Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023
13.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σ. Κεδίκογλου: Κρίσιμο και δύσκολο έργο για τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων

ΑρχικήΝέαΣ. Κεδίκογλου: Κρίσιμο και δύσκολο έργο για τους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα η διαχείριση ζωικών υποπροϊόντων
spot_img

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Νοεμβρίου από το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος ημερίδα με θέμα τη Διαχείριση Ζωικών Υποπροϊόντων (ΖΥΠ) και το Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων Τροφίμων (ΗΜΑΤ).

Πολιτεία, φορείς και επιχειρήσεις, ξεκίνησαν, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Προϊόντων Κρέατος -ΙΠΚ, έναν ανοιχτό διάλογο και συζήτησαν τις γκρίζες ζώνες της διαδικασίας  καταχώρησης, καταγραφής και διαχείρισης των Ζωικών Υποπροϊόντων στο οικείο ημερήσιο Μητρώο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων καθώς και στο αντίστοιχο ετήσιο απολογιστικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Αποβλήτων Τροφίμων – ΗΜΑΤ του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε το ΙΠΚ, την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2022, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμου Κεδίκογλου, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας Μανώλη Γραφάκου και της Γενικής Γραμματέως Βιομηχανίας στο Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων Θέμιδος Ευτυχίδου, τα αρμόδια υπουργεία δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στα επόμενα βήματα, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία αναλυτικών Οδηγών εφαρμογής με κατευθυντήριες οδηγίες για κάθε κλάδο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης και κατανάλωσης, μέχρι και την μαζική εστίαση.

Στην ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση συμμετείχαν δεκάδες εκπρόσωποι των συναρμόδιων Υπουργείων, φορέων, επιχειρήσεων τροφίμων και επιχειρήσεων διαχείρισης ζωικών υποπροϊόντων. Μετά την ολοκλήρωση των αναλυτικών εισηγήσεων από την κα Δέσποινα Παπανικολάου, Προϊσταμένη του Τμήματος Ζωικών Υποπροϊόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και από την κα Σοφία Μάνη, Προϊσταμένη του Τμήματος Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση και διατυπώθηκαν εύστοχοι σχολιασμοί και τοποθετήσεις από τους συμμετέχοντες.

«Η διαχείριση των ζωικών υποπροϊόντων», δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου, «αποτελεί ένα κρίσιμο και συνάμα δύσκολο έργο για όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Απαιτεί συντονισμό, κοινές δράσεις για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος. Τα συμπεράσματα της ημερίδας σας θα αποτελέσουν για την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και εμένα προσωπικά, ως αρμόδιο υφυπουργό, χρήσιμα εργαλεία για την προώθηση νομοθετικών πρωτοβουλιών σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργία και ιδιαίτερα με το Υπουργείο Περιβάλλοντος».

«Κυκλική οικονομία και Δημόσια Υγεία αποτελούν προτεραιότητα για το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και δεν θα υπάρξει καμία ανοχή σε παρατυπίες», τόνισε από την πλευρά του ο κος Μανώλης Γραφάκος, Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ο κος Γραφάκος ανακοίνωσε επίσης ότι «το 1ο τρίμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Αποβλήτων Τροφίμων (ΗΜΑΤ) που θα λειτουργήσει συνδυαστικά με το ΗΜΑ. Ο φορέας υλοποίησης κάνει λόγο για πολύ ενθαρρυντικά στοιχεία, που δείχνει τις καλές πρακτικές του κλάδου. Υπάρχουν βέβαια και παρατυπίες που ευελπιστούμε να εξαλειφθούν με την εφαρμογή του ΗΜΑΤ. Σε έναν κόσμο συνεχώς μεταβαλλόμενο σχετικά με τις διατροφικές ανάγκες του ανθρώπου, θα πρέπει όλοι οι φορείς που ασχολούνται με το τρόφιμο να το κάνουν προς όφελός του».

Η Πρόεδρος του Ι.Π.Κ. Ευαγγελία Γκίζα εξέφρασε την ικανοποίησή της για την μεγάλη συμμετοχή και την πλήρη εκπροσώπηση όλων των εμπλεκομένων στην εκδήλωση. Το Ινστιτούτο Προϊόντων Κρέατος, τόνισε, είναι ένας θεσμός που φέρνει σε άμεση επαφή ανθρώπους της επιστήμης, της ακαδημαϊκής κοινότητας και επαγγελματίες που ασχολούνται με το κρέας και τα προϊόντα του στα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στις υπηρεσίες του δημοσίου και στην βιομηχανία. Επεσήμανε, επίσης, τη στήριξη του Ι.Π.Κ. στις δράσεις που αφορούν σε θέματα δια βίου εκπαίδευσης, υποστήριξης στο νομοθετικό τομέα, προώθησης των εθνικών προϊόντων, που πέραν της σχέσης τους με την παράδοση και την κουλτούρα, συμβάλουν στην τόνωση της εθνικής οικονομίας.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Περιβάλλοντος Σοφία Μάνη παρουσίασε το νόμο –  πλαίσιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, και μεταξύ άλλων, τις βασικές προϋποθέσεις για να καταστούν  τα τρόφιμα απόβλητα, την ιεράρχηση των αποβλήτων τροφίμων, τα απαιτούμενα δεδομένα από τους υπόχρεους και τις εξαιρέσεις.

Κατά την εκδήλωση μίλησε, μεταξύ άλλων, και η κα Χριστίνα Μήλιου, Διευθύντρια Πωλήσεων Fargeco Hellas, στην εισήγησή της αναφέρθηκε στο «food waste» και τη συμμετοχή του στην Κυκλική Οικονομία. Να σημειωθεί πως η FARGECO HELLAS είναι μια εταιρεία zero waste, η οποία εφαρμόζει πλήρως τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και είναι η μοναδική η οποία διαθέτει αυτόματο μηχάνημα αποσυσκευασίας, ενώ στις αρχές του 2023 θα λειτουργήσει ο αποτεφρωτήρας, τον οποίο έχει ήδη εγκαταστήσει.

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παράδοξα τα ευρήματα μελέτης για το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων – Η “έκπληξη” των βιολογικών

Για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη σύγκριση για την επιρροή της παραγωγής, της μεταφοράς, και της συσκευασίας.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 15 χρόνια.

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα