Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, 2025
11 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καπάκια μπουκαλιών: Ποιοι τα… καταπίνουν και πόσο κινδυνεύουν

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαπάκια μπουκαλιών: Ποιοι τα... καταπίνουν και πόσο κινδυνεύουν
spot_img

Γιατί ορισμένες πληθυσμιακές ομάδες κινδυνεύουν περισσότερο από τη κατάποση ξένου σώματος.

Η κατάποση ξένου σώματος αποτελεί επείγον περιστατικό στο γαστρεντερικό σύστημα και προκαλεί σημαντική νοσηρότητα με μεγάλα ποσοστά θνησιμότητας. Τα παιδιά, οι ενήλικες που φορούν οδοντοστοιχία και οι ασθενείς με ψυχιατρικές διαταραχές φαίνεται να είναι ευάλωτοι στην κατάποση ξένου σώματος.

Τα ξένα σώματα θα μπορούσαν να καταποθούν ή να εισαχθούν τυχαία ή σκόπιμα. Σε πολλές περιπτώσεις διέρχονται από τον γαστρεντερικό σωλήνα χωρίς κανένα πρόβλημα. Συνήθως, ένα προσλαμβανόμενο ξένο σώμα μπορεί να περάσει από το λεπτό έντερο χωρίς σοβαρές συνέπειες και να αποβληθεί με τα κόπρανα.

Από την άλλη πλευρά, το 10-20% αυτών θα πρέπει να αφαιρεθεί ενδοσκοπικά και περίπου το 1% θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Επιπλοκές όπως η διάτρηση αιμορραγία ή η απόφραξη απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση.

Έχει περιγραφεί ένα ευρύ φάσμα καταπίπτοντων ξένων αντικειμένων. Δυστυχώς, η μορφολογία αυτών των αντικειμένων δεν αναγνωρίζεται συνήθως κατά την υπερηχογραφία ή την αξονική τομογραφία.

Υπάρχει, επίσης, μεγάλη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και περιστατικών κατάποσης ξένου σώματος. Σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The New Zealand Medical Journal, αξιολογήθηκαν τρία περιστατικά κατάποσης καπακιών στο Canterbury της Νέας Ζηλανδίας, το οποίο έχει πολύ υψηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ, με το 4-5% των εισαγωγών στο τμήμα επειγόντων περιστατικών να σχετίζονται με κατανάλωση ποτού.

Τα βασικά σημεία κατά την ανασκόπηση των τριών ασθενών περιλαμβάνουν ότι σε όλες τις περιπτώσεις υπήρχε ιστορικό μέθης και αμνησίας για την κατάποση του ξένου σώματος. Υπάρχει η υποψία ότι η κατάποση έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια ταχείας κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων αλκοόλ, με ή χωρίς την υπνωτική, αναισθητική επίδραση της προηγούμενης μέθης.

Η επιπλοκή αυτή έλαβε χώρα χωρίς υποκείµενη γαστροοισοφαγική νόσο. Η διάρκεια νοσηλείας και τα ποσοστά επιπλοκών ήταν χαμηλά, γεγονός που αντανακλά τη σύντομη καθυστέρηση μέχρι την παρουσίαση και μια πιο υγιή ομάδα ασθενών.

Η κατάποση πώματος φιάλης είναι μια σπάνια αλλά σοβαρή επιπλοκή της οξείας και υπερβολικής πρόσληψης αλκοόλ, με το βάρος αυτής της οντότητας να πέφτει στους ενήλικες άνδρες. Η φύση αυτού του ξένου σώματος επιβάλλει την κλινική και ακτινολογική διερεύνηση για επιπλοκές πριν την επείγουσα ενδοσκοπική εξαγωγή.

Αν και σπάνιες ως περιπτώσεις, τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να εξαλείψουν τον κίνδυνο περιλαμβάνουν την προτροπή για κατανάλωση κρύας μπύρας, όπου ένα εκκολαπτόμενο «πάγωμα του εγκεφάλου» θα μπορούσε να επιβραδύνει τον ρυθμό κατανάλωσης, την ενθάρρυνση ακριβότερων μπυρών ως οικονομικό αντικίνητρο, την κατανάλωση εναλλακτικών ποτών, συμπεριλαμβανομένης της σαμπάνιας (όπου δεν υπάρχουν ακόμη αναφορές περιστατικών απόφραξης του οισοφάγου) ή του κρασιού και την αντιμετώπιση της επικίνδυνης κατανάλωσης μπύρας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ο νέος Ευρωπαϊκός “Aναδυόμενος Κίνδυνος” – Χρησιμοποιείται σε 5.000 μονάδες επεξεργασίας

Στην κατηγορία "Αναδυόμενων Κινδύνων" ένα νανοϋλικό που χρησιμοποιείται σε μονάδες επεξεργασίας λυμάτων και εισχωρεί στην τροφική αλυσίδα.

Το νέο ποτό που χαρακτηρίστηκε ως “αναδυόμενος κίνδυνος” από τις Ευρωπαϊκές Αρχές

Τι αναφέρει η ετήσια έκθεση της EFSA για το νέο ποτό χωρίς αλκοόλ που στοχεύει όμως, να έχει τις ίδιες επιδράσεις με τα αλκοολούχα ποτά.

Ελληνικό τυρί με καρκινογόνες ουσίες προκάλεσε ευρωπαϊκό συναγερμό – Eξάγεται σε 6 χώρες (φωτο)

Συστατικά ορυκτελαίων (MOAH) που ταξινομούνται από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων ως δυνητικά καρκινογόνα, σε φέτες vegan τυριού που παράγεται στην Ελλάδα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο