Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή στα σοκολατένια αυγά – Τι λένε οι επιστήμονες για τις φθηνές σοκολάτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή στα σοκολατένια αυγά – Τι λένε οι επιστήμονες για τις φθηνές σοκολάτες
spot_img

Προειδοποίηση για τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και λαγουδάκια.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά:
• Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
• Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο κίνδυνοι ασφάλειας αλλά και διατροφής. Σύμφωνα με μελέτες το 43% των παιδιών θα ξεκινήσουν νωρίς και θα φάνε το πρώτο τους αυγό πριν την Κυριακή του Πάσχα και το 19% από αυτά παραδέχονται ότι πιθανότατα θα αρρωστήσουν από την υπερκατανάλωση τους. Παντού ακούμε για την ραγδαία αύξηση της τιμής του κακάο που οδηγεί και σε αύξηση στις τιμές της σοκολάτας. Πρόσφατα σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ και το κακάο πωλείται πιο ακριβά από τον χαλκό! ωστόσο στην αγορά υπάρχουν και πολύ φθηνές σοκολάτες.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα φθηνά σοκολατένια αυγά, λόγω της κακής ποιότητας των συστατικών τους μπορεί να βλάψουν την υγεία. Επιστήμονες υγείας έχουν κρούσει κώδωνα κινδύνου για τις φθηνές σοκολάτες καθώς συνήθως η σοκολάτα πασχαλινών αυγών είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί πολλά τεχνητά συστατικά όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικά, πηκτωματοποιητές κ.α. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένες σοκολάτες περιέχουν πολύ λίγο κακάο και είναι κυρίως ένα μείγμα αυτών των άλλων συστατικών. Αυτά τα επιπλέον συστατικά έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν αυτή τη σοκολάτα νόστιμη και εύκολη στην κατανάλωση, ώστε να καταναλώνεται και γρηγορότερα και περισσότερο. Επιπλέον τα σοκολατένια αυτά αυγά, φέρουν υψηλό φορτίο ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που καλό είναι να αποφεύγονται, όταν μάλιστα προέρχονται από έλαια όπως το φοινικέλαιο.

Καλό θα είναι λοιπόν να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα, να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες και, να δίνετε στα παιδιά σοκολάτα μόνο μετά από ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο