Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

ΚΟΕΟΣΕ: Στα ίδια επίπεδα με το 2023 η πρώτη εκτίμηση του όγκου οινοπαραγωγής 2024 – 2025

ΑρχικήΝέαΚΟΕΟΣΕ: Στα ίδια επίπεδα με το 2023 η πρώτη εκτίμηση του όγκου οινοπαραγωγής 2024 - 2025
spot_img

Η παραγωγή ελληνικού κρασιού, θα ανέλθει το 2024 σε 1.378.706 hl έναντι των 1.376.763 hl το 2023.

Οριακά αυξημένη (+0,15%) θα είναι η ελληνική οινοπαραγωγή την περίοδο αναφοράς 1/8/2024 έως 31/7/2025, σύμφωνα με στοιχεία που απέστειλε το τμήμα Αμπέλου Οίνου και Αλκοολούχων Ποτών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Κομισιόν.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή θα ανέλθει το 2024 σε 1.378.706 hl έναντι των 1.376.763 hl το 2023.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΚΟΕΟΣΕ το εν λόγω «στοιχείο που βασίζεται σε εκτιμήσεις των κατά τόπους ΔΑΟΚ, είναι αρκετά επισφαλές και δεδομένου ότι ο τρύγος συνεχίζεται σε ορισμένες περιοχές ο τελικός όγκος οινοπαραγωγής που υπολογίζεται βάσει των Δηλώσεων Παραγωγής, θα διαφοροποιηθεί, συνήθως όμως ο τελικός όγκος είναι κατώτερος των εκτιμήσεων των ΔΑΟΚ».

Ιστορική ήταν η πτώση που σημειώθηκε κατά η οινοπαραγωγή 2023-2024 σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, η οποία ήταν μειωμένη κατά 35,27%.

Επιπλέον, σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΥΠΑΑΤ, μεγάλος όγκος παραγωγής εμφανίζεται στα γλεύκη και στους χυμούς σταφυλής (450.710 hl) «που εφόσον πρόκειται για γλεύκη θα μεταποιηθεί πιθανότατα σε οίνο σε επόμενο χρονικό διάστημα», όπως σημειώνει.

Σημαντική μείωση (-43,08%) προβλέπεται και στους Ποικιλιακοί οίνοι χωρίς ΠΟΠ/ΠΓΕ και στους Οίνους ΠΓΕ (-11,21%) ενώ αυξημένες παραγωγές προβλέπονται σε Οίνους ΠΟΠ (+16,05%) και σε ‘Αλλους Οίνους (+20,08%)

Τέλος, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μειωμένη ήταν και η σταφυλική παραγωγή κατά τουλάχιστον 50% σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, συγκριτικά με τα επίπεδα προ τριετίας «γεγονός που αναμένεται να επιβεβαιωθεί ασφαλέστερα με την οριστική δήλωση παραγωγής» καταλήγει.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο