Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024
10.1 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός για πατατάκια στη Βρετανία – Επείγουσα ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΣυναγερμός για πατατάκια στη Βρετανία – Επείγουσα ανάκληση
spot_img

Προειδοποίηση από τις αρχές “μην τρώτε”.

Μία από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ της Βρετανίας η Sainsbury’s, ανακάλεσε δημοφιλή πατατάκια και ενημέρωσε και τους πελάτες για τον κίνδυνο με ανακοινώσεις στα σημεία πώλησης.
Πρόκειται για τα πατατάκια Taste the Difference Sea Salt and Suffolk Cider Sider Hand Cooked Crisps.
Και η Υπηρεσία προτύπων τροφίμων της Βρετανίας FSA , εξέδωσε προειδοποίηση «μην τρώτε» επειδή μπορεί να αποτελούν «πιθανό κίνδυνο για την υγεία».

Ο λόγος της ανάκλησης είναι στην κορυφή των αιτιών ανακλήσεων τροφίμων: Τα αδήλωτα αλλεργιογόνα. Τα πατατάκια μπορεί να περιέχουν γάλα, το οποίο δεν αναφέρεται στην ετικέτα, γεγονός που τα καθιστά κίνδυνο για την υγεία για όποιον έχει αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή στα συστατικά του γάλακτος. Τα επηρεαζόμενα προϊόντα έχουν ημερομηνία Best Before πριν από τις 26 Οκτωβρίου 2024.

«Αν έχετε αγοράσει το παραπάνω προϊόν και έχετε αλλεργία ή δυσανεξία στο γάλα ή τα συστατικά του γάλακτος, μην το φάτε. Αντίθετα, επιστρέψτε το προϊόν στο πλησιέστερο κατάστημα της Sainsbury για επιστροφή χρημάτων, με ή χωρίς απόδειξη» ενημέρωσε τους καταναλωτές ο FSA.

Στη Βρετανία από το 2016 έως το 2021 περισσότερες από τις μισές ανακλήσεις τροφίμων έγιναν λόγω αλλεργιογόνων που δεν αναγράφονταν στη συσκευασία. Υπάρχει μια ιεραρχία κινδύνων, που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες και τα παιδιά που είναι επιρρεπή σε τροφικές αλλεργίες που κυμαίνονται από πολύ ήπια συμπτώματα έως θάνατο , ανάλογα με τους παράγοντες ξενιστή, το επίπεδο ευαισθησίας και την ποσότητα που καταναλώνεται. Μια ακριβής ετικέτα δεν είναι μόνο κρίσιμη για την ενημέρωση του καταναλωτή για τα περιεχόμενα του προϊόντος, αλλά είναι επίσης μια κανονιστική απαίτηση. Η ευρωπαϊκή νομοθεσία (κανονισμός ΕΕ αριθ. 1169/2011) απαιτεί να παρέχονται πάντα στους καταναλωτές πληροφορίες σχετικά με την παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μη προσυσκευασμένων τροφίμων. Αυτός ο κανονισμός απαιτεί την ένδειξη της παρουσίας των 14 ουσιών ή προϊόντων που προκαλούν αλλεργίες ή δυσανεξίες.

Η υποχρεωτική ένδειξη αλλεργιογόνων ενώσεων στις ετικέτες είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους ασθενείς ώστε να αποφεύγουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αλλεργιογόνα στις συνθέσεις τους. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι είναι υποχρεωτική, η εσφαλμένη επισήμανση των τροφίμων αυξάνεται και δεν περιέχει πάντα επαρκείς πληροφορίες σχετικά με τα αλλεργιογόνα που υπάρχουν γεγονός που συνεπάγεται σοβαρό κίνδυνο για τους αλλεργικούς ασθενείς.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πόσο επικίνδυνα είναι τα γαριδάκια – Εργαστηριακή ανάλυση

Γαριδάκια και σνακ καλαμποκιού: Τα μισά περιέχουν τοξικές και καρκινογόνες ουσίες.

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο