Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου, 2023
13.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO

ΑρχικήΝέαΣΕΕ: διακοπή διαφήμισης για το λάδι FYTEL CANOLIO
spot_img

cibum team

Τι είναι το έλαιο canola, η … κόντρα με το ελαιόλαδο και τι αποφάσισε το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας.

Διαφήμιση του ελαίου canola με ισχυρισμούς ηγετικής θέσης έναντι των άλλων φυτικών ελαίων, κρίθηκε πως δεν ευσταθεί και είναι αυθαίρετη από την πρωτοβάθµια Επιτροπή Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας.

Στην επιτροπή προσέφυγε η DDB / ΜΙΝΕΡΒΑ για την διαφημιστική επικοινωνία του FYTEL CANOLIO έτσι όπως προβαλλόταν στο site και σύμφωνα με την οποία «το Canolio αποτελεί τον “ηγέτη” των φυτικών ελαίων, τόσο σε κατανάλωση παγκοσµίως όσο και εξαιτίας του υψηλού επιπέδου περιεκτικότητας σε ω-3 και ω6 λιπαρά οξέα αλλά και στον καλύτερο συνδυασµό ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων συγκριτικά µε όλα τα λάδια τηγανίσµατος».

Η πρωτοβάθμια επιτροπή Ελέγχου Επικοινωνίας, με την υπ΄ αριθμόν Α/5593 25/2/2021 απόφαση, έκρινε ότι ο παραπάνω ισχυρισµός είναι µία δήλωση απόλυτης υπεροχής, που από τα στοιχεία της εγκαλούσας πλευράς προκύπτει ότι δεν ευσταθεί, ενώ δεν προσκοµίσθηκαν σχετικά αποδεικτικά στοιχεία από την πλευρά της ελεγχόµενης. Ως εκ τούτου η Επιτροπή αποφάσισε ότι ο παραπάνω αναφερόμενος ισχυρισμός προσκρούει στα άρθρα 5 και 8 του ΕΚ∆-Ε και πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

canola bottles
OLIVE OIL vs CANOLA OIL

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η προώθηση της κατανάλωσης ελαιολάδου σε μη μεσογειακούς πληθυσμούς είναι δύσκολη υπόθεση αφού είναι γενικά πιο ακριβό από άλλα μαγειρικά έλαια. Το κραμβέλαιο (γνωστό και ως έλαιο canola) έχει αναδυθεί σε αυτές τα αγορές, κυρίως αγγλοσαξονικές, ως εφάμιλλο διαθρεπτκά του ελαιολάδου, αφού έχει περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα παρόμοια με εκείνη του ελαιολάδου και συνολικά ικανοποιητικό προφίλ λιπαρών οξέων. Ως αποτέλεσμα, τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση ελαίου canola έχει αυξηθεί σημαντικά σε χώρες εκτός Μεσογείου, λόγω του χαμηλότερου κόστους σε σύγκριση με το ελαιόλαδο και της αντίληψης ότι η κατανάλωσή του έχει παρόμοια οφέλη με την κατανώλωση ελαιολάδου.

Σήμερα το έλαιο canola είναι το τρίτο πιο ευπώλητο φυτικό έλαιο, κατ’ όγκο, μετά από το φοινικέλαιο και το σογιέλαιο παγκοσμίως. Πολλές και εξαντλητικές μελέτες έχουν διερευνήσει και αποδείξει την διατροφική αξία του ελαιολάδου και την συμβολή του στην διατήρηση της υγείας όσων το καταναλώνουν. Από την άλλη υπάρχουν λιγότερες μελέτες για το έλαιο canola και αυτές αφορούν κυρίως βιοδείκτες. Περιορισμένα και συχνά αντιφατικά είναι τα επιστημονικά στοιχεία που περιγράφουν τα οφέλη στην υγεία από την κατανάλωση ελαίου canola.
canola fields

Τι είναι η CANOLA;

Το έλαιο Canola είναι ένα φυτικό έλαιο που προέρχεται από μια ποικιλία ελαιοκράμβης με χαμηλή περιεκτικότητα σε ερουκικό οξύ, που είνι ανεπιθύμητο. Υπάρχουν τόσο βρώσιμες όσο και βιομηχανικές μορφές που παράγονται από τους σπόρους οποιασδήποτε από διάφορες ποικιλίες της φυτικής οικογένειας Brassicaceae.

Το όνομα για το ελαιοκράμβη προέρχεται από τη λατινική λέξη rapum που σημαίνει γογγύλι. Γογγύλια, λάχανα, λαχανάκια Βρυξελλών και σινάπι (μουστάρδα) είναι συγγενικά με την ελαιοκράμβη. Αναφορές για χρήση διαφόρων ποικιλιών ελαιοκράμβης βρίσκουμε σε Ινδία και Κίνα 2000 το  πΧ, αλλά και αιώνες πριν στην ευρώπη ως φωτιστικό έλαιο.
Το έλαιο canola προέρχεται από ποικιλίες ελαιοκράμβης των B. napus και B. rapa και την ανάπτυξή του υποστήριξε το Πανεπιστήμιο της Μανιτόμπα του Καναδά με αποτέλεσμα έλαιο με πολύ λιγότερο ερουκικό οξύ. Το Canola ήταν αρχικά εμπορικό σήμα της Ένωσης ελαιοκράμβης του Καναδά και το όνομα ήταν μια συμπύκνωση του “Can” από τον Καναδά και “OLA” που σημαίνει “Oil, low acid”, αλλά είναι τώρα ένας γενικός όρος για βρώσιμες ποικιλίες κραμβελαίου στη Βόρεια Αμερική, τοοοο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την απόφαση του ΣΕΕ πατήστε ΕΔΩ

Ακολουθήστε μας στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιολογικά προϊόντα: Μόνο με πιστοποίηση οι εξαγωγές στις ΗΠΑ – Διευκρινήσεις από την  TÜV AUSTRIA Hellas

Η Μ. Αγαπητού της TÜV AUSTRIA Hellas, παραθέτει βήμα βήμα τις νέες προϋποθέσεις και διαδικασίες που απαιτούνται για τις εξαγωγές βιολογικών προϊόντων στις ΗΠΑ.

Σοκ: 30% αυξήθηκε το κόστος παρασκευής πίτσας Μαργαρίτα στην Ιταλία

Σύμφωνα με τον μηνιαίο δείκτη Pizza Margherita Index του Bloomberg.

EFSA: Μεγάλη μείωση της ανώτερης ανεκτής ημερήσιας πρόσληψης σεληνίου – Προκαλεί τριχόπτωση!

Από 300 μg/ημέρα πάει στα 255 μg/ημέρα - H αλωπεκία επιλέχθηκε από την ομάδα της EFSA ως το κρίσιμο τελικό σημείο στο οποίο βασίζεται ένα UL για το σελήνιο.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα