Συσκευασίες & απορρίμματα συσκευασιών & EQVEGAN.
Ο ΣΕΒΤ διοργάνωσε, ενημερωτική εκδήλωση για τον νέο Κανονισμό για τη συσκευασία και τα απορρίμματα συσκευασιών. Στόχος ήταν να συζητηθούν οι προκλήσεις που προκύπτουν από την επερχόμενη εφαρμογή του.
Την εκδήλωση άνοιξε η κα Βάσω Παπαδημητρίου, Γενική Διευθύντρια ΣΕΒΤ, η οποία τόνισε πως ο Κανονισμός αφορά την Βιομηχανία σε εθνικό, ευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο και δρομολογεί μία σειρά από ουσιώδεις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα, με κύριους στόχους τη μείωση των συσκευασιών, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωσή τους για την επίτευξη των στόχων της κυκλικής οικονομίας.
Ακολούθησε χαιρετισμός του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, κ. Στέλιου Κυμπουρόπουλου, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου της αγροδιατροφής και της Βιομηχανίας Τροφίμων και Ποτών στο διεθνές εμπόριο και την ελληνική οικονομία, σημειώνοντας όμως πως ο κλάδος σε συνδυασμό με τον τουρισμό στη χώρας μας, χαρακτηρίζονται από ιδιαιτερότητες και κατά συνέπεια δημιουργούνται δυσκολίες στη διαχείριση των αποβλήτων. Από την πλευρά του ο ΓΓ Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων – ΥΠΕΝ, κ. Μανώλης Γραφάκος, τόνισε πως η αλλαγή συνηθειών στην παραγωγή και στην κατανάλωση που θα επιφέρει ο Κανονισμός για την διαχείριση απορριμμάτων θα χρειαστεί τη συνεργασία όλων των ενδιαφερόμενων.
Σε ζωντανή σύνδεση από τις Βρυξέλλες, ο κ. Dirk Jacobs, Γενικός Διευθυντής της FoodDrinkEurope (Συνομοσπονδία Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης), έθεσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο και τις προκλήσεις που προκύπτουν από τον νέο Κανονισμό για την Ευρωπαϊκή Βιομηχανία Τροφίμων & Ποτών. Τόνισε πως ο Κανονισμός τυγχάνει αναγνώρισης και υποστήριξης, όμως σίγουρα θα χρειαστεί να γίνουν ορισμένες βελτιώσεις και να έχει τη μορφή του Κανονισμού και όχι της Οδηγίας.
Στη συνέχεια ο κ. Πασχάλης Καστανάς, Μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος & Αειφορίας ΣΕΒΤ και Sustainability Director NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. εξήγησε με πολύ κατανοητό τρόπο τις αλλαγές που θα επιφέρει ο νέος Κανονισμός στην καθημερινότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Τροφίμων & Ποτών, αλλά και στους πολίτες. Ακολούθως, ο Δρ Δημήτρης Λαδάκης, Χημικός Μηχανικός / Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής-Εργαστήριο Μηχανικής & Επεξεργασίας Τροφίμων – Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, επεσήμανε τη σημασία της μείωσης, της αξιοποίησης, αλλά και της ανακύκλωσης απορριμμάτων τροφίμων και πλαστικών συσκευασίας τροφίμων στην εποχή της κυκλικής οικονομίας.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση σε πάνελ, τον συντονισμό της οποίας ανέλαβε η κα. Αναστασία Αρφανάκου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Αποβλήτων – ΥΠΕΝ. Οι τρεις ομιλητές, κ. Κυμπουρόπουλος – Ευρωβουλευτής ΝΔ, κ. Καστανάς – Επιτροπή Π&Α ΣΕΒΤ και Δρ Λαδάκης – ΓΠΑ, απάντησαν σε καίρια ερωτήματα, ανέλυσαν τα επίμαχα σημεία που προβλέπονται σε αυτόν, αλλά και το πώς συνδυάζονται συνολικά με το ζητούμενο της κυκλικής οικονομίας. Παράλληλα μοιράστηκαν απόψεις και προβληματισμούς σχετικά με μία σειρά ζητημάτων που αναμένεται να προκύψουν ως προς την πρακτική εφαρμογή του νέου Κανονισμού.
Από τη συζήτηση επιβεβαιώθηκε το μεγάλο ενδιαφέρον που έχει το θέμα για τον κλάδο Τροφίμων & Ποτών, κυρίως όμως αναδείχτηκε η σημασία της συνεργασίας των ευρωπαϊκών θεσμών, της Πολιτείας, της Ακαδημαϊκής & Ερευνητικής Κοινότητας, της Βιομηχανίας αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, σε όλη την πορεία της προετοιμασίας και μετάβασης στα νέα απαιτητικά δεδομένα.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του ευρωπαϊκού έργου EQVEGAN (European Qualifications & Competences for the Vegan Food Industry), στο οποίο συμμετέχει ο ΣΕΒΤ. H Δρ Νατάσα Καπετανάκου, Υπεύθυνη Προγραμμάτων του Συνδέσμου, αρχικά παρουσίασε την κοινοπραξία και τον στόχο του έργου για υποστήριξη των ραγδαίων αλλαγών που συντελούνται στον κλάδο επεξεργασίας προϊόντων φυτικής προέλευσης, απαντώντας στις ανάγκες για αναβάθμιση των δεξιοτήτων και της κινητικότητας των εργαζομένων εντός της ΕΕ. Στη συνέχεια, η παρουσίαση εστιάστηκε στις 2 βασικές δράσεις του έργου: (i) τα EQVEGAN προγράμματα κατάρτισης που θα παρέχονται σε επαγγελματίες του χώρου και σπουδαστές έχοντας ως θεματικές ενότητες την επεξεργασία φυτικών προϊόντων, τις «πράσινες δεξιότητες», τις ψηφιακές και τις ήπιες δεξιότητες αλλά και την πιστοποίηση που θα δίνεται στους ενδιαφερόμενους και (ii) τη διαδικτυακή πύλη δεξιοτήτων Food Skills Portal, η οποία θα είναι ο ψηφιακός χώρος που θα προσφέρονται ορισμένες από τις προαναφερθείσες δυνατότητες εκμάθησης με βάση την εργασία και η πιστοποίηση για προφίλ θέσεων εργασίας μέσα στον κλάδο.