Τετάρτη, 23 Απριλίου, 2025
23.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το σάντουιτς βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

ΑρχικήΟικιακάΤο σάντουιτς βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον
spot_img

cibum team

Απογοητευτικό αλλά και εντυπωσιακό είναι το αποτέλεσμα έρευνας για το αποτύπωμα άνθρακα ενός σάντουιτς, στο περιβάλλον.

Υπενθυμίζεται ότι το πιο διάσημο σνακ στον κόσμο,  θεωρείται ότι πήρε το όνομά του από τον Τζον Μοντάγκου, 4ο κόμη του Σάντουιτς (1718-1792), ο οποίος και το επινόησε. Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Μοντάγκου ήταν ένας φανατικός τζογαδόρος και όταν έπαιζε δεν σηκωνόταν ούτε για να φάει. Μία ημέρα διέταξε τον ιπποκόμο του να του φέρει κρέας ανάμεσα σε δύο ψωμιά για να μην διακόψει το παιχνίδι.  Το παράδειγμα του ακολούθησαν και άλλοι παραγγέλνοντας «το ίδιο με τον Sandwich».  Το αρχικό σάντουιτς δηλαδή ήταν, στην πραγματικότητα, ένα κομμάτι βόειο κρέας με αλάτι ανάμεσα σε δύο φέτες φρυγανισμένο ψωμί.

- Advertisement -

Η Wall Street Journal έχει περιγράψει το sandwich ως τη «μεγαλύτερη συνεισφορά της Βρετανίας στη γαστρονομία»…

H επίπτωση ενός Sandwich στο περιβάλλον

Το φαινομενικά αθώο σνακ δεν είναι τελικά και τόσο αθώο. Ή μάλλον το πόσο ένοχο είναι εξαρτάται από τι περιέχει.

Στην έρευνα που διενήργησε το Πανεπιστήμιο του Μάνστεστερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Sustainable Production & Consumption, μελετήθηκε ολόκληρος ο κύκλος ζωής ενός σάντουιτς  από την αρχική παραγωγή των διαφόρων συστατικών του έως την ετοιμασία του και τη συσκευασία του, αλλά και τα απορρίμματα μετά την κατανάλωση. Εξετάστηκαν  40 διαφορετικά είδη σάντουιτς με διάφορους συνδυασμούς υλικών και όπως διαπίστωσαν, εκπέμπει τον περισσότερο άνθρακα στο περιβάλλον το σάντουιτς με αβγά, μπέικον και λουκάνικο. Συγκεκριμένα, εκλύει 1.441 γραμμάρια ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα ή όσο διοξείδιο εκπέμπει η οδήγηση ενός αυτοκινήτου για περίπου 20 χιλιόμετρα!

Από την άλλη, φιλικό στο περιβάλλον είναι το κλασικό σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, ενώ όπως διαπιστώθηκε τα σπιτικά σάντουιτς έχουν σχεδόν τις μισές εκπομπές άνθρακα σε σχέση με αυτά που πωλούνται σε φαστ φουντ και άλλα καταστήματα.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα τουλάχιστον 11,5 δισεκατομμύρια σάντουιτς που καταναλώνονται κάθε χρόνο στη Βρετανία, παράγουν περίπου 9,5 εκατομμύρια τόνους ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα, δηλαδή όσο οι εκπομπές από την ετήσια χρήση 8,6 εκατομμυρίων αυτοκινήτων.

Τη μεγαλύτερη συμβολή στην επιβάρυνση του περιβάλλοντος με άνθρακα βέβαια, έχει η αγροτική παραγωγή και η βιομηχανική επεξεργασία των συστατικών, που συμβάλλουν από 37% έως 67% στο «αποτύπωμα άνθρακα» και όχι τόσο η παρασκευή του ίδιου του σάντουιτς. Παράλληλα, η διατήρηση ενός έτοιμου σάντουιτς στο ψυγείο ενός καταστήματος ή σούπερ μάρκετ αυξάνει το αποτύπωμα του άνθρακα, λόγω της απαιτούμενης κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, κάτι που μπορεί να φθάσει το 25% του συνολικού αποτυπώματος άνθρακα. Τα υλικά συσκευασίας συμβάλλουν κατά 8,5% και η μεταφορά άλλο ένα 4%.  Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα θα μπορούσε να μειωθεί έως και 50%, αν γίνονταν αλλαγές στα συστατικά των σάντουιτς, στη συσκευασία και στη διαχείριση των αποβλήτων τους. Επιπλέον, συστήνουν τη μείωση ή και την εξάλειψη της χρήσης συστατικών που έχουν μεγαλύτερο αποτύπωμα άνθρακα, όπως το μαρούλι, η ντομάτα, το τυρί και το κρέας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Οδοντόκρεμες μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα – Δοκιμή σε 51 γνωστές μάρκες

Μια νέα έρευνα που διεξήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψε ότι πολλές εμπορικές οδοντόκρεμες είναι μολυσμένες με μόλυβδο και άλλα επικίνδυνα βαρέα μέταλλα.

Aκτινοβολημένα τρόφιμα: Είναι ασφαλή ή πρέπει να τα αποφεύγουμε; – Πώς τα ξεχωρίζουμε

Η ακτινοβόληση τροφίμων είναι μια μέθοδος επεξεργασίας τροφίμων με ιονίζουσα ακτινοβολία που αποσκοπεί στην εξόντωση παθογόνων βακτηρίων

Ευρωπαϊκό μπλόκο σε ελληνικά μύδια λόγω μόλυνσης με κολοβακτηρίδια – Ειδοποίηση RASFF

Η γνωστοποίηση στην Ευρώπη έγινε από την Ιταλία μέσω RASFF, στις 18/04/2024, ύστερα από ελέγχους που έγιναν από κτηνιάτρους στην Puglia
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα