Τι έδειξαν τα συμπεράσματα από την κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σχετικά με τον έλεγχο της σαλμονέλας στα πουλερικά.
H αντιμετώπιση της σαλμονέλας απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την αξιολόγηση μικροβιακού κινδύνου (JEMRA) σχετικά με τον έλεγχο πριν και μετά τη συγκομιδή της σαλμονέλας στο κρέας πουλερικών.
Οι ειδικοί εξέτασαν πρόσφατα δεδομένα και στοιχεία για την παροχή επιστημονικών συμβουλών σχετικά με μέτρα ελέγχου στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.
Σύμφωνα με τα ευρήματα, όπως παρατίθενται σε μια δημοσιευμένη περίληψη της έκθεσης, αν και δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα υπάρχοντα δεδομένα συνιστούν πως κανένα δεν επαρκεί για να μειωθεί τόσο ο επιπολασμός όσο και η ίδια η μόλυνση των πουλερικών και των προϊόντων του, σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή ως την λιανική πώληση.
Αναφορικά με την πρωτογενή παραγωγή, τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής, είναι σημαντικά για την πρόληψη και τον έλεγχο της σαλμονέλας. Αν και οι στρατηγικές που βασίζονται σε εμβόλια μειώνουν τον επιπολασμό και το επίπεδο αποβολής της σαλμονέλας στα κοπάδια, δεν την εξαλείφουν.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, όπως πρόσθετα στις ζωοτροφές και το νερό έλεγξαν αποτελεσματικά την σαλμονέλα στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Υπήρχαν επίσης περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που βασίζονται σε βακτηριοφάγους.
Από την άλλη, ο συνδυασμός διαφορετικών ανταγωνιστικών προϊόντων αποκλεισμού, όπως προβιοτικά και πρεβιοτικά, και οι στρατηγικές που βασίζονται στις ζωοτροφές, όταν χρησιμοποιούνται με καλές πρακτικές υγιεινής, απεδείχθησαν αποτελεσματικές στη μείωση της σαλμονέλας.
Η επίδραση των επεμβάσεων επεξεργασίας επηρεάζεται από συνθήκες που περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά σαλμονέλα (του κάθε στελέχους), pH, συγκέντρωση παράγοντα, θερμοκρασία, χρόνο επαφής, απορροφούμενη δόση και χαρακτηριστικά προϊόντος.
Οι ενώσεις με βάση το χλώριο και τα οργανικά οξέα όπως το γαλακτικό ή υπεροξικό οξύ και τα οξινισμένα διαλύματα χλωρικού έδειξαν πιθανή αποτελεσματικότητα, όπως και η επεξεργασία υψηλής πίεσης και η ιονίζουσα ακτινοβολία. Ωστόσο, στο στάδιο της μεταποίησης είναι απαραίτητη η περαιτέρω καλλιέργεια μιας κουλτούρας για την ασφάλεια τροφίμων.
Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη που ενδέχεται να επηρεάσουν τον έλεγχο της σαλμονέλας περιλαμβάνουν αλλαγές στο κλίμα, την αλυσίδα αξίας των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, τα παθογόνα και τους ξενιστές τους. Τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση, τα ωμικά εργαλεία, τα εργαλεία ιχνηλασιμότητας και η καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της σαλμονέλας και του μικροβιώματος είναι άλλοι τομείς εστίασης.
Η Επιτροπή του Codex για την Υγιεινή των Τροφίμων είχε ζητήσει από το JEMRA να συγκεντρώσει επιστημονικές πληροφορίες για τη Salmonella και το Campylobacter στο κοτόπουλο πριν από μια πιθανή ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών για τον έλεγχο αυτών των παθογόνων παραγόντων σε τέτοιο κρέας.