Μια νέα προσέγγιση για την παροχή αντιμικροβιακών ενώσεων κατά παθογόνων που μεταδίδονται με τρόφιμα.
Η σαλμονέλωση είναι η δεύτερη πιο καταγεγραμμένη γαστρεντερική διαταραχή στην ΕΕ λόγω κατανάλωσης τροφών μολυσμένων από το βακτήριο σαλμονέλα με περισσότερες από 91.000 αναφερόμενες λοιμώξεις κάθε χρόνο. Οι ανακλήσεις τροφίμων λόγω σαλμονέλας δεν είναι λίγες όπως δεν είναι λίγα και τα κρούσματα σαλμονέλας. Τον Ιανουάριο του 2024 ο ΕΦΕΤ ανακάλεσε από όλα τα μεγάλα και μικρά ελληνικά σουπερμάρκετ κοτόπουλα της ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ λόγω σαλμονέλας, όπως και σεφταλιές της εταιρείας ΜΙΧΑΣ στη Βοιωτία.
Στη Γερμανία η πιο κοινή αιτία ανακλήσεων το 2023 ήταν η μικροβιολογική μόλυνση από σαλμονέλα, ενώ στην Αυστρία το 2023 σημειώθηκε η μεγαλύτερη επιδημία σαλμονέλας. Στις ΗΠΑ έγινε τον Ιανουάριο του 2024 μαζική ανάκληση δημητριακών Quaker της Quaker Oats Company και κατατέθηκε και ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας για τα κρούσματα σαλμονέλωσης.
Συνεπώς είναι κρίσιμη η σημασία του αποτελεσματικού καθαρισμού σε μονάδες επεξεργασίας τροφίμων. Με αφορμή κρούσματα σαλμονέλωσης στις ΗΠΑ από σοκολάτα και φυστικοβούτυρο, έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Applied and Environmental Microbiology δείχνει ότι τα σκευάσματα ελαίου με οργανικά οξέα κατάλληλα για τρόφιμα μπορούν να σκοτώσουν την αποξηραμένη σαλμονέλα σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα.
Αν και η σαλμονέλα δεν μπορεί να αναπτυχθεί στα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε νερό, τα κύτταρα επιβιώνουν, γίνονται πιο ανθεκτικά στη θερμική επεξεργασία. «Ο καθαρισμός και η αποχέτευση των βιομηχανικών περιβαλλόντων είναι ζωτικής σημασίας για την ασφαλή προμήθεια τροφίμων», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Lynne McLandsborough, Ph.D., καθηγήτρια επιστήμης τροφίμων στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης Amherst. Ωστόσο, ο καθαρισμός με βάση το νερό σπάνια χρησιμοποιείται στην επεξεργασία φυστικοβούτυρου, επειδή προάγει την ανάπτυξη μικροβίων. “Επίσης, όπως μπορεί να σας πει όποιος έχει ψήσει μπισκότα φυστικοβούτυρου, το φυστικοβούτυρο και το νερό δεν αναμιγνύονται και ο καθαρισμός με νερό είναι δύσκολος”, δήλωσε η McLandsborough.
Αντ ‘αυτού, οι κατασκευαστές συχνά αφαιρούν το υπολειμματικό φυστικοβούτυρο από τα συστήματα παραγωγής χρησιμοποιώντας θερμαινόμενο λάδι, ακολουθούμενο από ολονύκτια ψύξη και εφαρμογή εύφλεκτων παραγόντων απολύμανσης με βάση το αλκοόλ.
Στη μελέτη, η McLandsborough και οι συνεργάτες της στέγνωσαν σαλμονέλα σε επιφάνειες από ανοξείδωτο χάλυβα σε ελεγχόμενη σχετική υγρασία. Στη συνέχεια κάλυψαν τα αποξηραμένα βακτήρια με διάφορα έλαια με οργανικά οξέα, μεταβάλλοντας τον τύπο οξέος, τη συγκέντρωση, τον χρόνο επαφής και τη θερμοκρασία θεραπείας για να εντοπίσουν εξαιρετικά αντιμικροβιακά σκευάσματα.
Χρησιμοποιώντας φυστικέλαιο αναμεμειγμένο με οξικό οξύ σε συγκέντρωση περίπου τη μισή από αυτή του οικιακού ξιδιού και εφαρμόζοντας θερμότητα, «η θανάτωση ήταν πολύ μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, υποδεικνύοντας ένα συνεργιστικό αποτέλεσμα», δήλωσε η McLandsborough. “Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα οξινισμένα έλαια θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικό μέσο σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας τροφίμων χαμηλής υγρασίας, όπου ο καθαρισμός με βάση το νερό μπορεί να είναι δύσκολος”.
«Από όσο γνωρίζουμε, η χρήση ελαίων ως φορέα οργανικών οξέων είναι μια νέα προσέγγιση για την παροχή αντιμικροβιακών ενώσεων κατά παθογόνων που μεταδίδονται με τρόφιμα”, δήλωσε η McLandsborough. Η έρευνα μπορεί έτσι να οδηγήσει σε προσαρμογή των συστημάτων με βάση το πετρέλαιο για βιομηχανικό καθαρισμό, για παράδειγμα, των μηχανημάτων επεξεργασίας σοκολάτας και φυστικοβούτυρου.Αυτό θα επέτρεπε συχνότερο καθαρισμό, ενισχύοντας την ασφάλεια αυτών των προϊόντων» κατέληξε σε σχετικό δελτίο τύπου η McLandsborough..