Τρίτη, 28 Μαρτίου, 2023
14.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψήφισμα υπέρ του Νutriscore – Μαζεύουν υπογραφές στο Change.org – Έκκληση στην Von der Leyen να γίνει η ετικέτα υποχρεωτική

Η αναφορά απαιτεί από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να υπερασπιστεί το Nutri-Score ενάντια στα "λόμπι"

ΑρχικήΝέαΨήφισμα υπέρ του Νutriscore - Μαζεύουν υπογραφές στο Change.org - Έκκληση στην Von der Leyen να γίνει η ετικέτα υποχρεωτική
spot_img

Επαγγελματικές ομάδες υγείας ζητούν από τη Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπερασπιστεί το Nutri-Score έναντι επιθέσεων από «λόμπι» και να το καταστήσει υποχρεωτικό σε όλη την ΕΕ.

Μια ομάδα 36 επαγγελματικών ενώσεων που εργάζονται στους τομείς της υγείας και της διατροφής ένωσαν τις δυνάμεις τους για να υποστηρίξουν μια αναφορά του Change.org που καλεί την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να υπερασπιστεί το Nutri-Score έναντι επιθέσεων από «λόμπι» και να καταστήσει υποχρεωτική στην ΕΕ τη διατροφική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

Το Change.org είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός ιστότοπος αναφορών, που προσφέρει στο κοινό τη δυνατότητα να δημιουργήσει εκστρατείες, να προωθήσει αναφορές και αλλαγές και να συγκεντρώσει υπογραφές.

Η αναφορά για το nutriscore είχε συγκεντρώσει 35.374 υπογραφές προτού δημοσιευτεί. Με 50.000 υπογραφές, γίνεται ένα από τα κορυφαία υπογεγραμμένα στο Change.org, σύμφωνα με τον ο ιστότοπο.

Ο τίτλος του «Σταματήστε τα λόμπι: Το Nutri-Score πρέπει να είναι το επίσημο και υποχρεωτικό λογότυπο στην Ευρώπη από το 2023» δείχνει ότι αποσκοπεί στην καταπολέμηση της αντίθεσης στην ετικέτα, η οποία αναπτύχθηκε στη Γαλλία αλλά είναι πλέον η επίσημη, αν και εθελοντική, σε έξι κράτη μέλη της ΕΕ – Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία και Ισπανία – συν την Ελβετία.

Οι 36 επαγγελματικές οργανώσεις που υποστηρίζουν την αναφορά είναι κυρίως γαλλικές, αλλά η Ευρωπαϊκή Ομάδα Παιδικής Παχυσαρκίας (ECOG) είναι μία από τις δύο ενώσεις σε επίπεδο ΕΕ μαζί με την Ένωση Σχολών Δημόσιας Υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια (ASPHER), που υποστηρίζει την αναφορά.

Η βιομηχανία μάχεται το Nutri-Score

Η αναφορά έρχεται τη στιγμή που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζεται να δημοσιεύσει προτάσεις για την υποχρεωτική εναρμονισμένη ετικέτα της ΕΕ στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, τους επόμενους μήνες – πιθανώς στις αρχές του 2023, δεδομένης και της αντίθεσης από την τρέχουσα Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ την Τσεχία.

Ενώ όσοι υποστηρίζουν το Nutri-Score το βλέπουν ως την ιδανική ετικέτα για το μπλοκ των 27 εθνών, υπάρχει επίσης αντίθεση από ορισμένα κράτη μέλη, ιδίως την Ιταλία και την Τσεχία.

Η βιομηχανία τροφίμων είναι επίσης χωρισμένη μεταξύ εκείνων όπως η Nestle και η Kellogg που έχουν υιοθετήσει το Nutri-Score και άλλες όπως η Mars και η Mondelez που αντιτίθενται στη χρωματική κωδικοποίηση. Ακόμη και στη Γαλλία, οι παραδοσιακοί παραγωγοί αλλαντικών και τυριών, που βλέπουν τα προϊόντα τους να φέρουν την ένδειξη “D” ή “E” που σηματοδοτεί ότι τα λιγότερο υγιεινά τρόφιμα πρέπει να καταναλώνονται με φειδώ, κάνουν εκστρατεία κατά του Nutri-Score.

Σε ένα tweet στις 20 Οκτωβρίου, ο Serge Hercberg, ο επικεφαλής ερευνητής πίσω από την ανάπτυξη του Nutri-Score, κατέστησε σαφείς τις ανησυχίες του σχετικά με τους αντιπάλους που ασκούν πίεση στην Επιτροπή καθώς αποφασίζει για τη μελλοντική ετικέτα της ΕΕ. 

«Και αύριο, θα ενδώσει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα λόμπι αγροδιατροφής (Ferrero, Lactalis, Mars, Mondelez, CocaCola, COPA-COGECA, τυριά, αλλαντικά…) που πιέζουν να αποτρέψουν ή τουλάχιστον να καθυστερήσουν την υιοθέτηση του διατροφικού λογότυπου #NutriScore;”  έγραψε στο Twitter ο Χέργκμπεργκ.

Η αναφορά

«Η διατροφική ετικέτα Nutri-Score στην μπροστινή πλευρά της συσκευασίας πρέπει να υπερασπιστεί ενάντια σε λόμπι που προσπαθούν να την παραμορφώσουν και να την αποτρέψουν από το να γίνει υποχρεωτική», ξεκινά η αναφορά, προτού συνεχίσει να εξηγεί την ιστορία πίσω από την έγχρωμη κωδικοποιημένη ετικέτα.

Σημειώνει ότι το Nutri-Score «εγκρίθηκε επίσημα στη Γαλλία με διυπουργικό διάταγμα στις 31 Οκτωβρίου 2017 μετά από μια πολύ σκληρή μάχη κατά των αγροδιατροφικών λόμπι που διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια».

Η αναφορά σημειώνει ότι στοχεύει να βοηθήσει τους καταναλωτές να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων στο σημείο αγοράς παρέχοντας απλές διατροφικές πληροφορίες με μια ματιά που τους επιτρέπουν να συγκρίνουν εύκολα τη διατροφική ποιότητα μεταξύ των προϊόντων διατροφής.

«Αν και είναι απλό στην ερμηνεία του, βασίζεται σε πολυάριθμες επιστημονικές μελέτες που έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά του και τα οφέλη του για τους καταναλωτές και τη δημόσια υγεία», αναφέρει η αναφορά.

Συνεχίζει λέγοντας ότι ενώ καμία εταιρεία τροφίμων δεν ήταν υπέρ του Nutri-Score όταν προτάθηκε για πρώτη φορά το 2014, περισσότερες από 800 μάρκες έχουν πλέον δεσμευτεί να το εμφανίζουν στα προϊόντα διατροφής τους.

«Αλλά δεδομένου ότι εξακολουθεί να είναι σε εθελοντική βάση, δεδομένου ενός ευρωπαϊκού κανονισμού που εμποδίζει τα κράτη μέλη να κάνουν υποχρεωτική την εμφάνιση [ερμηνευτικής] διατροφικής ετικέτας στα τρόφιμα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας, πολλές εταιρείες τροφίμων εξακολουθούν να το αντιτίθενται και να το παλεύουν. Αυτό ισχύει για τις Coca-Cola, Ferrero, Mars, Lactalis, Mondelez, Kraft και πολλές άλλες εθνικές και διεθνείς εταιρείες», υπογραμμίζεται στην αναφορά του Change.org .

«Σήμερα, στη Γαλλία και σε ολόκληρη την Ευρώπη, γινόμαστε μάρτυρες μιας νέας έντονης πίεσης οικονομικών παραγόντων, που μεταδίδεται από πολλούς πολιτικούς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο (συχνά για εκλογικούς λόγους) που κάνουν τα πάντα για να αποτρέψουν την υιοθέτηση του Nutri-Score στην Ευρώπη. ως το ενιαίο και υποχρεωτικό μοντέλο διατροφικής σήμανσης ή προσπαθώντας να το παραμορφώσουμε για την προστασία ορισμένων γεωργικών τομέων (προτείνοντας εξαιρέσεις ορισμένων προϊόντων), αναφέρει η αναφορά του Change.org.

«Εμείς, πολίτες και επιστήμονες/ειδικοί, γνωρίζοντας ότι η κατανάλωση των τροφίμων μας παίζει σημαντικό ρόλο για την υγεία, απαιτούμε να μπορούμε να αξιολογούμε, μέσω της εμφάνισης του Nutri-Score, τη διατροφική ποιότητα ΟΛΩΝ των τροφίμων, ανεξαιρέτως, προκειμένου να καθοδηγούμε τις επιλογές μας με αιτιολογημένο τρόπο, με πλήρη γνώση των γεγονότων. Θεωρούμε ότι αυτό είναι δικαίωμα του καταναλωτή και υποχρέωση των οικονομικών παραγόντων».

Η αναφορά απαιτεί τρεις βασικές ενέργειες, ζητώντας:

  • Η γαλλική κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τη δράση λόμπι που στοχεύουν, σε εθνικό επίπεδο, να τορπιλίσουν το Nutri-Score ή να το διαστρεβλώσουν.
  • Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει το Nutri-Score ως υποχρεωτική ετικέτα στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας για την Ευρώπη το 2023, λαμβάνοντας υπόψη το επιστημονικό του υπόβαθρο και το αποδεδειγμένο ενδιαφέρον του για τη δημόσια υγεία· και
  • τους κατασκευαστές που αρνούνται σήμερα να εμφανίσουν το Nutri-Score, να ανταποκριθούν στην απαίτηση των καταναλωτών για πραγματική διατροφική διαφάνεια στη σύνθεση των τροφίμων και να εμφανίσουν αμέσως (ακόμα και αν δεν είναι ακόμη υποχρεωτικό) το Nutri-Score στα προϊόντα τους.

Και η αναφορά ολοκληρώνεται τονίζοντας: «Η υγεία των πολιτών δεν έχει τίμημα και η δημόσια υγεία πρέπει να υπερισχύει της υπεράσπισης αμιγώς οικονομικών συμφερόντων!».

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Επικίνδυνη σοκολάτα πωλείται από δεκάδες καταστήματα στην Ελλάδα

Βελγικός κολοσσός σοκολάτας ανακαλεί δύο προϊόντα Cachet λόγω υψηλής περιεκτικότητας αφλατοξινών.

1821: Πως η κλεφτουριά πολεμούσε τον Τούρκο αλλά και τη Salmonella

Πώς κατάφερναν να επιβιώσουν και μάλιστα να πολεμούν με σθένος οι ορεσίβιοι αγωνιστές του ‘21, οι κλέφτες και οι αρματoλοί; Τι μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να μην δηλητηριάζονται από τα φαγητά που έτρωγαν στα βουνά;
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα