Πολλά τα πλεονεκτήματα της χρήσης κουκκίδων άνθρακα στις συσκευασίες τροφίμων αλλά υπάρχουν και ανησυχίες για πιθανή τοξικότητα
Οι κουκκίδες άνθρακα (CD), που αναδεικνύονται ως ευέλικτα νανοϋλικά, έχουν κερδίσει ενδιαφέρον για τη συσκευασία και τη συντήρηση των τροφίμων λόγω της βιώσιμης προέλευσης και των πολυλειτουργικών τους χαρακτηριστικών, όπως οι αντιμικροβιακές, αντιοξειδωτικές και προστατευτικές από την υπεριώδη ακτινοβολία ιδιότητες. Τα CD μπορούν να συντεθούν από βιομάζα και έχουν προταθεί ως λειτουργικά πρόσθετα στο υλικό συσκευασίας για τη βελτίωση της ασφάλειας και της διάρκειας ζωής των συσκευασμένων τροφίμων.
Παρά τα πλεονεκτήματα αυτά, εγείρονται ανησυχίες για την πιθανή τοξικότητά τους όταν διοχετεύονται σε τρόφιμα, ειδικά επειδή ανήκουν στην κατηγορία νανοϋλικών. Είναι ενδιαφέρον ότι τα τροφιμογενή CD, τα οποία σχηματίζονται φυσικά σε τρόφιμα επεξεργασμένα με θερμότητα και καταναλώνονται από τον άνθρωπο εδώ και αιώνες, προσθέτουν μια νέα πολυπλοκότητα στη συζήτηση.
Αν και δεν υπάρχουν οριστικά στοιχεία που να συνδέουν αυτά τα ενδογενή CD με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, ορισμένες μελέτες υποδηλώνουν τη δυνατότητά τους να παρεμβαίνουν στο μεταβολισμό σε ζωικά μοντέλα. Επιπλέον, η παρουσία επικίνδυνων ουσιών σε θερμικά επεξεργασμένα τρόφιμα, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), μπορεί να περιπλέξει περαιτέρω την αξιολόγηση ασφάλειας. Ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Reviews in Food Science and Food Safety αντιμετωπίζει το παράδοξο του CD από πηγές τροφίμων και συσκευασιών, τονίζοντας τον διπλό του ρόλο τόσο ως δυνητικά τοξικού παράγοντα όσο και ως ωφέλιμου λειτουργικού υλικού. Σύμφωνα με τους συγγραφείς είναι αναγκαία μία πιο εκτεταμένη έρευνα για την πλήρη κατανόηση των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων του CD στην ανθρώπινη υγεία και για να καθοριστεί εάν η χρήση του στη συσκευασία τροφίμων είναι πραγματικά ασφαλής ή ωφέλιμη.
Για να διαβάσετε ολόκληρη την ανασκόπηση πατήστε ΕΔΩ