Ανάκληση κοτόπουλου ελληνικής εταιρείας μολυσμένου με το παθογόνο βακτήριο της σαλμονέλας
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηπείρου, κατά τη διενέργεια Eλέγχων στο πλαίσιο του Προγράμματος «Επίσημος Έλεγχος για την παρακολούθηση Μικροβιολογικών Κριτηρίων Ασφάλειας Τροφίμων» έτους 2025, προέβη σε δειγματοληψία δείγματος παρασκευάσματος κρέατος από κρέας πουλερικών, και συγκεκριμένα, “σουβλάκι κοτόπουλο με πιπεριά”, με ημερομηνία παραγωγής 05/04/2025 και ημερομηνία λήξεως 11/04/2025, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την Εταιρεία ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΡΤΑΣ Α.Β.Ε.Ε. (ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΑΝΕΖΑΣ Α.Ε.) που εδρεύει στην Ανέζα Άρτας. Μετά την εξέταση από το Κτηνιατρικό Εργαστήριο Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε στο ανωτέρω δείγμα η παρουσία του
παθογόνου μικροοργανισμού Salmonella spp.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πως να διώξετε μια για πάντα τα μυρμήγκια από την κουζίνα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν, να μην το καταναλώσουν. Μερικοί άνθρωποι με λοίμωξη από σαλμονέλα δεν έχουν συμπτώματα. Οι περισσότεροι όμως εάν καταναλώσουν τρόφιμο μολυσμένο με σαλμονέλα αναπτύσσουν διάρροια, πυρετό και κράμπες στο στομάχι (κοιλιακά) μέσα σε 8 έως 72 ώρες μετά την έκθεση. Εάν είναι υγιείς, αναρρώνουν μέσα σε λίγες ημέρες έως μία εβδομάδα χωρίς ειδική θεραπεία. Ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις, η διάρροια μπορεί να προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα.Απειλητικές για τη ζωή επιπλοκές μπορεί επίσης να αναπτυχθούν εάν η μόλυνση εξαπλωθεί πέρα από τα έντερα. Μερικές ποικιλίες βακτηρίων σαλμονέλας οδηγούν σε τυφοειδή πυρετό, μια μερικές φορές θανατηφόρα ασθένεια που είναι πιο κοινή στις αναπτυσσόμενες χώρες.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Συναγερμός για κουτάλα μαγειρέματος – Περιέχει χημικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Σοβαρό εργατικό ατύχημα σε κατάστημα Σκλαβενίτη στη Λάρισα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή: Κίνδυνος παραλυτικής δηλητηρίασης από οστρακοειδή στη Θεσσαλονίκη – Έκλεισαν δύο ζώνες
Η μόλυνση από σαλμονέλα συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή. Ωστόσο, σε ορισμένα άτομα – ιδιαίτερα βρέφη και μικρά παιδιά, ηλικιωμένους ενήλικες, λήπτες μοσχευμάτων, έγκυες γυναίκες και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα – η ανάπτυξη επιπλοκών μπορεί να είναι επικίνδυνη. Η περίοδος επώασης – ο χρόνος μεταξύ της έκθεσης και της ασθένειας – μπορεί να είναι από 6 ώρες έως 6 ημέρες. Συχνά, τα άτομα που έχουν λοίμωξη από σαλμονέλα πιστεύουν ότι έχουν γρίπη του στομάχου.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα η επικίνδυνη ζάχαρη – Για σοβαρό κίνδυνο προειδοποιεί το Ευρωπαϊκό RASFF
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία
