Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σαλμονέλα στο κοτόπουλο: Οι αναγκαίες παρεμβάσεις σύμφωνα με εμπειρογνώμονες

ΑρχικήΝέαΣαλμονέλα στο κοτόπουλο: Οι αναγκαίες παρεμβάσεις σύμφωνα με εμπειρογνώμονες
spot_img

Τι έδειξαν τα συμπεράσματα από την κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) σχετικά με τον έλεγχο της σαλμονέλας στα πουλερικά. 

H αντιμετώπιση της σαλμονέλας απαιτεί πολλαπλές παρεμβάσεις. Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα από την κοινή συνάντηση εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων (FAO) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) για την αξιολόγηση μικροβιακού κινδύνου (JEMRA) σχετικά με τον έλεγχο πριν και μετά τη συγκομιδή της σαλμονέλας στο κρέας πουλερικών. 

Οι ειδικοί εξέτασαν πρόσφατα δεδομένα και στοιχεία για την παροχή επιστημονικών συμβουλών σχετικά με μέτρα ελέγχου στην αλυσίδα παραγωγής κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όπως παρατίθενται σε μια δημοσιευμένη περίληψη της έκθεσης, αν και δεν υπήρχαν επαρκείς πληροφορίες για να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων, τα υπάρχοντα δεδομένα συνιστούν πως κανένα δεν επαρκεί για να μειωθεί τόσο ο επιπολασμός όσο και η ίδια η μόλυνση των πουλερικών και των προϊόντων του, σε όλα τα στάδια, από την παραγωγή ως την λιανική πώληση.

Αναφορικά με την πρωτογενή παραγωγή, τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής, είναι σημαντικά για την πρόληψη και τον έλεγχο της σαλμονέλας. Αν και οι στρατηγικές που βασίζονται σε εμβόλια μειώνουν τον επιπολασμό και το επίπεδο αποβολής της σαλμονέλας στα κοπάδια, δεν την εξαλείφουν.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι ουσίες με αντιμικροβιακή δράση, όπως πρόσθετα στις ζωοτροφές και το νερό έλεγξαν αποτελεσματικά την σαλμονέλα στα κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Υπήρχαν επίσης περιορισμένες πληροφορίες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μεθόδων που βασίζονται σε βακτηριοφάγους.

Από την άλλη, ο συνδυασμός διαφορετικών ανταγωνιστικών προϊόντων αποκλεισμού, όπως προβιοτικά και πρεβιοτικά, και οι στρατηγικές που βασίζονται στις ζωοτροφές, όταν χρησιμοποιούνται με καλές πρακτικές υγιεινής, απεδείχθησαν αποτελεσματικές στη μείωση της σαλμονέλας.
Η επίδραση των επεμβάσεων επεξεργασίας επηρεάζεται από συνθήκες που περιλαμβάνουν χαρακτηριστικά σαλμονέλα (του κάθε στελέχους), pH, συγκέντρωση παράγοντα, θερμοκρασία, χρόνο επαφής, απορροφούμενη δόση και χαρακτηριστικά προϊόντος.

Οι ενώσεις με βάση το χλώριο και τα οργανικά οξέα όπως το γαλακτικό ή υπεροξικό οξύ και τα οξινισμένα διαλύματα χλωρικού έδειξαν πιθανή αποτελεσματικότητα, όπως και η επεξεργασία υψηλής πίεσης και η ιονίζουσα ακτινοβολία. Ωστόσο, στο στάδιο της μεταποίησης είναι απαραίτητη η περαιτέρω καλλιέργεια μιας κουλτούρας για την ασφάλεια τροφίμων.

Άλλοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη που ενδέχεται να επηρεάσουν τον έλεγχο της σαλμονέλας περιλαμβάνουν αλλαγές στο κλίμα, την αλυσίδα αξίας των κοτόπουλων κρεατοπαραγωγής, την ευαισθητοποίηση των καταναλωτών, τα παθογόνα και τους ξενιστές τους. Τεχνολογίες όπως η μηχανική μάθηση, τα ωμικά εργαλεία, τα εργαλεία ιχνηλασιμότητας και η καλύτερη κατανόηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ της σαλμονέλας και του μικροβιώματος είναι άλλοι τομείς εστίασης.

Η Επιτροπή του Codex για την Υγιεινή των Τροφίμων είχε ζητήσει από το JEMRA να συγκεντρώσει επιστημονικές πληροφορίες για τη Salmonella και το Campylobacter στο κοτόπουλο πριν από μια πιθανή ενημέρωση των κατευθυντήριων γραμμών για τον έλεγχο αυτών των παθογόνων παραγόντων σε τέτοιο κρέας.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ελληνικά σουπερμάρκετ: Εκτίναξη της τιμής σε εμφιαλωμένα νερά και σνακ!

Οι τιμές των προϊόντων στα σουπερμάρκετ τον Μάρτιο 2024 καταγράφονται σταθερές σε σχέση με τον Μάρτιο 2023 σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ.

Πιστοποίηση: Ο “Σκελετός στη ντουλάπα” και η αλήθεια για την Διαπίστευση των Φορέων Πιστοποίησης και της ισχύος των πιστοποιητικών

Άρθρο του Γ. Μπάστα, Ιδρυτικό στέλεχος και επικεφαλής αξιολογητής του ΕΣΥΔ για 10 χρόνια.

Σχολικά Κυλικεία: Αλλάζουν οι προδιαγραφές των τροφίμων που διατίθενται στα Ελληνόπουλα

Πρώτη συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής Διατροφής για τα τρόφιμα στα κυλικεία.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα