cibum team
Απογοητευτικό αλλά και εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα έρευνας για το αποτύπωμα άνθρακα ενός σάντουιτς, στο περιβάλλον.
Υπενθυμίζεται ότι το πιο διάσημο σνακ στον κόσμο, θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τον Τζον Μοντάγκου, 4ο κόμη του Σάντουιτς (1718-1792), ο οποίος και το επινόησε. Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Μοντάγκου ήταν ένας φανατικός τζογαδόρος και όταν έπαιζε δεν σηκωνόταν ούτε για να φάει. Μία ημέρα διέταξε τον ιπποκόμο του να του φέρει κρέας ανάμεσα σε δύο ψωμιά για να μην διακόψει το παιχνίδι. Το παράδειγμα του ακολούθησαν και άλλοι παραγγέλνοντας «το ίδιο με τον Sandwich». Το αρχικό σάντουιτς δηλαδή ήταν, στην πραγματικότητα, ένα κομμάτι βόειο κρέας με αλάτι ανάμεσα σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί.
Η Wall Street Journal έχει περιγράψει το sandwich ως τη «μεγαλύτερη συνεισφορά της Βρετανίας στη γαστρονομία»…
H επίπτωση ενός Sandwich στο περιβάλλον
Το φαινομενικά αθώο σνακ δεν είναι τελικά και τόσο αθώο. Ή μάλλον το πόσο ένοχο είναι εξαρτάται από τι περιέχει.
Στην έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sustainable Production & Consumption, μελετήθηκε ολόκληρος ο κύκλος ζωής ενός σάντουιτς από την αρχική παραγωγή των διαφόρων συστατικών του έως την ετοιμασία του και τη συσκευασία του, αλλά και τα απορρίμματα μετά την κατανάλωση. Εξετάστηκαν 40 διαφορετικά είδη σάντουιτς με διάφορους συνδυασμούς υλικών και όπως διαπίστωσαν, εκπέμπει τον περισσότερο άνθρακα στο περιβάλλον το σάντουιτς με αβγά, μπέικον και λουκάνικο. Συγκεκριμένα, εκλύει 1.441 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ή όσο διοξείδιο εκπέμπει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 20 χιλιόμετρα!
Από την άλλη, φιλικό στο περιβάλλον είναι το κλασικό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ενώ όπως διαπιστώθηκε τα σπιτικά σάντουιτς έχουν σχεδόν τις μισές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φαστ φουντ και άλλα καταστήματα.
Σύμφωνα με τη μελέτη τα τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, παράγουν περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσο οι εκπομπές από την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.
Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άνθρακα βέβαια, έχει η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των συστατικών, που συμβάλλουν από 37% έως 67% στο «αποτύπωμα άνθρακα» και όχι τόσο η παρασκευή του ίδιου του σάντουιτς. Παράλληλα, η διατήρηση ενός έτοιμου σάντουιτς στο ψυγείο ενός καταστήματος ή σούπερ μάρκετ αυξάνει το αποτύπωμα του άνθρακα, λόγω της απαιτούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να φθάσει το 25% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα. Τα υλικά συσκευασίας συμβάλλουν κατά 8,5% και η μεταφορά άλλο ένα 4%. Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μπορούσε να μειωθεί έως και 50%, αν γίνονταν αλλαγές στα συστατικά των σάντουιτς, στη συσκευασία και στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Επιπλέον, συστήνουν τη μείωση ή και την εξάλειψη της χρήσης συστατικών που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας.
Δείτε: Δοκιμή Αλκαλικής Φωσφατάσης. Αδυναμίες και εναλλακτικές.
Δείτε: Στις 15 Μαΐου καταργείται η αποστολή sms στο 13033
Δείτε: Οι Κυρώσεις για παραβάσεις στους κανόνες λειτουργίας της εστίασης
Δείτε: MΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: πιστοποίηση από την EUROCERT για την Κυκλική Οικονομία
Δείτε: Coffee Business Forum 2021: το πρώτο συνέδριο για τον καφέ
Δείτε: Μεσογειακή διατροφή: ένας ανεκμετάλλευτος διατροφικός θησαυρός.
Δείτε: Ανοιχτοί και οι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων των ξενοδοχείων. Περιορισμοί και προϋποθέσεις.
Δείτε: Τιμές τροφίμων: τα σκαμπανεβάσματα, η πανδημία, το σκληρό παρελθόν και το δυσοίωνο μέλλον.