκεφθούν τη χώρα κατά τη διάρκεια της τριετίας.

Δείτε: EFSA: Αφρικανική πανώλη των χοίρων: κίνδυνοι από ζωοτροφές, κλινοσκεπάσματα και μεταφορές  


Δείτε: Βάλε μου ένα πιτόγυρο. 3,5 ευρώ… τι λες!Μια καινοτόμα πρόταση για την προώθηση των Ελληνικών προϊόντων. 

Δείτε: Μπορεί η φυτοφαγία να βοηθήσει με τις αλλεργίες;  

Δείτε: Εστίαση: Πρόστιμα 151.400 ευρώ και 5 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων  

Δείτε: Ηγουμενίτσα: Αγριογούρουνο επιτέθηκε σε βάρκα μέσα στη θάλασσα. Απίστευτο βίντεο!!! 

Δείτε: ΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO. Τι είναι το έλαιο canola, η … κόντρα με το ελαιόλαδο και τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας. 

Δείτε: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες.   

Δείτε: Δείτε: Λιγότερη γραφειοκρατία για την επεξεργασία κάνναβης από την επεξεργασία … μαρουλιού! Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. 

Δείτε:Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται. Η γεύση και η COVID19 έχουν κάτι κοινό.   

 Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA  

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο