Κυριακή, 13 Απριλίου, 2025
16.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Σκάνδαλο με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία: Η αλήθεια πίσω από την απάτη

ΑρχικήΝέαΣκάνδαλο με κρέας αλόγου στην Ιρλανδία: Η αλήθεια πίσω από την απάτη
spot_img

Έκθεση αποκαλύπτει κενά στην ιχνηλασιμότητα και εγκληματικές πρακτικές στη βιομηχανία κρέατος αλόγου.

Μια έκθεση για τους ελέγχους των αλόγων και την ασφάλεια των τροφίμων στην Ιρλανδία αποκάλυψε σοβαρά προβλήματα, με τις αρχές να δεσμεύονται να προχωρήσουν σε αλλαγές. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον καθηγητή Paddy Wall, κτηνίατρο και ειδικό στην ασφάλεια τροφίμων, μετά από ανάθεση του Υπουργείου Γεωργίας, Τροφίμων και Ναυτιλίας, και επικεντρώθηκε στο σύστημα ιχνηλασιμότητας ιπποειδών.

- Advertisement -

Όπως είχατε διαβάσει στο cibum, η έρευνα ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2024, μετά από ντοκιμαντέρ της εκπομπής «RTE Investigates», που έφερε στο φως τον κίνδυνο εισόδου λανθασμένα ταυτοποιημένων αλόγων στην τροφική αλυσίδα. Στο επίκεντρο βρέθηκε η εγκατάσταση σφαγής Shannonside Foods, η οποία φέρεται να είχε επεξεργαστεί άλογα που δεν προορίζονταν για ανθρώπινη κατανάλωση.

Η εκπομπή ισχυρίστηκε ότι άλογα που είχαν διαγραφεί από την τροφική αλυσίδα έπαιρναν νέες ταυτότητες, εξασφαλίζοντας έτσι έγκριση για σφαγή. Ταυτόχρονα, άλογα ιππασίας ενδέχεται να εξήχθησαν με πλαστά διαβατήρια που αλλοίωναν την ηλικία και την ταυτότητά τους. Εάν οι καταγγελίες αυτές επαληθευτούν, τότε τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο η ιχνηλασιμότητα και η ασφάλεια των τροφίμων.

Ο καθηγητής Wall υπογράμμισε την ανάγκη για ριζικές μεταρρυθμίσεις στα συστήματα αναγνώρισης και καταγραφής των ιπποειδών, προκειμένου να αποφευχθούν εγκληματικές δραστηριότητες και δόλιες πρακτικές. Προειδοποίησε ότι, αν δεν αντιμετωπιστούν τα υπάρχοντα κενά, τα φαινόμενα αυτά θα μπορούσαν να επαναληφθούν.

Η έκθεση ανέδειξε ότι τα άλογα που έχουν αποκλειστεί από την τροφική αλυσίδα και δεν είναι κατάλληλα για άλλες χρήσεις καθίστανται ουσιαστικά άχρηστα στο τέλος της ζωής τους. Αυτό δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για δόλιες πρακτικές και παράνομες σφαγές σε μη εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις. Το κρέας που προκύπτει από τέτοιες σφαγές μπορεί να καταλήξει στην αλυσίδα εφοδιασμού χωρίς τους απαιτούμενους ελέγχους.

Ανησυχία προκαλεί και η πρακτική που ακολουθείται στον Καναδά, όπου άλογα από τις Ηνωμένες Πολιτείες φυλάσσονται σε ιχθυόσκαλες για έξι μήνες προτού το κρέας τους εξαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παρότι η σφαγή αλόγων απαγορεύεται στις ΗΠΑ για λόγους ευζωίας, πολλά ζώα μεταφέρονται στο Μεξικό και τον Καναδά για σφαγή, γεγονός που δημιουργεί επιπλέον κινδύνους για την ασφάλεια των τροφίμων.

Σε απάντηση στην έκθεση, το Υπουργείο Γεωργίας της Ιρλανδίας παρουσίασε σχέδιο δράσης με στόχο την προώθηση νομοθετικών αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2025. Προβλέπεται νέα καθεστώτα επιθεώρησης ιπποειδών, με αυξημένους και τυχαίους ελέγχους σε όλα τα ζωντανά άλογα που εισάγονται από άλλες χώρες ή κράτη μέλη.

Ο υπουργός Γεωργίας Martin Heydon καλωσόρισε τις συστάσεις και δήλωσε αποφασισμένος να διασφαλίσει ότι οι πρακτικές που καταγράφηκαν στο ντοκιμαντέρ δεν θα επαναληφθούν. Υπογράμμισε την ανάγκη συλλογικής προσπάθειας από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την εφαρμογή του νέου συστήματος ιχνηλασιμότητας, διασφαλίζοντας υψηλά πρότυπα ευζωίας και ασφάλειας.

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Εκτεθήκαμε διεθνώς: Ελληνικό σκεύος ευθύνεται για δηλητηρίαση Γάλλου από μόλυβδο

Η Γαλλία ενημέρωσε το Ευρωπαϊκό RASFF για σοβαρό κίνδυνο από ελληνικό σκεύος

Ποια είναι η καλύτερη μαρινάδα για το κρέας σας – Τι αποκαλύπτει η επιστήμη για το μαρινάρισμα του κρέατος με οξέα

Μια σειρά πειραμάτων καταρρίπτει μύθους και επιβεβαιώνει ότι η επιλογή του σωστού οξέος μπορεί να κάνει τη διαφορά στην υφή, τη γεύση και τη ζουμερότητα του κρέατος.

Το φθηνό ψάρι στο “στόχαστρο” Οργανώσεων – Γιατί και ποιοι εξέδωσαν οδηγία να μην το τρώμε – Αντιδρά η ευρωπαϊκή Αλιεία

Η αλιευτική βιομηχανία της ΕΕ καταγγέλλει τη συμβουλή των ΜΚΟ προς τους καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν το ψάρι που αλιεύει ο στόλος της ΕΕ
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα