Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου, 2022
12.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Πρόσω ολοταχώς για προϊόντα ΠΟΠ, μέλι Ικαρίας, σαρδέλες Καλλονής και μελίχλωρο Λήμνου.

ΑρχικήΝέαΠρόσω ολοταχώς για προϊόντα ΠΟΠ, μέλι Ικαρίας, σαρδέλες Καλλονής και μελίχλωρο Λήμνου.
spot_img

cibum team

Σε εξέλιξη είναι η διαδικασία αναγνώρισης ως προϊόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ η σαρδέλα Καλλονής Μυτιλήνης, το μέλι Ικαρίας γνωστό ως «Άναμμα» ή «αναμματόμελο» και το μελίχλωρο τυρί Λήμνου. 

Πριν από δύο χρόνια η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την Προγραµµατική Σύµβαση µε το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών που ανέλαβε την έρευνα για τον προσδιορισµό των εθνολαογραφικών-παραδοσιακών στοιχείων και των φυσικοχηµικών – οργανοληπτικών παραµέτρων που αναδεικνύουν τις ιδιαιτερότητες των ανωτέρω προϊόντων και αποδεικνύουν το δεσµό τους µε τον τόπο παραγωγής τους. Τον φάκελο με τα στοιχεία και τα απαραίτητα δικαιολογητικά διαχειρίζεται Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, ώστε να αναγνωριστούν από την ΕΕ και να γίνει καταχώρισή τους στην κατηγορία των Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης-Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΟΠ-ΠΓΕ). Η διαδικασία έχει μπει ήδη στην τελική τροχιά ενώ μετά  την Μυτιλήνη, την Ικαρία και τη Λήμνο σειρά έχει πάλι η Λήμνος με το «ασπρομύτικο» φασόλι.

Μέλι Ικαρίας ή Αναματόμελο: μόνο για απαιτητικούς.

Η Ερείκη είναι ένας θάμνος της ελληνικής φύσης με πολυάριθμα λουλούδια. Από το νέκταρ των λουλουδιών παράγεται το φθινοπωρινό μέλι της ερείκης που έχει ιδιαίτερο άρωμα και χαρακτηριστική γεύση.

Το Αναματόμελο (όπως το λένε το μέλι ερείκης στην Ικαρία) είναι ένα προϊόν με ιδιαίτερα υψηλή θρεπτική αξία και αποτελεί μια από τις καλύτερες επιλογές για την τόνωση του οργανισμού. Έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με έμφαση στο ουροποιητικό και το πεπτικό σύστημα. Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της  χοληστερίνης, εξαιρετικό μέλι για παιδιά με αναιμία αλλά και για ηλικιωμένους.

Έχει χαρακτηριστική γεύση καραμέλας, έντονο το άρωμα των λουλουδιών της ερείκης και ένα κόκκινο χάλκινο χρώμα που μετατρέπεται σε καραμελί μετά την κρυστάλλωση του, που πραγματοποιείται πολύ γρήγορα, 1–3 μήνες μετά από την συλλογή του.

Συλλέγεται από τις αρχές Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, είναι μία ιδιαίτερα απρόβλεπτη παραγωγή λόγο της ευαισθησίας του στις μεταβολές του καιρού.

Συγκαταλέγεται στην ελίτ των Ελληνικών μελιών και αρέσει ιδιαίτερα στους απαιτητικούς καταναλωτές.

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ευρωπαϊκή επιδημία Salmonella Mbandaka από κοτόπουλο – 196 κρούσματα, ένας νεκρός

Οι αρχές προειδοποιούν ότι ο κίνδυνος δηλητηριάσεων εξακολουθεί να υπάρχει καθώς δεν έχει εντοπιστεί η εστία.

Νέα αποκαλυπτικά ευρήματα μελέτης σχετικά με την επιβίωση του SARS-COV-2 σε τρόφιμα

Γιατί ο ιός επιβιώνει σε ζαμπόν και τυρί τσένταρ και όχι σε μήλα ελιές και σφολιάτες.

Διοξείδιο του τιτανίου: Η ΕΕ και ο ΕΦΕΤ ξεκαθάρισαν στο cibum τι ισχύει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

Τι έχουν να πουν εκπρόσωποι της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και εκπρόσωπος της ίδιας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νέα σύγχυση που επέφερε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να αναιρέσει την κατάταξη του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου ουσίας;
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα