Παρασκευή, 9 Ιουνίου, 2023
20.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έρευνα: Το 85,7% των επιχειρήσεων αναζητεί νέους προμηθευτές για να βελτιώσει τα κόστη

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΈρευνα: Το 85,7% των επιχειρήσεων αναζητεί νέους προμηθευτές για να βελτιώσει τα κόστη
spot_img

Τα βασικότερα συμπεράσματα του νέου AHK World Business Outlook.

Ριζικές ανακατατάξεις στις σχέσεις των γερμανικών επιχειρήσεων με παρουσία στην Ελλάδα με τους προμηθευτές τους (Β2Β) επιφέρουν οι συνέπειες της γεωπολιτικής κρίσης, η οποία ακολούθησε την πανδημική, οπότε καταγράφηκαν οι πρώτες πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς.

   Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα AHK World Business Outlook, που πραγματοποιήθηκε από την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας (DIHK) και συμμετείχαν επιχειρήσεις-μέλη του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, οι 7 στις 10 επιχειρήσεις αναζήτησαν ή σχεδιάζουν να αναζητήσουν νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ώστε να αντιμετωπίσουν νέες αντιξοότητες σχετικά με τα κόστη παραγωγής, τη διακίνηση των εμπορευμάτων και τα ρίσκα των συναλλαγών.

   Από το σύνολο των ερωτηθέντων προκύπτει επίσης ότι οι 7 στους 10 αναζητήσαν νέες συνεργασίες με προμηθευτές της εγχώριας αγοράς, με τους 8 στους 10 να έχουν ως κύριο στόχο τη διαχείριση των αυξημένων κοστολογίων.

   Αναλυτικότερα, τα βασικότερα συμπεράσματα του νέου AHK World Business Outlook έχουν ως εξής:

   –          Το κόστος ενέργειας (66%), η ζήτηση (40,4%), η έλλειψη ειδικευμένων εργαζόμενων (36,5%), οι τιμές των πρώτων υλών (36,2%) και το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής (28,8%), αποτελούν τους πέντε βασικότερους κινδύνους για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα (27,7%) να λογίζονται ως ο έκτος σε σειρά κίνδυνος για την αγορά.

   –          Προς αντιμετώπιση των κινδύνων που έχουν ανακύψει από την τρέχουσα κρίση, το 37,1% των επιχειρήσεων επέλεξε νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ενώ το 42,9% σχεδιάζει να πράξει ανάλογα. Επίσης, το 31,3% αύξησε τους αποθηκευτικούς του χώρους και το 15,6% σχεδιάζει να κινηθεί ανάλογα, ενώ το 36,8% μετακύλησε στο πελατειακό του κοινό τις πιέσεις του κόστους από πρωτογενή προϊόντα, ενέργεια, πρώτες ύλες και εργασία, με το 52,6% να σχεδιάζει ανάλογες κινήσεις.

   –          Το 71,4% των επιχειρήσεων αναζήτησε ή αναζητεί νέους προμηθευτές εντός της εγχώριας αγοράς, το 40,4% στράφηκε προς τη Γερμανία, το 36,5% γενικότερα προς την Ευρωζώνη, το 28,8% προς την Ανατολική και Νοτιοανατολική Ευρώπη (χώρες εκτός ΕΕ) και το 14,3% προς άλλες χώρες της ΕΕ, ενώ την Κίνα επέλεξε το 10,7% των επιχειρήσεων.

   –          Το 85,7% των επιχειρήσεων αναζητεί νέους ή πρόσθετους προμηθευτές, ώστε να βελτιώσει τα κόστη του, το 53,6% επιδιώκει τη διαφοροποίηση ή την ελαχιστοποίηση του κινδύνου από την αθέτηση πληρωμών, ενώ το 28,6% στοχεύει στην εξασφάλιση ευκολότερης πρόσβασης σε πρώτες ύλες, το 21,4% στη συμμόρφωση στις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις βιωσιμότητας και το 14,3% στην αντιμετώπιση εμπορικών φραγμών, δασμών και κυρώσεων που ισχύουν σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Κίνδυνος νέας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης από την καταστροφή του φράγματος στην Ουκρανία

Τα χωράφια της Ουκρανίας θα μπορούσαν να ερημοποιηθούν εντός ενός έτους και να πυροδοτήσουν παγκόσμια επισιτιστική κρίση μετά την καταστροφή του φράγματος Nova Kakhovka, λένε Ουκρανοί αξιωματούχοι.

ΕΦΕΤ: Το μεγάλο λάθος του κρεοπωλείου που ευθύνεται για τις δεκάδες δηλητηριάσεις στη Λάρισα

Το πόρισμα του ΕΦΕΤ για το κρεοπωλείο που προκάλεσε δεκάδες τροφικές δηλητηριάσεις την Κυριακή του Πάσχα.

Νέος “βραχνάς” για επιχειρήσεις και καταναλωτές το σύστημα επιστροφής συσκευασίας ποτών και αναψυκτικών

Σύστημα επιστροφής εγγύησης για πλαστικές, μεταλλικές και γυάλινες συσκευασίες ποτών – Επιπλέον χρέωση για τους καταναλωτές και... ταλαιπωρία για τις υπόχρεες επιχειρήσεις.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα