Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
17 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΕΑΟΠ: Τα προβλήματα της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας και οι λύσεις τους

ΑρχικήΝέαΣΕΑΟΠ: Τα προβλήματα της ελληνικής ποτοποιίας και αποσταγματοποιίας και οι λύσεις τους
spot_img

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική ποτοποιία και αποσταγματοποιία, στο επίκεντρο διαδικτυακής ημερίδας του Συνδέσμου Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων Αλκοολούχων Ποτών.

   Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, κατά την έναρξη της ημερίδας, ο πρόεδρος του ΣΕΑΟΠ, Νίκος Καλογιάννης, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΣΕΑΟΠ που αποτελεί τον φορέα εκπροσώπησης των μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών. Έναν κλάδο από τους πιο εξωστρεφείς, καθώς, πάνω από το 75% της παραγωγής αλκοολούχων ποτών και αποσταγμάτων, εξάγεται σε άλλες χώρες. Τόνισε τη διάδοση της ελληνικότητας των αποσταγμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο και την επιτακτική ανάγκη υποστήριξης των εξαγωγικών επιχειρήσεων.

   Χαιρετισμό απηύθυνε ο διοικητής Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εξόδων, Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος δήλωσε ότι πραγματοποιούνται καθημερινοί αγώνες από τις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ για την προστασία των δημοσίων εσόδων, της υγείας των καταναλωτών, αλλά και την περιστολή του λαθρεμπορίου. Ειδικότερα, επεσήμανε την αύξηση των εσόδων κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2022, τόσο από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αλκοόλη και τα αλκοολούχα ποτά κατά 35%, όσο και του ΦΠΑ στα εν λόγω είδη κατά 40%, καθώς και τη διενέργεια (το πρώτο πεντάμηνο του 2022) περίπου 5.000 ελέγχων με βεβαίωση πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ, σε φόρους και πρόστιμα. Όσον αφορά το Lotify, ανέφερε ότι βρίσκεται ήδη στην τελική φάση η ολοκλήρωση της δωρεάς, αναγνωρίζοντας την καλή συνεργασία των ιδιωτικών φορέων και των υπηρεσιών. Επίσης, ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με την κυβέρνηση, ετοιμάζεται νομοθετικό πλαίσιο που θα προβλέπει τη δημοσιοποίηση των στοιχείων επιχειρήσεων που διακινούν νοθευμένα ποτά.

   Ο γενικός γραμματέας του ΣΕΑΟΠ, Χάρης Μαυράκης, συνεχάρη την ΑΑΔΕ για την δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου κατά του λαθρεμπορίου (ΣΕΚ) και επεσήμανε ότι η επικοινωνία και η συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές είναι ιδιαίτερα εποικοδομητική, βέβαια εντοπίζονται σημεία προς βελτίωση για θέματα της εγχώριας αγοράς. Αναφέρθηκε στην ανάγκη έκδοσης απόφασης ειδικά για τα αποσταγματοποιεία, που θα δίνει παράταση στην προθεσμία ογκομέτρησης των δεξαμενών τους (όπως ισχύει ήδη για τα ποτοποιεία) δεδομένου ότι όλο το πλαίσιο της ογκομέτρησης των δεξαμενών αλκοόλης και ποτών είναι υπό αναθεώρηση. Τόνισε την ανάγκη δημιουργίας επιτροπής αποσταγμάτων που θα εξετάζει και θα εισηγείται συνολικά τα θέματα του κλάδου. Τόνισε ότι ο ΕΦΚ είναι ιδιαίτερα υψηλός όχι μόνο σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., αλλά και σε σχέση με γειτονικές χώρες που ανταγωνιζόμαστε και στον τουρισμό, όπως επίσης στον νόμο για την περιστολή του λαθρεμπορίου και στις αναγκαίες ρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν κατά την εφαρμογή του. Εξέφρασε τις ανησυχίες του σχετικά με το Lotify και επισήμανε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου, ήδη καλούνται να συμπληρώνουν στοιχεία της δραστηριότητάς τους σε διαφορετικές πλατφόρμες – κάτι που εγκυμονεί κινδύνους λάθους. Παράλληλα, προσκάλεσε και προέτρεψε τις αρχές να συνεργαστούν με τους παραγωγούς και στα θέματα της εγχώριας αγοράς, προκειμένου να επιτευχθεί η υγιής και νόμιμη επιχειρηματικότητα του κλάδου προς όφελος όλων.

   Από την πλευρά του, ο Κώστας Ράπτης αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, αφού ανέφερε ότι ελπίζει σε καθορισμό της φύρας απόσταξης για άλλη εκτός ούζου περίπτωση (τζιν, δημιουργία εκχυλισμάτων κλπ) ανέδειξε επιπλέον τα θέματα του εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για την παλαίωση και την λειτουργική και κοστολογικά ορθή πρακτική των ογκομετρήσεων. Επισήμανε ότι η διαδικασία ελέγχου της παλαίωσης για μια ποτοποιία, καθίσταται πρακτικά αδύνατη βάσει των ισχυόντων δεδομένων και συνιστά κατάφορη παραβίαση της ισότητας ανταγωνισμού εις βάρος των εγχώριων παραγωγών. Επίσης, έκανε αναφορά στην εξωστρέφεια του κλάδου, ενώ τόνισε ότι δεν αρκεί ο μεγάλος όγκος εξαγωγών αλλά θα πρέπει να είναι και η προστιθέμενη αξία αντίστοιχα αυξημένη. Αναφερόμενος στην ογκομέτρηση των δεξαμενών ποτοποιείων και αποσταγματοποιείων και στον συχνό επανέλεγχο, ο οποίος έχει υψηλό κόστος για τις επιχειρήσεις, τόνισε ότι πρακτικά έχει μικρή σημασία, γιατί η καθημερινή χρέωση και πίστωση σε αυτές, διενεργείται με ζύγιση και πλήρωση φιαλών αντίστοιχα. Εξήγησε δε ότι πρακτικά, αξίζει να γίνεται επανα-ογκομέτρηση, μόνο σε περιπτώσεις μετακίνησης η άλλης διαπιστωμένης επέμβασης της συγκεκριμένης δεξαμενής.

   Ειδική αναφορά έγινε από εκπροσώπους του ΣΕΑΟΠ στις προτάσεις του κλάδου και ειδικότερα:

   – Προσαρμογή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης των αλκοολούχων ποτών στο μέσο όρο της ΕΕ, προσεγγίζοντας αναλογικότερα τη σχέση της φορολόγησης με το εισόδημα των Ελλήνων πολιτών.

   – Διαύγεια του καθεστώτος απόσταξης διήμερων αποσταγματοποιών. Υιοθέτηση ενός νομοθετικού πλαισίου που θα θέτει συγκεκριμένους κανόνες σε σχέση με τη λειτουργία τους και τη διακίνηση των προϊόντων τους. Πρόβλεψη υποχρεώσεων, ανάλογων με αυτές που ισχύουν για τους συστηματικούς αποσταγματοποιούς. Εντοπισμός των παράνομων και επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

   – Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%, ώστε, μεταξύ άλλων, να περιοριστούν οι πωλήσεις χωρίς αποδείξεις.

   – Απλοποίηση της γραφειοκρατικής δόμησης των απαιτήσεων των ψηφιακών λειτουργιών.

   – Εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του νομοθετικού πλαισίου παραγωγής. 

   – ‘Αμεση διεκπεραίωση των διασαφήσεων εξαγωγής από το λιμάνι του Πειραιά για να επιστρέφονται οι εγγυήσεις. Οι υφιστάμενες καθυστερήσεις δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη εξαγωγών.

   – Παράταση του χρόνου καταβολής ΕΦΚ και ΦΠΑ στα τελωνεία και δυνατότητα τμηματικής καταβολής τους, καθώς ούτως ή άλλως καλύπτονται από εγγυητικές επιστολές.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οι πρώτες εικόνες από την τελετή απονομής των βραβείων FEA – Φωτο

Πλήθος κόσμου αυτή την ώρα στην τελετή απονομής των βραβείων FoodExperts’ Awards του Cibum.

Αντίστροφη μέτρηση για τα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Όλα είναι έτοιμα για την τελετή απονομής που θα γίνει το Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2024 στo πλαίσιο της Food & Drinks by Detrop της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο