cibum team
Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται στις παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες από τη δεκαετία του 1960, ανθρώπων από χώρες που περιβάλλουν τη Μεσόγειο Θάλασσα, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία, και ενθαρρύνει την κατανάλωση φρέσκων, εποχιακών και τοπικών τροφίμων. Η μεσογειακή διατροφή δεν είναι μια ενιαία συνταγογραφούμενη διατροφή, αλλά μάλλον ένα γενικό φαγητό με βάση τα τρόφιμα, που χαρακτηρίζονται από τοπικές και πολιτιστικές διαφορές σε ολόκληρη την περιοχή της Μεσογείου.
Τι είναι η μεσογειακή διατροφή
Η μεσογειακή δίαιτα γενικά, χαρακτηρίζεται από:
- υψηλή πρόσληψη φυτικών με βάση τα δημητριακά (π.χ. νωπά φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, και δημητριακά) και ελαιόλαδο λάδι ,
- μέτρια κατανάλωση ψαριών και πουλερικών,
- χαμηλή πρόσληψη γαλακτοκομικών προϊόντων (κυρίως γιαούρτι και τυρί), κόκκινων και μεταποιημένων κρεάτων και γλυκών.
- το κρασί καταναλώνεται συνήθως με μέτρο και, συνήθως, με ένα γεύμα
- Δίνεται μεγάλη έμφαση στις κοινωνικές και πολιτιστικές πτυχές, όπως οι κοινόχρηστοι χρόνοι γεύματος, η ανάπαυση μετά το φαγητό και η τακτική σωματική δραστηριότητα.
Σήμερα, ωστόσο, η παραπάνω διατροφή δεν ακολουθείται τόσο ευρέως όσο ήταν πριν από 30-50 χρόνια, καθώς οι επιλογές των κατοίκων των Μεσογειακών χωρών γίνονται πιο «δυτικοποιημένες» και υψηλότερες σε τρόφιμα με λιπαρά και trans.
cibum team
Τι λέει η επιστήμη;
Tα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη μεσογειακή διατροφή υποστηρίζονται από ισχυρή επιστημονική τεκμηρίωση. Η μεσογειακή διατροφή συνδέεται χαμηλότερη αίτια θνησιμότητας και νοσηρότητας (εμφάνιση της νόσου), και έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του χαμηλότερου κίνδυνο του καρκίνου , γνωστικών ασθενειών και καρδιαγγειακών παθήσεων , καθώς με χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.
Μια πρόσφατη δημοσίευση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε τη μεσογειακή διατροφή ως μια αποτελεσματική διατροφική στρατηγική για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών (NCDs), οι οποίες είναι σήμερα η κύρια αιτία πρόωρου θανάτου παγκοσμίως (κάτω των 65 ετών). Η διαθέσιμη βιβλιογραφία υποστηρίζει έντονα ότι τα μεσογειακά διατροφικά πρότυπα είναι ευεργετικά για την πρόληψη και τον έλεγχο των NCD που σχετίζονται με τη διατροφή. Θεωρείται επίσης ένα από τα ευκολότερα διατροφικά πρότυπα που ακολουθούνται μακροπρόθεσμα λόγω της ευελιξίας και της προσβασιμότητας των τροφίμων. Ωστόσο, υπάρχουν επίσης ορισμένα δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ο συσχετισμός μεταξύ του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων και της μεσογειακής διατροφής είναι ισχυρότερη για άτομα με υψηλότερα εισοδήματα, πιθανώς λόγω καλύτερης πρόσβασης και γνώσης σχετικά με την υγειεινή διατροφή.
Συμπερασματικά είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η μεσογειακή διατροφή είναι μια αποτελεσματική στρατηγική που βοηθά στη διαχείριση του βάρους και τη βελτίωση της υγείας.
Πηγή:eufic
βιβλιογραφικές αναφορές
Willet WC, et al., (1995) Πυραμίδα μεσογειακής διατροφής: ένα πολιτιστικό μοντέλο για υγιεινή διατροφή The American Journal of Clinical Nutrition, 61 (6), 1402S-1406S.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ, 2018) Ποιες εθνικές και υποεθνικές παρεμβάσεις και πολιτικές που βασίζονται σε μεσογειακές και σκανδιναβικές δίαιτες συνιστώνται ή εφαρμόζονται στην ευρωπαϊκή περιοχή του ΠΟΥ, και υπάρχουν ενδείξεις αποτελεσματικότητας στη μείωση των μη
Garcia-Closas R, Berenguer A, Gonzalez C (2006) Αλλαγές στον εφοδιασμό τροφίμων σε χώρες της Μεσογείου από το 1961 έως το 2001. Διατροφή για τη δημόσια υγεία 9 (1), 53-60.
Alexandratos N, (2006) Η μεσογειακή διατροφή σε παγκόσμιο πλαίσιο. Διατροφή Δημόσιας Υγείας, 9 (1α), 111-117.
Martinez-Gonzalez, ΜΑ, et αϊ. (2009) Μεσογειακή τροφή και η κύρια πρόληψη της χρόνιας νόσου: πρόσφατες εξελίξεις. Κριτικές διατροφής, 67, 111-116.
Κατάταξη των ειδήσεων και των παγκόσμιων αναφορών των ΗΠΑ (2016) Ευκολότερες δίαιτες για παρακολούθηση.
Bonaccio M, et al., (2017) Η υψηλή προσήλωση στη μεσογειακή διατροφή σχετίζεται με την καρδιαγγειακή προστασία σε υψηλότερες αλλά όχι σε χαμηλότερες κοινωνικοοικονομικές ομάδες: προοπτικά ευρήματα από τη μελέτη Moli-sani. Διεθνές περιοδικό επιδημιολογίας, 46 (5)
Δείτε: «Κλειδί» για βελούδινη επιδερμίδα η διατροφή
Δείτε: Η KYA των έκτακτων μέτρων με ισχύ 3 Μαίου για εστιατόρια και λοιπές επιχειρήσεις
Δείτε: Ανοιχτοί και οι εσωτερικοί χώροι εστιατορίων των ξενοδοχείων. Περιορισμοί και προϋποθέσεις.
Δείτε:Πώς να προλάβετε την βαρυστομαχιά της Κυριακής του Πάσχα. Φάτε άφοβα αρκεί να κάνετε αυτό!
δείτε: Marmite: το μοναδικό άλειμμα για σάντουιτς, για το οποίο έχει επιβληθεί πλαφόν, 2 βάζα ανά πελάτη!
Δείτε: Η νέα ΚΥΑ για τη λειτουργία της εστίασης
Δείτε: Κοκορέτσι Παρνασσού: Βήμα-βήμα η διαδικασία παρασκευής
Δείτε: Εστίαση: Ο πραγματικός λόγος που απαγορεύεται η μουσική
Δείτε: Σε γλειφιτζούρι το νέο τεστ ανίχνευσης κορωνοΐου!
Δείτε: Καινοτομία: coffee oil… λάδι από καβουρδισμένο καφέ!