Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025
7.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σε κίνδυνο το προσούτο εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων

ΑρχικήΝέαΣε κίνδυνο το προσούτο εξαιτίας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων
spot_img

Συνολικά, περισσότεροι από 200.000 χοίροι έχουν θανατωθεί στην περιοχή της Λομβαρδίας από τον εντοπισμό του ιού το 2021 και σχεδόν 90.000 τους τελευταίους δύο μήνες

Το παραδοσιακό προσούτο Ιταλίας, ή ζαμπόν Πάρμας όπως είναι γνωστό στον κόσμο αποτελεί ένα από τα πιο εκλεκτά παρασκευάσματα κρέατος.

Η ιταλική λιχουδιά, η οποία δημιουργεί ετήσιο τζίρο 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, βραβεύεται από τους Ιταλούς και απολαμβάνει καθεστώς προστασίας εφόσον έχει παρασκευαστεί στη βόρεια περιοχή της Emilia Romagna χρησιμοποιώντας μόνο χοιρινά μπούτια ιταλικής καλλιέργειας, αλάτι και αέρα κινδυνεύει…

Η κλιματική αλλαγή και ασθένειες όπως η αφρικανική πανώλη των χοίρων αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη βιομηχανία ζαμπόν. Το ζεστό κλίμα και η εξάπλωση των ιών που επηρεάζουν τους χοίρους προκαλούν μεγάλα προβλήματα στο ιταλικό χοιρινό κρέας με αποτέλεσμα το αυθεντικό ζαμπόν Πάρμας, να είναι όλο και πιο δυσεύρετο στις διεθνείς αγορές.

Η αφρικανική πανώλη των χοίρων, μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια που μπορεί να είναι θανατηφόρα για τους χοίρους, αν και δεν αποτελεί κίνδυνο για τον άνθρωπο, εξαπλώνεται γρήγορα ανεξαρτήτως συνόρων προκαλώντας τεράστιες κοινωνικο -οικονομικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο των χοιροτρόφων. Αυτό οδήγησε σε αυστηρούς ελέγχους στην Ιταλία και πέρα ​​από αυτήν.

Συνολικά, περισσότεροι από 200.000 χοίροι έχουν θανατωθεί στην περιοχή της Λομβαρδίας από τον εντοπισμό του ιού το 2021 και σχεδόν 90.000 τους τελευταίους δύο μήνες. Η κατάσταση τίθεται σιγά σιγά υπό έλεγχο, αλλά για ορισμένους παραγωγούς χοιρινού είναι πολύ αργά.

Σχεδόν δώδεκα χοιροτροφεία χρειάστηκε να κλείσουν στην Ιταλία από το ξέσπασμα του ιού. Ήταν επίσης καταστροφικό για τους παραγωγούς που βασίζονται στις διεθνείς αγορές, καθώς οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύουν τις εξαγωγές χοιρινού κρέατος από περιοχές στην «κόκκινη ζώνη» της πανώλης των χοίρων.

Πώς φτιάχνεται το προσούτο

Το πίσω πόδι του γουρουνιού που εκτρέφεται στην Ιταλία σφάζεται προσεκτικά και στη συνέχεια αλατίζεται από έναν τον salatore ή αλατάρχη και στη συνέχεια αφήνεται για περίπου μια εβδομάδα σε ένα δωμάτιο ψύξης για να ξεκινήσει μια διαδικασία που πρέπει να διαρκέσει τουλάχιστον 400 ημέρες και μπορεί να φθάσει έως και τα τρία χρόνια ώστε να δημιουργηθεί το καλύτερο παλαιωμένο ζαμπόν Πάρμας.

Το ζαμπόν Πάρμας αλατίζεται δύο φορές, σφραγίζεται με λίπος, με μείγμα λαδιού και αλατιού και στη συνέχεια αφήνεται να ωριμάσει σε ελεγχόμενα από το κλίμα δωμάτια. Όταν είναι δυνατόν, τα παράθυρα του δωματίου ωρίμανσης αφήνονται ανοιχτά για να μπει ο καθαρός τοπικός αέρας.

Η βελόνα μέτρησης είναι κολλημένη στο ζαμπόν που ωριμάζει σε πολλά σημεία και ελέγχεται συχνά για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του τροφίμου.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Χρήση χημικών: Καμπανάκι κινδύνου από Ομάδα επιστημόνων – Προκαλούν σοβαρές ασθένειες στα παιδιά

Ελάχιστοι νομικοί ή πολιτικοί περιορισμοί ισχύουν για τα παγκόσμια χημικά αποθέματα περίπου 350.000 προϊόντων.

Πόσιμο νερό: 6.800 περιπτώσεις καρκίνου το χρόνο από νερό μολυσμένο με χημικές ουσίες PFAS

Μελέτη δείχνει ότι σε περιοχές, όπου το πόσιμο νερό ξεπέρασε τα συνιστώμενα μέγιστα επίπεδα PFAS είχαν υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού, του ενδοκρινικού, του αναπνευστικού και του στόματος και του λαιμού

Το είδος τσιπούρας που προκαλεί παραισθήσεις παρόμοιες με LSD

Η κατανάλωση αυτού του ψαριού μπορεί να σας κάνει να "ταξιδεύετε" για μέρες...
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο