Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Προσοχή στα σοκολατένια αυγά – Τι λένε οι επιστήμονες για τις φθηνές σοκολάτες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΠροσοχή στα σοκολατένια αυγά – Τι λένε οι επιστήμονες για τις φθηνές σοκολάτες
spot_img

Προειδοποίηση για τα σοκολατένια πασχαλινά αυγά και λαγουδάκια.

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ όταν αγοράζουμε σοκολατένια αυγά:
• Επιλέγουμε σημεία πώλησης τροφίμων, όπου ισχύουν οι γενικοί κανόνες υγιεινής κατά τη συντήρηση, την έκθεση και τη διάθεση από σταθερά και επώνυμα σημεία πώλησης τροφίμων.
• Επειδή στα σοκολατένια αυγά περιέχονται παιχνίδια μικρών διαστάσεων, προσέχουμε να μην τα δίνουμε σε παιδιά μικρής ηλικίας που μπορεί να πνιγούν. Προσέχουμε την υποχρεωτική αναγραφή της σύνθεσης (π.χ. «σοκολάτα γάλακτος», «σοκολάτα υγείας») και την ημερομηνία ανάλωσης.

- Advertisement -

Ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο κίνδυνοι ασφάλειας αλλά και διατροφής. Σύμφωνα με μελέτες το 43% των παιδιών θα ξεκινήσουν νωρίς και θα φάνε το πρώτο τους αυγό πριν την Κυριακή του Πάσχα και το 19% από αυτά παραδέχονται ότι πιθανότατα θα αρρωστήσουν από την υπερκατανάλωση τους. Παντού ακούμε για την ραγδαία αύξηση της τιμής του κακάο που οδηγεί και σε αύξηση στις τιμές της σοκολάτας. Πρόσφατα σημειώθηκε ιστορικό ρεκόρ και το κακάο πωλείται πιο ακριβά από τον χαλκό! ωστόσο στην αγορά υπάρχουν και πολύ φθηνές σοκολάτες.

Οι γιατροί προειδοποιούν ότι τα φθηνά σοκολατένια αυγά, λόγω της κακής ποιότητας των συστατικών τους μπορεί να βλάψουν την υγεία. Επιστήμονες υγείας έχουν κρούσει κώδωνα κινδύνου για τις φθηνές σοκολάτες καθώς συνήθως η σοκολάτα πασχαλινών αυγών είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν προστεθεί πολλά τεχνητά συστατικά όπως γαλακτωματοποιητές, πηκτικά, πηκτωματοποιητές κ.α. Οι εξαιρετικά επεξεργασμένες σοκολάτες περιέχουν πολύ λίγο κακάο και είναι κυρίως ένα μείγμα αυτών των άλλων συστατικών. Αυτά τα επιπλέον συστατικά έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν αυτή τη σοκολάτα νόστιμη και εύκολη στην κατανάλωση, ώστε να καταναλώνεται και γρηγορότερα και περισσότερο. Επιπλέον τα σοκολατένια αυτά αυγά, φέρουν υψηλό φορτίο ζάχαρης και κορεσμένων λιπαρών που καλό είναι να αποφεύγονται, όταν μάλιστα προέρχονται από έλαια όπως το φοινικέλαιο.

Καλό θα είναι λοιπόν να επιλέγετε μαύρη σοκολάτα, να ελέγχετε τις διατροφικές ετικέτες και, να δίνετε στα παιδιά σοκολάτα μόνο μετά από ένα θρεπτικό και υγιεινό γεύμα

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ορυκτέλαια στα τρόφιμα: Οι πιέσεις της βιομηχανίας καθυστερούν την προστασία των καταναλωτών – Αποκαλυπτικά έγγραφα της ΕΕ

Στο φως διαφωνίες, επιρροές και γραφειοκρατικές περιπλοκές γύρω από τον νέο κανονισμό για τους επικίνδυνους ρυπαντές τροφίμων

Η απάτη και ο κίνδυνος των “βιολογικών” οικιακών σκευών – Ανησυχία για την ασφάλεια της μελαμίνης

Η μελαμίνη εξακολουθεί να υπάρχει ευρέως σε είδη που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα (FCA) και δηλώνονται ως κατασκευασμένα από μπαμπού

Γιατί η Manchester United ψάχνει υπεύθυνο ασφάλειας τροφίμων; Το σωστό παράδειγμα ενός τεράστιου συλλόγου

Η σημασία της διατροφικής ασφάλειας στον επαγγελματικό αθλητισμό και ένα πρόσφατο περιστατικό που το επιβεβαιώνει
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα