Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρύζι: Ποια χαρακτηριστικά του, έχουν σημασία για τους καταναλωτές

ΑρχικήΝέαΡύζι: Ποια χαρακτηριστικά του, έχουν σημασία για τους καταναλωτές
spot_img

Τα συμπεράσματα από τρεις μελέτες.

Το ρύζι καταναλώνεται ως βασικό τρόφιμο από περισσότερους από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αποτελεί σημαντική πηγή διατροφικών θρεπτικών συστατικών, όπως υδατάνθρακες, βιταμίνες και μέταλλα. Για τους πληθυσμούς που βασίζονται στο ρύζι ως βασικό τρόφιμο, παρέχει περίπου το 21% της ημερήσιας ενέργειας και το 15% της αντίστοιχης πρωτεΐνης.

Το οργανοληπτικό προφίλ του ρυζιού αποτελεί σημαντικό παράγοντα αποδοχής από τους καταναλωτές. Τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά έχουν ισχυρή επίδραση στην επιλογή του προϊόντος, την κατανάλωση και τις αποφάσεις αγοράς.

Αισθητηριακά χαρακτηριστικά, όπως η φυσική εμφάνιση (δηλαδή η ομοιομορφία, η καθαρότητα, η φωτεινότητα, η στιλπνότητα και η ημιδιαφάνεια του κόκκου του ρυζιού), η γεύση (π.χ. γλυκύτητα, πικράδα) και το άρωμα (π.χ. αρωματικές νότες) είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αποδοχή του ρυζιού από τους καταναλωτές.

Επιπλέον, η υφή του ρυζιού (π.χ. συνεκτικότητα, απαλότητα) έχει προταθεί ότι έχει μεγάλη σημασία για την αποδοχή του ρυζιού από τους καταναλωτές. Μια παλαιότερη μελέτη ανέφερε ότι η υφή του καστανού ρυζιού ήταν λιγότερο αρεστή σε σύγκριση με το λευκό ρύζι και υπήρχε διακύμανση στην αρεσκεία των διαφόρων υφών των διαφόρων ποικιλιών καστανού ρυζιού.

Στο ίδιο μήκος κύματος, μια άλλη μελέτη πρότεινε ότι η αύξηση της σκληρότητας του ρυζιού συνδέεται με χαμηλότερη αποδοχή από τους καταναλωτές. Στη μελέτη τους, η αφράτη υφή αποτέλεσε παράγοντα συμπάθειας για την πλειονότητα των καταναλωτών (44%), ενώ για μικρότερα τμήματα καταναλωτών, η συμπάθεια καθορίστηκε κυρίως από τα χαρακτηριστικά της γεύσης.

Μια ανάλογη μελέτη διεξήγαγε και το CASS Food Research Centre, το οποίο προσέλαβε 160 εκλεπτυσμένους καταναλωτές ρυζιού. Οι καταναλωτές συμμετείχαν στο εργαστήριο οργανοληπτικής ανάλυσης και ολοκλήρωσαν τη μελέτη σε απομονωμένους θαλάμους με τυποποιημένη μεθοδολογία για την ελαχιστοποίηση των μεταβλητών.

Διαπιστώθηκε πως το άρωμα δεν επηρέαζε τη συνολική συμπάθεια των δειγμάτων ρυζιού, ενώ εντοπίστηκε ότι η κολλώδης υφή ήταν το πιο κυρίαρχο χαρακτηριστικό που επηρέαζε τη συμπάθεια. Ενώ οι πτητικές ουσίες και το άρωμα είναι σημαντικά, διαπιστώθηκε ότι το κύριο χαρακτηριστικό που επηρεάζει τη συμπάθεια είναι η υφή.

Η κατανόηση του βαθμού στον οποίο ένα μεμονωμένο χαρακτηριστικό επηρεάζει τη συνολική συμπάθεια μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να καθορίσουν συγκεκριμένες αλλαγές για την αύξηση της συμπάθειας ενός προϊόντος.

Απαιτείται μελλοντική έρευνα για να διερευνηθεί εάν η αυξημένη απορρόφηση νερού, η συσκευασία και η αποθήκευση του ρυζιού μπορούν να βελτιώσουν θετικά την υφή και στη συνέχεια να αυξήσουν την αποδοχή των καταναλωτών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια και τα σνακ καλαμποκιού – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο