Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
20.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή: Ακρυλαμίδιο σε τηγανητές πατάτες – Ένας “αόρατος” κίνδυνος για τους νέους

ΑρχικήΟικιακάΕπικινδυνότητα τροφίμωνΠροσοχή: Ακρυλαμίδιο σε τηγανητές πατάτες - Ένας "αόρατος" κίνδυνος για τους νέους
spot_img

Νέα μελέτη δείχνει πως οι τηγανητές πατάτες που αποτελούν κορυφαία και δημοφιλή επιλογή ως συνοδευτικό ενέχουν κίνδυνο καρκίνου για τους νέους.

Ακούμε συχνά για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από το ακρυλαμίδο στο τρόφιμα. Τι είναι όμως το ακρυλαμίδιο και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος για την υγεία από την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν ακρυλαμίδιο;

Καταρχήν το ακρυλαμίδιο που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από 21 χρόνια, δεν είναι πρόσθετο αλλά επιμολυντής. Είναι μια χημική ουσία που σχηματίζεται φυσικά, σε αμυλούχα προϊόντα διατροφής κατά την έκθεσή τους σε υψηλή θερμοκρασία, όπως συμβαίνει κατά το τηγάνισμα, το ψήσιμο, το καβούρδισμα καθώς και τη βιομηχανική επεξεργασία τροφίμων (στα στάδια που περιλαμβάνει θέρμανση σε υψηλή θερμοκρασία). Γενικά, παράγεται όταν το μαγείρεμα γίνεται σε υψηλές θερμοκρασίες (πάνω από 120οC), με μεγάλη διάρκεια και παρουσία χαμηλής υγρασίας. Η κύρια χημική διαδικασία με την οποία παράγεται είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard

Για τους ενήλικες, η πιο σημαντική διατροφική πηγή ακρυλαμιδίου είναι τα προϊόντα πατάτας (τηγανητές πατάτες, κροκέτες και ψητές πατάτες), ο καφές και τα υποκατάστατα του καφέ, ακολουθούμενα από το μαλακό ψωμί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα τραγανά ψωμιά. Για τους περισσότερους νέους, τα τηγανητά προϊόντα πατάτας αντιπροσωπεύουν έως και το ήμισυ της διατροφικής έκθεσης στο ακρυλαμίδιο, με το μαλακό ψωμί, τα δημητριακά πρωινού, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα τραγανά ψωμιά, να αποτελούν τις τροφές που εκθέτουν τον οργανισμό σε αυτόν τον κίνδυνο.

Μελέτες σε πειραματόζωα, έχουν δείξει ότι η έκθεση στο ακρυλαμίδιο μέσω της διατροφής, αύξησε την πιθανότητα ανάπτυξης γονιδιακών μεταλλάξεων και όγκων σε διάφορα όργανα. Το 1994, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ταξινόμησε το ακρυλαμίδιο ως πιθανό καρκινογόνο για τον άνθρωπο ενώ το 2010, ο ΠΟΥ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το ακρυλαμίδιο αποτελεί πηγή ανησυχίας για την ανθρώπινη υγεία. Και οι ειδικοί της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων EFSA συμφωνούν ότι το ακρυλαμίδιο στα τρόφιμα δυνητικά αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου για τους καταναλωτές όλων των ηλικιακών ομάδων.

Πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Foods του Mdpi στην Ενότητα Ποιότητα και Ασφάλεια Τροφίμων είχε στόχο να αξιολογήσει τη διατροφική έκθεση στο ακρυλαμίδιο, των φοιτητών πανεπιστημίου στις καντίνες της πανεπιστημιούπολης τους και να εκτιμήσει τους σχετικούς κινδύνους για την υγεία με βάση τις διατροφικές τους συνήθειες κατανάλωσης. Για τη μελέτη επιλέχθηκαν δύο πανεπιστημιακές καντίνες που βρίσκονται στη Μαδρίτη  (καντίνα 1 και κυλικείο 2). Κάθε καντίνα συνδέθηκε με διαφορετικά πανεπιστήμια και λειτουργούσε από ξεχωριστές εταιρείες, που ακολουθούσαν διαφορετικό χειρισμό και προετοιμασία των τροφίμων.

Εξετάστηκαν δύο σενάρια έκθεσης, ανάλογα με το αν οι μαθητές επέλεξαν σαλάτα (χαμηλότερη έκθεση) ή επεξεργασμένες πατάτες (μεγαλύτερη έκθεση) ως συνοδευτικά. 

Οι επεξεργασμένες πατάτες (τηγανητές) διαπιστώθηκε ότι είναι η κύρια πηγή της μόλυνσης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυξημένη ημερήσια έκθεση σε ακρυλαμίδιο, εάν επιλέγεται ως συνοδευτικό. Η συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων πατατών θα μπορούσε να αυξήσει την πρόσληψη ακρυλαμιδίου από 6,5 σε 26,4 μg/ημέρα. Λόγω του χαμηλότερου σωματικού τους βάρους, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο κίνδυνο έκθεσης σε ακρυλαμίδιο και στα δύο σενάρια. Οι τιμές του περιθωρίου έκθεσης (MOE) για τις νεοπλασματικές επιδράσεις έδειξαν υψηλά επίπεδα ανησυχίας για την υγεία, ακόμη και μόνο λαμβάνοντας υπόψη το κύριο γεύμα της ημέρας. Επιπλέον, ο κίνδυνος έκθεσης σε ακρυλαμίδιο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά περισσότερο από τέσσερις φορές, ανάλογα με το συνοδευτικό που επιλέγουν οι φοιτητές. 

Αυτή η έρευνα υπογραμμίζει την ανάγκη προώθησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών μεταξύ των νέων, ενθαρρύνοντας την επιλογή ασφαλέστερων διατροφικών επιλογών όσον αφορά τους μολυντές της επεξεργασίας τροφίμων.

Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.

Αναφορά: González-Mulero L, Delgado-Andrade C, Morales FJ, Mesías M. Διαιτητική έκθεση στο ακρυλαμίδιο σε καντίνες ισπανικών πανεπιστημίων με τη μέθοδο της διπλής δίαιτας. Τρόφιμα . 2023; 12(23):4263. https://doi.org/10.3390/foods12234263

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπλήρωση της βιταμίνης D Μια νέα μελέτη από επιστήμονες του Trinity College Dublin, ρίχνει φως στην πολυπλοκότητα της επίτευξης της βέλτιστης κατάστασης βιταμίνης D σε διαφορετικούς πληθυσμούς. Παρά τη σημαντική έρευνα σχετικά με τους καθοριστικούς παράγοντες της βιταμίνης D, τα επίπεδα ανεπάρκειας βιταμίνης D παραμένουν υψηλά. Η μελέτη δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο περιοδικό Clinical Nutrition [Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024]. Η Δρ Margaret M. Brennan, βοηθός ερευνητή, Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Ιατρική Σχολή, Trinity College και πρώτη συγγραφέας, δήλωσε: "Ελπίζουμε ότι αυτή η εργασία μπορεί να αναδείξει τις σημαντικές διαφορές στα επίπεδα βιταμίνης D μεταξύ των διαφόρων εθνοτικών ομάδων στα βόρεια γεωγραφικά πλάτη και να συμβάλει στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση του μακροχρόνιου προβλήματος της έλλειψης βιταμίνης D για την υγεία του πληθυσμού". Οι συγγραφείς ανέλυσαν δεδομένα από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες από το Ηνωμένο Βασίλειο (UK,) και για κάθε άτομο, υπολόγισαν την εξατομικευμένη εκτίμηση του περιβαλλοντικού επιπέδου υπεριώδους ακτινοβολίας Β (UVB), το οποίο είναι το μήκος κύματος του ηλιακού φωτός που προκαλεί τη σύνθεση της βιταμίνης D στο δέρμα. Μια ολοκληρωμένη ανάλυση των βασικών προσδιοριστικών παραγόντων της βιταμίνης D και των αλληλεπιδράσεών τους αποκάλυψε νέες γνώσεις. Η πρώτη βασική διαπίστωση είναι ότι η περιβαλλοντική UVB αναδεικνύεται σε κρίσιμο προγνωστικό παράγοντα της κατάστασης της βιταμίνης D, ακόμη και σε ένα μέρος όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο δέχεται σχετικά λίγη ηλιακή ακτινοβολία. Η δεύτερη είναι ότι η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το επίπεδο χοληστερόλης και η χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D επηρεάζουν σημαντικά τον τρόπο με τον οποίο τα άτομα ανταποκρίνονται στην UVB. Για παράδειγμα, καθώς αυξάνεται ο ΔΜΣ και η ηλικία, μειώνεται η ποσότητα της βιταμίνης D που παράγεται ως απόκριση στην UVB. Η καθηγήτρια Lina Zgaga, αναπληρώτρια καθηγήτρια επιδημιολογίας στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και κύρια ερευνήτρια, δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι τα ευρήματά μας έχουν σημαντικές συνέπειες για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D. Η μελέτη μας υπογραμμίζει την ανάγκη απομάκρυνσης από μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους, προς εξατομικευμένες στρατηγικές για τη βελτιστοποίηση της κατάστασης της βιταμίνης D". Η Rasha Shraim, υποψήφια διδάκτωρ του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Trinity College και συν-κυρίαρχος της μελέτης δήλωσε: "Η μελέτη μας αναδεικνύει επίσης την επίδραση που μπορούν να έχουν στην υγεία μας οι φυσικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες, όπως το ηλιακό φως. Ελπίζουμε ότι η προσέγγισή μας ενθαρρύνει τους μελλοντικούς ερευνητές και τους φορείς δημόσιας υγείας να ενσωματώσουν αυτούς τους παράγοντες στο έργο τους για την υγεία και τις ασθένειες". Οι συγγραφείς ελπίζουν ότι το χειρόγραφό τους θα συμβάλει στη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τις κατευθυντήριες γραμμές για τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα