Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, 2024
14.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρέθυμνο: επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων.

ΑρχικήΝέαΡέθυμνο: επαναλειτουργία της σχολής Ασωμάτων.
spot_img

cibum team

Σε πορεία επαναλειτουργίας βρίσκεται η Πρακτική Γεωργική Σχολή Ασωμάτων στο Ρέθυμνο, με στόχο μεταξύ άλλων, τη διατήρηση, αναβάθμιση και διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Περιφέρειας Κρήτης. Μετά και τη σημερινή πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας με την επωνυμία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων» της Περιφέρειας Κρήτης και του δήμου Αμαρίου, ζωντανεύει ένα όραμα της αυτοδιοίκησης του Ρεθύμνου, με το οποίο, όπως τονίστηκε, κυρίως θα υποστηριχθεί η διαρκής διάχυση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.

   Σκοπός της εταιρείας, που αποτελεί μία σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης – Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνης και του δήμου Αμαρίου, είναι κοινωφελής, ερευνητικός και αναπτυξιακός και αφορά στην αξιοποίηση – αναβάθμιση του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ασωμάτων και του περιβάλλοντος χώρου. Αυτό θα επιτευχθεί σύμφωνα με τον προγραμματισμό με τη λειτουργία του ως «Πρότυπο Μεσογειακό Κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης της αιγοπροβατοτροφίας σε ξηροθερμικές περιοχές», καθώς και την επαναλειτουργία της Πρακτικής Γεωργικής Σχολής Ασωμάτων, με στόχο τη διατήρηση, αναβάθμιση και διάθεση γενετικού υλικού ντόπιων φυλών αιγών και προβάτων της Περιφέρειας Κρήτης, την ερευνητική υποστήριξη του παραγωγικού συστήματος της αιγοπροβατοτροφίας και γενικά της πρωτογενούς παραγωγής και της μεταποίησης των προϊόντων της, τη διαρκή διάχυση τεχνογνωσίας και εκπαίδευσης των κτηνοτρόφων για τη στήριξη της νησιωτικής κτηνοτροφίας και της κτηνοτροφίας των ξηροθερμικών περιοχών.

   Στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου όπου συμμετείχαν όλοι όσοι αυτοδιοικητικοί πρωταγωνίστησαν αυτά τα χρόνια ώστε το όραμα να γίνει πράξη, τόνισαν την ανάγκη να καταβληθεί από όλους η μέγιστη δυνατή προσπάθεια, ώστε να σχεδιαστούν με προσοχή και μεθοδικότητα οι απαιτούμενες ενέργειες για να εκπληρώσει με επιτυχία τους σκοπούς του προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και ανάπτυξης. Στη συνεδρίαση αναπτύχθηκαν θέματα που αφορούν: “Τον προγραμματισμό της Περιφέρειας Κρήτης σε σχέση με τον οικονομοτεχνική μελέτη για τη λειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. Την ολοκλήρωση διαδικασιών σύστασης και καταχώρισης του Καταστατικού της εταιρίας στις αρμόδιες αρχές (Πρωτοδικείο, ΓΕΜΗ, ΔΟΥ, κλπ). Θέματα λειτουργίας της εταιρίας”. 

Όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, “η σημερινή ημέρα έχει ιδιαίτερη σημασία για μας και είναι και συγκινησιακά φορτισμένη, καθώς ένας δεκαετής και πλέον αγώνας δρόμου, με πολλά γραφειοκρατικά εμπόδια, είχε αίσιο τέλος. Η νεοσύστατη, αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Δίκτυο Έρευνας και Κτηνοτροφικής Ανάπτυξης Σχολής Ασωμάτων», είναι πλέον γεγονός μετά από την επί σειρά ετών συνεργασία, που είχαμε ως Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης με τον δήμο Αμαρίου και τον «ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ» για την αναβίωση- αναβάθμιση της Σχολής Ασωμάτων, μέσω της δημιουργίας ενός πρότυπου εκπαιδευτικού και ερευνητικού κέντρου για την κτηνοτροφία και συγχρόνως την αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Αμαρίου συνδέοντας τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό”.

 

   Εκ μέρους του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ η δρ Σμαράγδα Σωτηράκη, τόνισε ότι ο οργανισμός θα προσφέρει τη στήριξή του στον νέο φορέα, μέσα από την τεχνογνωσία και την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων. ‘Αμεσα θα υπάρξει η δημοπράτηση των μελετών για τα κτίρια της Σχολής Ασωμάτων, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης, η δημοπράτηση του έργου της περίφραξης των κτημάτων που έχουν παραχωρηθεί στη σχολή από το ΥΠΑΑΤ, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης και ο σχεδιασμός και δρομολόγηση των προσλήψεων του αναγκαίου σε πρώτη φάση προσωπικού. 

Ο δήμαρχος Αμρίου, Παντελής Μουρτζανός, ως αντιπρόεδρος της εταιρίας διαχείρισης, έκανε λόγο για ένα βήμα πιο κοντά στην αναβίωση και επαναλειτουργία της Σχολής Ασωμάτων. “Για το δήμο Αμαρίου, αλλά και για την Περιφέρεια Κρήτης, η δημιουργία ενός πρότυπου Ερευνητικού Κέντρού Αιγοπροβατοτροφίας, το οποίο θα ξεπερνά τα όρια της Κρήτης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα, το οποίο πλέον μπορούμε να πούμε ότι εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, γεγονός που αναμένεται να προσδώσει νέα αναπτυξιακή δυναμική στην ευρύτερη περιοχή. Η παραγωγή ανταγωνιστικών παραδοσιακών ποιοτικών προϊόντων από την αιγοπροβατοτροφία, τόσο της Κρήτης, όσο και της Ελλάδος, απαιτεί τεχνογνωσία στηριγμένη πάνω σε ερευνητικά αποτελέσματα που πρέπει να αξιολογούνται να προσαρμόζονται ανάλογα με τις συνθήκες. Εύχομαι ολόψυχα καλή θητεία σε όλους”, είπε ο κ. Μουρτζανός.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ρεκόρ μαζικών τροφικών δηλητηριάσεων των τελευταίων 40 ετών στη Γαλλία – Το 45% σημειώθηκαν σε εστιατόρια!

2.000 μαζικές τροφικές δηλητηριάσεις στη Γαλλία το 2022 - "Σάρωσε" η σαλμονέλα σε αυγά.

Για πρώτη φορά εντοπίζεται τοξικότητα σε κοινό πρόσθετο τροφίμων

Το πρόσθετο τροφίμων E551 μπορεί να προκαλέσει κοιλιοκάκη!

Προειδοποίηση ασφάλειας: Τα παιδιά κάτω των 10 ετών δεν πρέπει να τρώνε συκώτι

Οι Αρχές της Νορβηγίας εξέδωσαν προειδοποίηση για την κατανάλωση συκωτιού.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα