Τα νέα σταφύλια χαρακτηρίζονται από το ότι έχουν χαμηλότερο ποσοστό ζάχαρης, το οποίο στη συνέχεια θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Food Research and Technology, παρουσιάζει τα πρώτα αποτελέσματα για τις νέες ποικιλίες σταφυλιού απογόνους του Monastrell. Τα νέα σταφύλια χαρακτηρίζονται από το ότι έχουν χαμηλότερο ποσοστό ζάχαρης, το οποίο στη συνέχεια θα έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή κρασιών με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, όπως θα μελετηθεί στο δεύτερο μέρος αυτής της έρευνας.
Οι ερευνητές ανέλυσαν επίσης τις κύριες φαινολικές ενώσεις στα σταφύλια (ανθοκυανίνες, φλαβονόλες και τανίνες) σε αυτές τις νέες ποικιλίες. Τα αποτελέσματα έδειξαν πώς παρά το χαμηλότερο βαθμό Brix (Ο βαθμός Brix χρησιμοποιείται συνήθως για τη μέτρηση της περιεκτικότητας σε διαλυμένα σάκχαρα ενός υδατικού διαλύματος) σε σύγκριση με το Monastrell, έφτασαν στη φαινολική τους ωριμότητα, επιτρέποντάς τους να συλλέγονται πριν από περιόδους καταρρακτωδών βροχών και να φτάσουν σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις των ενώσεων που μας ενδιαφέρουν.
Συμπερασματικά, αυτές οι νέες ποικιλίες αμπέλου αντιπροσωπεύουν μια συναρπαστική πρόοδο στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στη βιομηχανία κρασιού. Αυτά τα αμπέλια παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή σε ακραίες συνθήκες, επιτρέποντας στους αμπελουργούς να συνεχίσουν να παράγουν σταφύλια υψηλής ποιότητας και εξαιρετικά κρασιά.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ.