Τετάρτη, 9 Ιουλίου, 2025
35.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η χρήση κουκκίδων άνθρακα για τη συσκευασία και τη συντήρηση τροφίμων: Τοξική ή ωφέλιμη;

ΑρχικήΝέαΣυσκευασίαΗ χρήση κουκκίδων άνθρακα για τη συσκευασία και τη συντήρηση τροφίμων: Τοξική ή ωφέλιμη;
spot_img

Πολλά τα πλεονεκτήματα της χρήσης κουκκίδων άνθρακα στις συσκευασίες τροφίμων αλλά υπάρχουν και ανησυχίες για πιθανή τοξικότητα

Οι κουκκίδες άνθρακα (CD), που αναδεικνύονται ως ευέλικτα νανοϋλικά, έχουν κερδίσει ενδιαφέρον για τη συσκευασία και τη συντήρηση των τροφίμων λόγω της βιώσιμης προέλευσης και των πολυλειτουργικών τους χαρακτηριστικών, όπως οι αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και προστατευτικές από την υπεριώδη ακτινοβολία ιδιότητες. Τα CD μπορούν να συντεθούν από βιομάζα και έχουν προταθεί ως λειτουργικά πρόσθετα στο υλικό συσκευασίας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της διάρκειας ζωής των συσκευασμένων τροφίμων.

Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, εγείρονται ανησυχίες για την πιθανή τοξικότητά τους όταν διοχετεύονται σε τρόφιμα, ειδικά επειδή ανήκουν στην κατηγορία νανοϋλικών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα τροφιμογενή CD, τα οποία σχηματίζονται φυσικά σε τρόφιμα επεξεργασμένα με θερμότητα και καταναλώνονται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, προσθέτουν μια νέα πολυπλοκότητα στη συζήτηση.

Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να συνδέουν αυτά τα ενδογενή CD με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν τη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό σε ζωικά μοντέλα. Επιπλέον, η παρουσία επικίνδυνων ουσιών σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την αξιολόγηση ασφάλειας. Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Reviews in Food Science and Food Safety αντιμετωπίζει το παράδοξο του CD από πηγές τροφίμων και συσκευασιών, τονίζοντας τον διπλό του ρόλο τόσο ως δυνητικά τοξικού παράγοντα όσο και ως ωφέλιμου λειτουργικού υλικού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι αναγκαία μία πιο εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του CD στην ανθρώπινη υγεία και για να καθοριστεί εάν η χρήση του στη συσκευασία τροφίμων είναι πραγματικά ασφαλής ή ωφέλιμη.

Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ

spot_img

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Γραφτείτε στο newsletter του cibum

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πάνω από 180 τροφικές δηλητηριάσεις σε 4 ευρωπαϊκές χώρες από ένα “αθώο” τρόφιμο – Τι έδειξε έρευνα στο eurosurveillance

Πώς ένα "αθώο" τρόφιμο προκάλεσε πανευρωπαϊκή επιδημία λοιμώξεων από Yersinia enterocolitica

LIDL Dk: Ανακαλείται ελαφρύ σνακ που μπορεί να γίνει θανάσιμη παγίδα – Η Ευρωπαϊκή κινητοποίηση και η απίστευτη ιστορία που είχε προηγηθεί

Οι Αρχές της Δανίας ενημέρωσαν την Ευρώπη για δυνητικό σοβαρό κίνδυνο από ρόφημα που πωλείται στα ράφια της αλυσίδας LIDL - Είχε προηγηθεί θάνατος ασθενούς 30 ώρες μετά την κατανάλωση παρόμοιου προϊόντος

Δηλητηριασμένα μπισκότα έδωσαν σε 233 παιδιά νηπιαγωγείου – Κατέληξαν στο νοσοκομείο με υψηλά επίπεδα μολύβδου – 8 συλλήψεις

Το προσωπικό χρησιμοποίησε χρωστικές απαγορευμένες για τρόφιμα και αγορασμένες από το διαδίκτυο - Πόνοι στο στομάχι, ναυτία και μαύρα δόντια, τα πρώτα συμπτώματα της δηλητηρίασης εκατοντάδων παιδιών
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα