Τρίτη, 20 Μαΐου, 2025
27.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ψάρεμα χωρίς δόλωμα – Ερευνητές δημιούργησαν νέο “εργαλείο” που παγιδεύει πολύ περισσότερα ψάρια

ΑρχικήΝέαΑλιείαΨάρεμα χωρίς δόλωμα - Ερευνητές δημιούργησαν νέο "εργαλείο" που παγιδεύει πολύ περισσότερα ψάρια
spot_img

Μελέτη ανοίγει νέες δυνατότητες στο ψάρεμα χωρίς δόλωμα

Οι κιούρτοι ψαρέματος εξοπλισμένοι με φώτα LED πιάνουν σημαντικά περισσότερες γαρίδες και ψάρια, σύμφωνα με νέα έρευνα. Στη νέα μελέτη, από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ και το Fishtek Marine, οι κιούρτοι (παγίδα ψαρέματος σε σχήμα καλαθιού) που είχαν και φωτάκια LED έπιασαν έως και 19 φορές περισσότερες γαρίδες από τους κιούρτους που δεν φωτίζονταν. Είναι σημαντικό ότι οι φωτισμένοι κιούρτοι προσέλκυσαν επίσης πολύ περισσότερα ψάρια — αυξάνοντας τις ελπίδες για νέα αλιεία χαμηλού αντίκτυπου.

«Πιστεύουμε ότι το φως προσελκύει το ζωοπλαγκτόν — όπως τα έντομα γύρω από μια φλόγα — το οποίο με τη σειρά του προσελκύει γαρίδες (οι οποίες τρώνε ζωοπλαγκτόν) και αυτό δελεάζει μεγαλύτερα αρπακτικά ψάρια να μπουν στους κιούρτους για να τα φάνε», δήλωσε ο Δρ Ρόμπερτ Ένεβερ, από το Fishtek Marine. Αυτός ο «καταρράκτης έλξης» δημιουργεί αποτελεσματικά έναν αυτο-δολωματικό κιούρτο.

Ενώ η δοκιμή — που πραγματοποιήθηκε στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Σκωτίας — δεν έπιασε αρκετές γαρίδες ώστε να είναι εμπορικά βιώσιμες, οι συγγραφείς υποστήριξαν ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει σε μέρη με περισσότερες γαρίδες. Επιπλέον, ενώ το μέγεθος των ματιών των κιούρτων δεν είχε σχεδιαστεί για την αλίευση μεγάλων ψαριών, τα υψηλά ποσοστά αλίευσης ψαριών σε αυτή τη μελέτη υποδηλώνουν ότι το φως σε συνδυασμό με έναν τροποποιημένο σχεδιασμό παγίδας (σχεδιασμένο για μεγαλύτερα ψάρια) θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων, χαμηλού αντίκτυπου αλιευτικών τρόπων με παγίδες για ψάρια.

Σχηματικά διαγράμματα κιούρτων. ac) κιούρτοι με αναπτυγμένα τα βασικά χαρακτηριστικά (π.χ. μέγεθος ανοίγματος) και διαστάσεις. Η συμπαγής γέμιση στο “c” υποδηλώνει συμπαγή (όχι δικτυωτή) κατασκευή. Το ένθετο δείχνει λεπτομέρειες των φώτων που χρησιμοποιήθηκαν σε όλα τα πειράματα. Το υλικό του διχτυού ήταν αποκλειστικά νάιλον για τους κιούρτους καραβίδας και γαρίδας. Το ίδιο μέγεθος ανοίγματος χρησιμοποιήθηκε τόσο για το χωνί όσο και για την κύρια κατασκευή. Το υλικό κατασκευής για τους σωλήνες γαρίδας ήταν αποκλειστικά μαύρο χυτευμένο πολυαιθυλένιο.

«Οι γαρίδες και ο μπακαλιάρος αλιεύονται συχνά με τράτα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλά ποσοστά παρεμπιπτόντων αλιευμάτων (τυχαία αλίευση άλλων ειδών) και διατάραξη των οικοτόπων», δήλωσε ο Δρ. Τομ Χόρτον, από το Κέντρο Οικολογίας και Διατήρησης στην πανεπιστημιούπολη Penryn του Έξετερ στην Κορνουάλη. «Η εύρεση εναλλακτικών λύσεων με χαμηλότερο αντίκτυπο — συμπεριλαμβανομένου του στατικού εξοπλισμού όπως οι κιούρτοι — είναι απαραίτητη για μια πιο βιώσιμη αλιεία.»

Οι φωτισμένοι κιούρτοι έπιασαν 50% λιγότερους νορβηγικούς αστακούς (γνωστούς και ως καραβίδες) και 88% περισσότερο νεαρό “φτωχό μπακαλιάρο” — έναν μικρότερο “ξάδερφο” του γνωστού μπακαλιάρου. Αυτό υπογραμμίζει τόσο τις δυνατότητες, καθώς ο μπακαλιάρος μπορεί επίσης να είναι ένα υποψήφιο είδος για ψάρεμα με παγίδα χαμηλής έντασης, όσο και την προσοχή, καθώς οι κιούρτοι που δεν είναι προσεκτικά προσαρμοσμένοι στο είδος-στόχο τους ενδέχεται να αποφέρουν υψηλά ποσοστά παρεμπιπτόντων αλιευμάτων.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το UK Seafood Innovation Fund και την Schmidt Marine Technology Partners. Η δημοσίευση της εργασίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ocean and Coastal Management , έχει τίτλο: «Επιδράσεις του φωτισμού και του σχεδιασμού κιούρτων στα αλιεύματα και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κατά τη στόχευση γαρίδων του βορρά ( Pandalus borealis ) με χρήση λευκών φωτιστικών LED».

Πηγή: Υλικά που παρέχονται από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ 

Αναφορά: Thomas W. Horton, Robert Enever, Brendan J. Godley, Pete Kibel, Donald Malone, Duncan McAndrew, Philip D. Doherty. Επιδράσεις του φωτισμού και του σχεδιασμού των γλαστρών στα αλιεύματα και τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα κατά τη στόχευση γαρίδας του βορρά (Pandalus borealis) με χρήση λευκών φωτιστικών LED . Ocean & Coastal Management , 2025; 267: 107663 DOI: 10.1016/j.ocecoaman.2025.107663

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μολυσμένα αγγούρια: Αναβιώνει ο εφιάλτης που προκάλεσε τουλάχιστον 550 τροφικές δηλητηριάσεις

Η εταιρεία που τα καλλιεργεί βρέθηκε και πέρσι στο επίκεντρο παρόμοιων επιδημιών με τους τύπους Salmonella Africana και Salmonella Braenderup

Μεταλλικό σύρμα και σε τυρί – Διανέμεται σε πέντε Ευρωπαϊκές χώρες

Θραύσματα μεταλλικού σύρματος ξένου σώματος σε τυρί από τη Δανία
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα