cibum team
Οι τελευταίες συμβουλές της EFSA για την αφρικανική πανώλη των χοίρων εξετάζουν τον κίνδυνο εισαγωγής του ιού σε περιοχές της ΕΕ, μέσω οδών όπως ζωοτροφές, υλικά στρωμνής και άδεια οχήματα μεταφοράς χοίρων που επιστρέφουν από πληγείσες περιοχές.
Η γνωμοδότηση καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το δυναμικό μετάδοσης μέσω αυτών των οδών είναι χαμηλότερο από ό, τι για πολλούς άλλους – όπως η μετακίνηση ζωντανών κατοικίδιων χοίρων ή η επικοινωνία μεταξύ αγριόχοιρου και κατοικίδιων χοίρων – αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί πλήρως.
Το μοντέλο που αναπτύχθηκε για να ταξινομήσει τον κίνδυνο εισόδου της αφρικανικής πανώλης των χοίρων από τα διαφορετικά μονοπάτια – ή πίνακες- βασίστηκε σε στοιχεία από αναζήτηση βιβλιογραφίας και δημόσια διαβούλευση.
Αξιολογήθηκαν δεκαεπτά προϊόντα και πίνακες για τη σχετική πιθανότητα να μολυνθούν με τον ιό σε περιοχές που έχουν προσβληθεί από ASF και να μολύνουν χοίρους σε περιοχές που δεν έχουν πληγεί. Η σύνθετη τροφή (πολτός, σβόλοι), πρόσθετα ζωοτροφών και μολυσμένα οχήματα ήταν η υψηλότερη κατάταξη.
Για να μειωθεί ο κίνδυνος εισαγωγής του ιού στις χοιροτροφικές εκμεταλλεύσεις μέσω ζωοτροφών, υλικών κλινοστρωμνής και οχημάτων μεταφοράς, η επιστημονική γνώμη συνιστά αυστηρή τήρηση των σχετικών διαδικασιών απολύμανσης και αποθήκευσης για όλα τα προϊόντα που μετακινούνται από περιοχές που πλήττονται από ASF σε μη επηρεασμένες περιοχές.
Δείτε: Μπορεί η φυτοφαγία να βοηθήσει με τις αλλεργίες;
Δείτε: Εστίαση: Πρόστιμα 151.400 ευρώ και 5 συλλήψεις για παραβίαση των μέτρων
Δείτε: Ηγουμενίτσα: Αγριογούρουνο επιτέθηκε σε βάρκα μέσα στη θάλασσα. Απίστευτο βίντεο!!!
Δείτε: Ποια είναι η κατάλληλη εποχή να τρώμε ψάρια. Βασικοί κανόνες.
Δείτε:Η νέα μάσκα μύτης για τον covid και οι γεύσεις που χάνονται. Η γεύση και η COVID19 έχουν κάτι κοινό.
Δείτε: Μελέτη για αγελαδινό γάλα πλούσιο σε ω3 λιπαρά.
Δείτε: Κουΐζ: τι σχέση μπορεί να έχει μία μπαταρία με ένα σάντουιτς;
Δείτε:Τρόφιμα σε κονσέρβα: είναι υγιεινά; Όλες οι πληροφορίες για θρεπτικότητα, απώλειες σε βιταμίνες και αλλοιώσεις. Δείτε: Ανατροπές στη βιομηχανία τροφίμων λόγω διοξειδίου του τιτανίου, φέρνει η άποψη της ΕFSA