Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου, 2024
18 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Συναγερμός στην Ήπειρο για τη γρίπη των πτηνών

ΑρχικήΝέαΣυναγερμός στην Ήπειρο για τη γρίπη των πτηνών
spot_img

Συνάντηση των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ» με την Κτηνιατρική Υπηρεσία της Περιφέρειας Ηπείρου.

Σε επιφυλακή ενόψει της ενδεχόμενης εξάπλωσης της γρίπης των πτηνών βρίσκονται οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου. Να σημειωθεί ότι τα Ιωάννινα και η Άρτα συνεισφέρουν περισσότερο από το 50% της παραγωγής κοτόπουλου σε ολόκληρη τη χώρα και η εξάπλωση του ιού θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες για την τοπική οικονομία.

Συναντήσεις και στρατηγική αντίκρουσης

Ήδη πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Ηπείρου και εκπροσώπων των πτηνοτροφικών συνεταιρισμών «ΠΙΝΔΟΣ» και «ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ». Ο συμμετέχοντες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού. Στο ίδιο πνεύμα, προγραμματίζεται και μια αντίστοιχη συνάντηση στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας.

Η κτηνιατρική επιφυλακή δεν περιορίζεται μόνο στην Ήπειρο, καθώς οι υπηρεσίες σε όλη τη χώρα είναι σε ετοιμότητα, ειδικά μετά την εμφάνιση κρούσματος γρίπης των πτηνών στη γειτονική Βουλγαρία. Ωστόσο, η τρέχουσα κλινική κατάσταση των πτηνοτροφικών εκτροφών στην Ελλάδα δεν δημιουργεί άμεσες ανησυχίες.

Άμεσα μέτρα πρόληψης

Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη, Αλέξανδρο Καχριμάνη, το πρώτο προληπτικό μέτρο που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή είναι να παραμείνουν τα οικόσιτα πτηνά κλεισμένα, ειδικά λόγω της παρουσίας λιμνών στην περιοχή που θα μπορούσαν να προσελκύσουν πτηνά από άλλες χώρες. Ο κ. Καχριμάνης επεσήμανε τη σημασία της προετοιμασίας για την προστασία της πτηνοτροφίας, η οποία έχει συμβάλει σημαντικά στην ανάπτυξη της περιοχής.

Ο περιφερειάρχης εξέφρασε επίσης τη δυσαρέσκειά του για το γεγονός ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου και οι μεγάλες πτηνοτροφικές επιχειρήσεις δεν κλήθηκαν στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην Αθήνα. Υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες και οι συνεταιρισμοί θα έπρεπε να έχουν ενημερωθεί πρώτοι, δεδομένου ότι η Ήπειρος είναι υπεύθυνη για σημαντικό ποσοστό παραγωγής κοτόπουλου και αυγών.

Η γρίπη των πτηνών είναι μια μεταδοτική ιογενής ασθένεια των οικόσιτων και των άγριων πτηνών. Απειλεί σημαντικά τη βιομηχανία πουλερικών, την υγεία των ζώων, το εμπόριο και την οικονομία παγκοσμίως.

Προκαλούμενη από ιούς γρίπης τύπου Α, η βαρύτητα της νόσου ποικίλλει ανάλογα με το στέλεχος και το είδος που προσβάλλεται. Τα εξαιρετικά παθογόνα στελέχη της γρίπης των πτηνών (HPAI) είναι θανατηφόρα για τα οικόσιτα πουλερικά και μπορούν να εξαφανίσουν ολόκληρες μονάδες μέσα σε λίγες μέρες. Τα στελέχη της γρίπης των πτηνών χαμηλής παθογονικότητας (LPAI) συνήθως προκαλούν λίγα ή καθόλου σημάδια ασθένειας. Εμφανίζονται φυσικά σε άγρια ​​πτηνά σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο, ορισμένα στελέχη LPAI μπορούν να γίνουν εξαιρετικά παθογόνα στα πουλερικά.

Πηγή: meat news

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Στέβια: “Πόρτα” από τη EFSA στην αύξηση της χρήσης και της αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης

Η Επιστημονική γνώμη της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας τροφίμων για την αύξηση χρήσης και πρόσληψης του γλυκαντικού στέβια.

TÜV HELLAS (TÜV NORD): Food Defense training course σε συνεργασία με τo cibum.gr

Εισηγητής Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος MSc Food Science, σύμβουλος Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων.

Ενδοφλέβια θεραπεία βιταμινών: Μήπως πρόκειται για παγκόσμια απάτη;

Αλήθειες και ψέματα για την τάση ευεξίας των τελευταίων χρόνων, την ενδοφλέβια βιταμινοθεραπεία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο