Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024
16.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ρατσιστικά ονόματα σε σοκολάτες: Νεγράκια, αραπάκια και η τελευταία “φασαρία” με τα σουηδικά niggerballs

ΑρχικήΝέαΔιεθνήΡατσιστικά ονόματα σε σοκολάτες: Νεγράκια, αραπάκια και η τελευταία "φασαρία" με τα σουηδικά niggerballs
spot_img

Στη Σουηδία, μια γυναίκα ανέδειξε το θέμα μιας “ιδιαίτερης” τοπικής ονομασίας γλυκού, των niggerballs, προκαλώντας πληθώρα αντιδράσεων με το hashtag #Swedengate να ανεβαίνει στις τάσεις, αφού πλήθος κόσμου έσπευσε να επικρίνει το ρατσιστικό αυτό όνομα για τις μπάλες σοκολάτας.

Η Σουηδή συγγραφέας, λέκτορας και κοινωνική ακτιβίστρια Lovette Jallow δημοσίευσε μερικές από τις σκέψεις της για τη σκανδιναβική χώρα, αφού έχει αφρικανική καταγωγή, γεννημένη στην Γκάμπια αλλά μεγάλωσε στη Σουηδία από την ηλικία των 11 ετών.

Στο λογαριασμό της στο Twitter, η Jallow ισχυρίστηκε ότι είναι ο πολιτιστικός κανόνας για τους Σουηδούς να μην ταΐζουν τους φίλους των παιδιών τους, όπως σας είχαμε ήδη γράψει στο cibum, όταν είναι προσκεκλημένοι σε κάποιο σπίτι, και η ίδια προερχόμενη από την Γκάμπια, όταν το έζησε αυτό ήταν ένα πολιτισμικό σοκ.

Αλλά αυτή δεν ήταν η μόνη αποκάλυψη που συγκλόνισε το Twitter. Σε ένα άλλο tweet, η Jallow είπε ότι οι Σουηδοί αποκαλούν ένα γλυκό, που αποτελείται από βρώμη, ζάχαρη, κακάο, βούτυρο, κρύο καφέ και καρύδα, “niggerballs“.

https://twitter.com/lovettejallow/status/1531290548199464961/

Και συνέχισε: «Γράφουν ολόκληρα κατεβατά, λέγοντας ότι αυτή είναι η σουηδική κουλτούρα, οπότε αυτό θα πρέπει να σας πει πού βρισκόμαστε στις φυλετικές συνομιλίες. #Swedengate».

Φαίνεται από τις οργισμένες αντιδράσεις των χρηστών του twitter, πως το #Swedengate μπορεί να έχει αλλάξει την άποψη ορισμένων ανθρώπων για την ιστορικά φιλική χώρα, όπως επισημαίνει και η ιστοσελίδα indy100.

Αν το καλοσκεφτούμε λιγάκι, και στην Ελλάδα έχουμε γλυκά με αντίστοιχη ονομασία, τα γνωστά σε όλους μας “νεγράκια“, τα οποία είναι τόσο νόστιμα, που μάλλον όποιος τα καταναλώνει παραβλέπει την ονομασία τους.

Να σημειωθεί ότι τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι εταιρείες που προχώρησαν σε αλλαγή ονόματος και λογότυπου δεδομένου ότι διαπιστώθηκε πως ήταν σαφώς επηρεασμένα από φυλετικά ή ρατσιστικά στερεότυπα προηγούμενων δεκαετιών από τα οποία οι εν λόγω εταιρείες ήθελαν να αποστασιοποιηθούν.

Μια άλλη περίπτωση όμως, ενός πολύ δημοφιλούς ελληνικού εδέσματος, προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, όταν στα πλαίσια της πολιτικής ορθότητας, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το όνομά του.

Μιλάμε φυσικά, για το πασίγνωστο και ιδιαίτερα δημοφιλές γλυκό των παιδικών μας χρόνων, το γνωστό σε όλους “Αραπάκι“. Ένα σοκολατένιο κέικ, με καρύδια, βουτηγμένο στη σοκολάτα.

Πριν κάποια χρόνια, η εταιρεία αποφάσισε να αλλάξει το όνομα του θρυλικού προϊόντος σε… Σοκοκέικ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Paratiritis News, ο Γεώργιος Παπανάρετος, διευθύνων σύμβουλος της Παπανάρετος Παγωτά-Γλυκά Α.Ε., δήλωσε τότε: «Η ελληνική πραγματικότητα ήταν πολύ διαφορετική εκείνη την εποχή και η ονομασία τότε δεν είχε ρατσιστική διάθεση, ούτε σκοπό να προσβάλει οποιονδήποτε».

«Παρόλα αυτά, οι καιροί αλλάζουν, καταλαβαίνουμε ότι η ονομασία αυτή μπορεί να έχει μια ρατσιστική χροιά και να προσβάλλει κάποιον, όμως δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση εκ μέρους της επιχείρησης. Το όνομα διατηρήθηκε για λόγους εμπορικούς, καθώς έτσι έγινε ευρέως γνωστό στην αγορά. Η εταιρεία βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ανασχεδιασμού της συσκευασίας και του ονόματος, καθώς κατανοούμε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα».

Και εγένετο το… Σοκοκέικ!

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα