Παρασκευή, 24 Μαρτίου, 2023
19 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ροδέλαιο: Οι Βούλγαροι ανησυχούν ότι η ΕΕ θα «σκοτώσει» την Ευρωπαϊκή παραγωγή

ΑρχικήΝέαΡοδέλαιο: Οι Βούλγαροι ανησυχούν ότι η ΕΕ θα «σκοτώσει» την Ευρωπαϊκή παραγωγή
spot_img

“Πόλεμο” κατά των Βρυξελλών κηρύσσουν οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές για να υπερασπιστούν το ροδέλαιο.

Για Ευρωπαϊκή «συνομωσία» εναντίον των Βουλγαρικού ροδέλαιου κάνουν λόγο οι παραγωγοί της γειτονικής χώρας. Αφορμή στάθηκε σύμφωνα με το Euractiv το σχέδιο κανονισμού της ΕΕ για τα αιθέρια έλαια. Οι Βούλγαροι ανησυχούν ότι το προϊόν τους θα θεωρηθεί τοξικό μετά από έναν αναθεωρημένο ορισμό των αιθέριων ελαίων ως χημικών προϊόντων.

Με τη μεταρρύθμιση REACH για τα χημικά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ταξινομήσει το ροδέλαιο και άλλα αιθέρια έλαια ως χημικές ουσίες και προϊόντα και όχι ως φυσικά που προέρχονται από γεωργική παραγωγή, όπως είναι τώρα. Οι προτεινόμενες αλλαγές στη νομοθεσία της ΕΕ αποτελούν μέρος της Πράσινης Συμφωνίας, η οποία, στοχεύει στην καλύτερη προστασία των καταναλωτών. Οι επικριτές ωστόσο κάνουν λόγο για μία “αμφιλεγόμενη τροπολογία”.

Το Bulgarian Rose Oil είναι το αιθέριο έλαιο που εξάγεται από τα πέταλα ενός από τα πιο σπάνια λουλούδια στον κόσμο, το οποίο ονομάζεται Rose Damascena. Αυτή η ιδιαίτερη ποικιλία τριαντάφυλλων καλλιεργείται και συλλέγεται μόνο στην περιοχή της Κοιλάδας των Τριαντάφυλλων, επίσης δημοφιλής ως «Bulgarian Rose Valley». Το αγνό γνήσιο βουλγαρικό ροδέλαιο είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο πολύτιμα αιθέρια έλαια στον κόσμο σύμφωνα με τους παραγωγούς του. Χάρη στις εκπληκτικές του ιδιότητες και τις πολλαπλές εφαρμογές του στην περιποίηση του δέρματος, χρησιμοποιείται ευρέως στην ιατρική, στα τρόφιμα, στην αρωματοθεραπεία και στην εκλεκτή αρωματοποιία.

Η δήμαρχος  Kazanlak Galina Stoyanova και ο ευρωβουλευτής Andrey Novakov  εξέφρασαν τη ανησυχία τους ότι με τον νέο κανονισμό που προωθείται  από την ΕΕ κινδυνεύουν όλοι όσοι ασχολούνται με την παραγωγή ροδέλαιου στη χώρα και επεσήμαναν ότι απειλείται όχι μόνο η επιβίωσή τους, αλλά και ο πολιτισμός ολόκληρης της Ευρώπης. Υπενθύμισαν δε τα οφέλη του ροδέλαιου για τον ανθρώπινο οργανισμό και προειδοποίησαν για τις οικονομικές επιπτώσεις της απαγόρευσης των αιθέριων ελαίων στη βιομηχανία υγειονομικής περίθαλψης, τροφίμων και αρωμάτων.

Ο ευρωβουλευτής Αντρέι Νοβάκοφ είπε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει να αλλάξει τον τρόπο που ρυθμίζει την παραγωγή του ροδέλαιου όμως όπως τόνισε, εφόσον τα αιθέρια έλαια παράγονται από φυτά των οποίων η παραγωγή δεν βλάπτει το περιβάλλον, δεν έχει νόημα να τα αντιμετωπίζουμε ως χημικά προϊόντα. Ο ευρωβουλευτής σημείωσε ότι εάν το ροδέλαιο εξισωθεί με μια χημική ουσία, θα μπορούσε ακόμη και να οδηγήσει σε πλήρη απαγόρευση της παραγωγής όλων των αιθέριων ελαίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να «σκοτώσει» μια από τις παραδοσιακές βιοτεχνίες της Βουλγαρίας, τόσο της βιομηχανίας όσο και των τοπικών αρχών. Επί του παρόντος, περίπου 2.800 – 2.900 άτομα, επίσημα εγγεγραμμένα ως καλλιεργητές τριανταφυλλιάς, ασχολούνται με την παραγωγή ροδέλαιου.

Η πρόταση της Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση του REACH αναμένεται στα τέλη του 2023. 

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελλάδα: Καρκινογόνο εισαγόμενο τσίλι – Ειδοποίηση RASFF – Περιέχει 7 επικίνδυνα φυτοφάρμακα

Προσπάθησαν να εισάγουν στη χώρα μας τσίλι σε σκόνη «τίγκα» στα φυτοφάρμακα.

Νοθευμένο Μέλι: Η Ευρώπη έχει πλημμυρίσει από μέλι με βάση το σιρόπι!

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης στα τρόφιμα, 1 στα 2 μέλια που εισάγονται στην ΕΕ είναι νοθευμένα και σχεδόν όλα τα μέλια από Τουρκία!

Καινοτομία: Φορητός αισθητήρας σταδιακής αλλοίωσης τροφίμων που αλλάζει χρώμα

Ο ανιχνευτής αλλάζει χρώμα από μπλε σε κόκκινο κατά την έκθεση σε βιογενείς αμίνες από τρόφιμα σε συνθήκες αποθήκευσης.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα