της Χριστίνας Κοψίνη
Eντός των επόμενων ημερών η συλλογική σύμβαση εργασίας στον κλάδο του τουρισμού αναμένεται να γίνει υποχρεωτική για όλον τον κλάδο και να καθορίσει ισότιμους όρους σε ότι αφορά το κόστος εργασίας που με την επανεκκίνηση της οικονομίας υπολογίζεται σε νέα βάση. Καθοριστική για την κήρυξη της συλλογικής σύμβασης ως υποχρεωτικής, είναι η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας αύριο, Τρίτη, οπότε και αναμένεται να γνωμοδοτήσει θετικά, προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, υπέρ της υποχρεωτικότητας της σύμβασης για όλον τον κλάδο στον οποίο απασχολούνται περίπου 150.000 εργαζομένους .
Η τελική υπογραφή για την ενεργοποίηση της υποχρεωτικότητας της εφαρμογής της σύμβασης σε όλον τον τουριστικό κλάδο θα τεθεί από τον Κ. Χατζηδάκη οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε προανήγγειλε ότι είναι δεδομένη.
Γιατί χρειάστηκε να προηγηθεί η σχετική διαβεβαίωση του υπουργού πριν από τη συνεδρίαση του ΑΣΕ; Διότι στην τελευταία συνεδρίαση της Παρασκευής 7 Μαΐου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) δεν προσκόμισε το μητρώο της προκειμένου να αποδείξει ότι αντιπροσωπεύει , το 50%+1 των εργοδοτών του κλάδου. Εάν και στην αυριανή συνεδρίαση δεν προσκομιστούν τα στοιχεία, η γενική γραμματέας του υπουργείου Άννα Στρατινάκη η οποία θα προεδρεύσει της συνεδρίασης θα κάνει χρήση παλαιότερης εγκυκλίου με την οποία μπορεί να ληφθεί υπόψη ο υπολογισμός των μελών της τελευταίας σύμβασης που υπεγράφη του 2018.
Βεβαίως, ανάλογη υποχρέωση (για εκπροσώπηση του 50%+1 των μελών)υπάρχει και για τον φορέα των εργαζομένων, την πανελλήνια ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό- επισιτισμό (ΠΟΕΕΤ) που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει εγγεγραμμένα 99.000 μέλη σε σύνολο 150.000 εργαζομένων στον κλάδο κι επομένως πληροί με το παραπάνω τις προϋποθέσεις του νόμου.
Στην περίπτωση που κηρυχτεί υποχρεωτική η σύμβαση «για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας», ως χρόνος έναρξης της ισχύος της ορίζεται η 1η Σεπτεμβρίου 2020 και λήξης η 31η Δεκεμβρίου 2022.
Με βάση τη νέα σύμβαση ο βασικός μισθός των ξενοδοχοϋπαλλήλων που κατανέμονται σε 4 κατηγορίες ορίζεται ανά κατηγορία στα εξής ποσά: για την κατηγορία Α: 863,83 ευρώ, για την κατηγορία Β: 845,61 ευρώ, για την κατηγορία Γ: 828,87 ευρώ και για την κατηγορία Δ: 792,08 ευρώ
Επίσης για τους εκτάκτως προσλαμβανόμενους σερβιτόρους και τους βοηθούς σερβιτόρων τα ημερομίσθια ορίζονται σε 65,70 και 57,29 ευρώ αντιστοίχως. Σε αυτά τα ποσά (για 8ωρη εργασία) περιλαμβάνονται και οι προσαυξήσεις για τυχόν εργασία την Κυριακή, τις αργίες και τις νυχτερινές ώρες.
Αναλυτικά όλοι οι όροι της σύμβασης στον τουρισμό στη διεύθυνση https://www.poeet.gr/rapt/files/2020-2022_ksse_hotels.pdf
Όμως ασαφής παραμένει η διαδικασία επέκτασης της συλλογικής σύμβασης των εργαζομένων στην εστίαση, όπου υπολογίζεται ότι εργάζονται περίπου 400.000 άνθρωποι είτε με πλήρη είτε με μερική ή εποχική απασχόληση. Αναλυτικότερα ο κλάδος της εστίασης είναι από τους πλέον μαζικούς σε απασχόληση, έχει 80 χιλιάδες και πλέον επιχειρήσεις και απασχολεί 330 χιλιάδες εργαζόμενους συν 100 χιλιάδες συνβοηθούντα μέλη των οικογενειών στις μικρές επιχειρήσεις που είναι οικογενειακές. Η πορεία της σύμβασης σε αυτόν το χώρο θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό από την επικοινωνία που θα έχουν σήμερα ο ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΤ, Γιώργος Χόντζογλου με τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γ. Καββαθά ο οποίος είναι παράλληλα και πρόεδρος του εργοδοτικού φορέα
Επίσης, την Παρασκευή, θετική ήταν η γνωμοδότηση της Ολομέλειας του ΑΣΕ προς τον υπουργό Εργασίας προκειμένου να κηρυχθούν γενικά υποχρεωτικές οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας που αφορούν όλους τους ηλεκτρολόγους σε ηλεκτρολογικά καταστήματα της χώρας καθώς και τους ηλεκτρολόγους που απασχολούνται στα τεχνικά γραφεία ανελκυστήρων όλης της χώρας. Για μεν τους πρώτους η σύμβαση έχει αναδρομική ισχύ από 13.3.21, για δε τους δεύτερους, η σύμβαση θα έχει ισχύ από τις 2.2.21.
Δείτε: Αγρότες σε ΗΠΑ και ΗΒ θάβουν τα εσώρουχα τους στα χωράφια
Δείτε: Ψωμί του τοστ: πότε και γιατί απαγορεύτηκε η πώλησή του
Δείτε: Πώς να κάνετε σωστά το τσιγάρισμα ή σοτάρισμα στο κρέας. Μικρά μυστικά με επιστημονική βάση.
Δείτε: Όταν ένα αθώο κρουασάν γίνεται επικίνδυνο ερπετό
Δείτε: Τροφικές Αλλεργίες: αιτίες, συμπτώματα, επισήμανση στην ετικέτα
Δείτε: Δοκιμή Αλκαλικής Φωσφατάσης. Αδυναμίες και εναλλακτικές.