ΑρχικήΝέαSpice it up: Εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ το 2022

Spice it up: Εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ το 2022

2 λεπτά ανάγνωσης

Το τζίντζερ ήταν το πιο εισαγόμενο μπαχαρικό 122.900 τόνους, ακολουθούμενο από την πάπρικα με 109.800 τόνους.

Με αφορμή την εορταστική περίοδο και την αρωματική ατμόσφαιρα των χειμερινών κουζινών, η Eurostat έδωσε στοιχεία για τα διάφορα μπαχαρικά που εισάγει η ΕΕ. Το 2022, η ΕΕ εισήγαγε 397.000 τόνους μπαχαρικών από χώρες εκτός ΕΕ. Η Κίνα ήταν η κύρια πηγή μπαχαρικών, συνεισφέροντας το 38% στις συνολικές εισαγωγές μπαχαρικών στην ΕΕ.

- Advertisement -

Το πιο εισαγόμενο μπαχαρικό ήταν το τζίντζερ με 122.900 τόνους, ακολουθούμενο από την πάπρικα (109.800 τόνοι) και το πιπέρι (62 900 τόνοι). Η Κίνα ήταν η κύρια χώρα προέλευσης για το τζίντζερ (54%) και την πάπρικα (72%), ενώ το πιπέρι εισήχθη κυρίως από το Βιετνάμ (56%).

Οι εισαγωγές κανέλας (16.200 τόνοι) κατέλαβαν την τέταρτη θέση, με περισσότερο από το ένα τρίτο να προέρχεται από την Ινδονησία (37%). Ο κουρκουμάς (15.800 τόνοι) κατείχε την πέμπτη θέση μεταξύ των πιο εισαγόμενων μπαχαρικών, με την πλειονότητα των εισαγωγών να προέρχονται από την Ινδία (77%). Όσον αφορά τον γλυκάνισο και τα συναφή μπαχαρικά (13.600 τόνοι), η Αίγυπτος (34%) ήταν ο κύριος προμηθευτής.

- Advertisement -

Οι σπόροι κύμινου (9.600 τόνοι) προέρχονταν σε μεγάλο βαθμό από την Ινδία (72%), ακολουθούμενοι από σπόρους κόλιανδρου (9.500 τόνοι), οι μισοί από τους οποίους εισήχθησαν από τη Ρωσία (50%) και μοσχοκάρυδο (4. 400 τόνοι), κυρίως εισαγόμενοι από την Ινδονησία ( 72%).

Σε σύγκριση με το 2012, το βάρος των μπαχαρικών που εισάγονται από τις χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκε περισσότερο από το ήμισυ (+57%). Οι εισαγωγές τζίντζερ και κουρκουμά στην ΕΕ υπερδιπλασιάστηκαν (+149% και +142% αντίστοιχα), καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση μεταξύ των μπαχαρικών με τις περισσότερες συναλλαγές. Μόνο οι εισαγωγές μοσχοκάρυδου μειώθηκαν κατά -4% από το 2012. 

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική

Λούπινο σε αλεύρι, ψωμί και καφέ: Η ΕΕ ζητά εντατική παρακολούθηση αλκαλοειδών που συνδέονται με δηλητηριάσεις

Νέα ευρωπαϊκή σύσταση για το λούπινο μετά τις ανησυχίες για τοξικά αλκαλοειδή και περιστατικά δηλητηρίασης