Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
24.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

rPET100: Η νέα βιώσιμη καινοτομία για θερμά ροφήματα, γαλακτοκομικά και έτοιμα γεύματα

ΑρχικήΝέαrPET100: Η νέα βιώσιμη καινοτομία για θερμά ροφήματα, γαλακτοκομικά και έτοιμα γεύματα
spot_img

Της Βίκης Τουτζιαράκη*

Οι συσκευασίες τροφίμων για γαλακτοκομικά, ζεστά ροφήματα, σούπες στιγμής και έτοιμα γεύματα οφείλουν να είναι ανθεκτικές σε υψηλές θερμοκρασίες τόσο κατά τη διάρκεια της παραγωγής τους, όσο και κατά τη διάρκεια της κατανάλωσης των διαφόρων τροφίμων που περιέχουν.

Επιπρόσθετα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα απαιτούν συσκευασίες με τους βέλτιστους φραγμούς απέναντι στο φως και τα αέρια ώστε η μακρά διάρκεια ζωής τους στα ράφια να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Η αυστριακή εταιρεία Starlinger & Co Gesellschaft m.b.H με έδρα τη Βιέννη, ανέπτυξε ένα νέο υλικό το rPET100 το οποίο όχι μόνο πληροί τις προϋποθέσεις αυτές αλλά φέρει και νέες ιδιότητες.

Το rPET100 έχει αντοχή στη θερμότητα, αποτελείται μόνο από ένα υλικό και το λευκό του χρώμα προστατεύει το προϊόν από την ακτινοβολία UV, ενώ με το πέρας της χρήσης, η συσκευασία μπορεί να ανακυκλωθεί 100% αφού δεν περιέχει κανένα άλλο πολυμερικό πρόσθετο.

Οι δίσκοι, τα ποτήρια και τα δοχεία τροφίμων από rPET100 είναι πλήρως ανακυκλώσιμα σε αντίθεση με τα πλαστικά προϊόντα μιας χρήσης από υλικά όπως το πολυπροπυλένιο (PP) ή το πολυστυρένιο (PS).

Το ανακυκλωμένο PET (Post-consumer recycled PET) είναι σύμφωνο με τις απαιτήσεις της EFSA και εμφανίζει εξαιρετικές ιδιότητες οι οποίες δεν υποβαθμίζονται με τη διαδικασία της ανακύκλωσης και το καθιστούν ένα υλικό πραγματικής κυκλικής οικονομίας.

Χρησιμοποιώντας ανακυκλώμενο PET από συσκευασίες, αποφεύγονται πολλές εκπομπές CO2 καθώς έχει σημαντικά μικρό αποτύπωμα CO2 .

Το rPET100 διατίθεται σε φύλλα τα οποία είναι εύκολα στη μεταποίηση για την παραγωγή πλαστικών συσκευασιών και δεν απαιτείται μεγάλο κόστος αλλαγής του υπάρχοντος εξοπλισμού.

Το νομοθετικό πλαίσιο είναι αρκετά αυστηρό και ενημερωμένο σε ότι αφορά την ασφάλεια των καταναλωτών και ήδη πολλές εταιρείες έχουν στραφεί προς εναλλακτικές πρώτες ύλες που συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της βιωσιμότητας του περιβάλλοντος και της οικονομίας.

*Η Βίκη Τουτζιαράκη είναι Επιστήμονας Υλικών, MSc Βιολογικά Συστήματα, Τεχνολόγος Συσκευασίας 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα