ΑρχικήΝέαΔιεθνήΡατσιστικά ονόματα σε σοκολάτες: Νεγράκια, αραπάκια και η τελευταία "φασαρία" με τα...

Ρατσιστικά ονόματα σε σοκολάτες: Νεγράκια, αραπάκια και η τελευταία “φασαρία” με τα σουηδικά niggerballs

3 λεπτά ανάγνωσης

Στη Σουηδία, μια γυναίκα ανέδειξε το θέμα μιας “ιδιαίτερης” τοπικής ονομασίας γλυκού, των niggerballs, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων με το hashtag #Swedengate να ανεβαίνει στις τάσεις, αφού πλήθος κόσμου έσπευσε να επικρίνει το ρατσιστικό αυτό όνομα για τις μπάλες σοκολάτας.

Η Σουηδή συγγραφέας, λέκτορας και κοινωνική ακτιβίστρια Lovette Jallow δημοσίευσε μερικές από τις σκέψεις της για τη σκανδιναβική χώρα, αφού έχει αφρικανική καταγωγή, γεννημένη στην Γκάμπια αλλά μεγάλωσε στη Σουηδία από την ηλικία των 11 ετών.

- Advertisement -

Στο λογαριασμό της στο Twitter, η Jallow ισχυρίστηκε ότι είναι ο πολιτιστικός κανόνας για τους Σουηδούς να μην ταΐζουν τους φίλους των παιδιών τους, όπως σας είχαμε ήδη γράψει στο cibum, όταν είναι προσκεκλημένοι σε κάποιο σπίτι, και η ίδια προερχόμενη από την Γκάμπια, όταν το έζησε αυτό ήταν ένα πολιτισμικό σοκ.

Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αποκάλυψη που συγκλόνισε το Twitter. Σε ένα άλλο tweet, η Jallow είπε ότι οι Σουηδοί αποκαλούν ένα γλυκό, που αποτελείται από βρώμη, ζάχαρη, κακάο, βούτυρο, κρύο καφέ και καρύδα, “niggerballs“.

- Advertisement -
https://twitter.com/lovettejallow/status/1531290548199464961/

Και συνέχισε: «Γράφουν ολόκληρα κατεβατά, λέγοντας ότι αυτή είναι η σουηδική κουλτούρα, οπότε αυτό θα πρέπει να σας πει πού βρισκόμαστε στις φυλετικές συνομιλίες. #Swedengate».

Φαίνεται από τις οργισμένες αντιδράσεις των χρηστών του twitter, πως το #Swedengate μπορεί να έχει αλλάξει την άποψη ορισμένων ανθρώπων για την ιστορικά φιλική χώρα, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα indy100.

- Advertisement -

Αν το καλοσκεφτούμε λιγάκι, και στην Ελλάδα έχουμε γλυκά με αντίστοιχη ονομασία, τα γνωστά σε όλους μας “νεγράκια“, τα οποία είναι τόσο νόστιμα, που μάλλον όποιος τα καταναλώνει παραβλέπει την ονομασία τους.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προχώρησαν σε αλλαγή ονόματος και λογότυπου δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως ήταν σαφώς επηρεασμένα από φυλετικά ή ρατσιστικά στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών από τα οποία οι εν λόγω εταιρείες ήθελαν να αποστασιοποιηθούν.

Μια άλλη περίπτωση όμως, ενός πολύ δημοφιλούς ελληνικού εδέσματος, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όταν στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του.

Μιλάμε φυσικά, για το πασίγνωστο και ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό των παιδικών μας χρόνων, το γνωστό σε όλους “Αραπάκι“. Ένα σοκολατένιο κέικ, με καρύδια, βουτηγμένο στη σοκολάτα.

Πριν κάποια χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του θρυλικού προϊόντος σε… Σοκοκέικ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Paratiritis News, ο Γεώργιος Παπανάρετος, διευθύνων σύμβουλος της Παπανάρετος Παγωτά-Γλυκά Α.Ε., δήλωσε τότε: «Η ελληνική πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική εκείνη την εποχή και η ονομασία τότε δεν είχε ρατσιστική διάθεση, ούτε σκοπό να προσβάλει οποιονδήποτε».

«Παρόλα αυτά, οι καιροί αλλάζουν, καταλαβαίνουμε ότι η ονομασία αυτή μπορεί να έχει μια ρατσιστική χροιά και να προσβάλλει κάποιον, όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση εκ μέρους της επιχείρησης. Το όνομα διατηρήθηκε για λόγους εμπορικούς, καθώς έτσι έγινε ευρέως γνωστό στην αγορά. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανασχεδιασμού της συσκευασίας και του ονόματος, καθώς κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα».

Και εγένετο το… Σοκοκέικ!

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Για πρώτη φορά στην Ευρώπη αντισώματα γρίπης Η5Ν1 σε αγελάδες γαλακτοπαραγωγής – Τι έδειξαν οι αναλύσεις στο γάλα

Οι επιστήμονες εντόπισαν αντισώματα του H5N1 σε γαλακτοπαραγωγές αγελάδες, ανοίγοντας νέο κεφάλαιο στην επιτήρηση της γρίπης των πτηνών στην Ευρώπη.

Listeria στα RTE τρόφιμα: Ο φάκελος που θα ζητά ο ΕΦΕΤ στους ελέγχους μετά την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2024/2895

Από την 1η Ιουλίου 2026 οι επιχειρήσεις που παράγουν τρόφιμα έτοιμα προς κατανάλωση θα πρέπει να διαθέτουν τεκμηριωμένο φάκελο για τη Listeria monocytogenes. Τι προβλέπει ο Κανονισμός (ΕΕ) 2024/2895 και ποια στοιχεία θα ζητά ο ΕΦΕΤ κατά τους επίσημους ελέγχους

Εκθέσεις βιωσιμότητας επιχειρήσεων: Τι αλλάζει με τα αναθεωρημένα ESRS και το νέο εθελοντικό πρότυπο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε τα αναθεωρημένα πρότυπα ESRS, μειώνοντας τις απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, ενώ εισάγει νέο εθελοντικό πρότυπο για επιχειρήσεις εκτός του πεδίου εφαρμογής της CSRD.