«Βροχή» τα πρόστιμα σε σουπερμάρκετ και κρεοπωλεία για παραβιάσεις του νόμου για τον κιμά.
Συνεχίζονται οι έλεγχοι της Περιφέρειας σε καταστήματα και σουπερμάρκετ για την τήρηση των Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ). Σήμερα η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε το επίσημο ιστότοπό της, πρόστιμο σε σουπερμάρκετ BAZAAR στην οδό Αιόλου στην Αθήνα καθώς βρέθηκε πως παραβιάζει τους κανόνες σχετικά με την πώληση του κιμά.
Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για παραβίαση του άρθρου 20 παράγραφος 6 της ΥΑ 91354/2017, σύμφωνα με τον οποίο «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια». Οι επιθεωρητές διαπίστωσαν πως “στη μηχανή κοπής κιμά (κρέατος) βρέθηκε υπόλειμμα κιμά (από προηγούμενη κοπή) βάρους 160 γραμμαρίων”
Η απαγόρευση της παρουσίας κιμά άνω των 100 γραμμαρίων από προηγούμενη κοπή στις μηχανές άλεσης κρέατος, δεν είναι τυχαία. Είναι και θέμα ασφάλειας τροφίμων, καθώς τα παθογόνα βακτήρια που προκαλούν τροφικές ασθένειες και που ενδεχομένως υπάρχουν στο κιμά σε μικρή ποσότητα, πολλαπλασιάζονται ραγδαία σε θερμοκρασία περιβάλλοντος αυξάνοντας τον κίνδυνο. Επίσης ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, σε θερμοκρασία δωματίου θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας. Και το περιθώριο των 100 γραμμαρίων η νομοθεσία το επιτρέπει, προφανώς κατανοώντας την τεχνική δυσκολία πλήρους αφαίρεσης των υπολειμμάτων, εν ώρα εργασίας, από τις μηχανές κοπής.
Στο σουπερμάρκετ επιβλήθηκε πρόστιμο 500 ευρώ.