Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
17.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Στα σουπερμάρκετ το πρώτο 3D εκτυπωμένο τρόφιμο

ΑρχικήΝέαΚαινοτομία / ΤάσειςΣτα σουπερμάρκετ το πρώτο 3D εκτυπωμένο τρόφιμο
spot_img

Tο “THE FILET – Inspired by Salmon”, είναι τρισδιάστατος εκτυπωμένος Vegan σολομός και διατίθεται σε σουπερμάρκετ της Δανίας.

Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι μια αναδυόμενη μορφή παραγωγής τροφίμων, η οποία περιλαμβάνει μια διαδοχική – ελεγχόμενη από υπολογιστή – διαδικασία επιστρώσεων, ώστε να σχηματίσει ένα προσχεδιασμένο αντικείμενο.

Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται συχνότερα για την παραγωγή μεταλλικών και πλαστικών ειδών, ωστόσο η τρέχουσα έρευνα για την ανάπτυξη κατάλληλων «μελανιών» συστατικών τροφίμων έχει οδηγήσει στην πραγματικότητα στη χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης για την προετοιμασία τροφίμων κατά παραγγελία σε επαγγελματικές κουζίνες ή αλλού.

Η αυστριακή startup τεχνολογίας τροφίμων Revo Foods λανσάρει ένα τρισδιάστατο εκτυπωμένο vegan φιλέτο σολομού στο σούπερ μάρκετ REWE. Το φιλέτο με βάση τη μυκοπρωτεΐνη γίνεται το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο τρόφιμο στον κόσμο που διατίθεται στα σούπερ μάρκετ, ένα σημαντικό ορόσημο για την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης τροφίμων. Αυτό δείχνει ότι η τεχνολογία είναι τώρα έτοιμη να κλιμακωθεί σε βιομηχανικούς όγκους και πολλά άλλα τρισδιάστατα εκτυπωμένα τρόφιμα μπορούν να αναμένονται στο εγγύς μέλλον.

Σύμφωνα με την εταιρεία ο «εκτυπωμένος σολομός» βοηθά στην αντιμετώπιση της υπεραλίευσης η οποία οδηγεί σε κατάρρευση το οικύστημα των ωκεανών και μια πολλά υποσχόμενη λύση για την παροχή στους καταναλωτές βιώσιμων εναλλακτικών λύσεων που δεν συμβάλλουν στην υπεραλίευση είναι τα vegan θαλασσινά.

Το «THE FILET – Inspired by Salmon», το οποίο σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το ότι είναι το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο vegan θαλασσινό – και το πρώτο τρισδιάστατο εκτυπωμένο προϊόν γενικά – που φτάνει στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Το κύριο συστατικό είναι το Promyc, ένα συστατικό μυκοπρωτεΐνης που αναπτύχθηκε από τη Mycorena χρησιμοποιώντας νηματώδεις μύκητες, το οποίο έχει εξαιρετικές θρεπτικές αξίες και φυσική υφή που μοιάζει με κρέας.

Η βάση της μυκοπρωτεΐνης Promyc σχεδιάστηκε από τους επιστήμονες τροφίμων της Mycorena για να ταιριάζει ειδικά στην εφαρμογή για σκοπούς τρισδιάστατης εκτύπωσης, η οποία είναι η πρώτη εφαρμογή στο είδος της για μυκοπρωτεΐνη. Αυτή η ανάπτυξη υποστηρίχθηκε με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση 1,5 εκατομμυρίου ευρώ μέσω του προγράμματος Eurostars 3 με συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon Europe της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το Promyc συνεισφέρει την πλειοψηφία της πρωτεΐνης στο φιλέτο Revo και, περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, υγιεινές ίνες που αποτελούνται από βήτα-γλυκάνες καθώς και βιταμίνες Β και σημαντικά μέταλλα όπως ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο. ΤΟ ΦΙΛΕΤ έχει επίσης βαθμολογία Nutriscore “A”, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3.

Οι ίνες που σχηματίζονται φυσικά από το μυκήλιο των μυκήτων Mycorena είναι ζωτικής σημασίας για τη μίμηση της αίσθησης στο στόμα και της διατροφικής εμπειρίας ενός κομματιού σολομού και συνεισφέρουν σε μια δομή που δεν μοιάζει με καμία άλλη που υπάρχει στην αγορά σήμερα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα